vrijdag 11 oktober 2024 om 19:50

Richard Groenendaal stapte speciaal voor Nieuwenhuis in Ridley-ploeg: “Ik ben heel nerveus”

Video Het zijn spannende tijden voor Richard Groenendaal. De Nederlander is ploegleider geworden van de gloednieuwe Ridley-ploeg rond Joris Nieuwenhuis. Een nieuwe uitdaging voor Groenendaal, die naar eigen zeggen best nerveus is. “Voor mij was het erg belangrijk dat ik me alleen moest bezighouden met de sportieve kant”, vertelt Groenendaal aan WielerFlits.

Het was Nieuwenhuis zelf die er mee voor heeft gezorgd dat Groenendaal ploegleider werd van de Ridley-ploeg. Nieuwenhuis hecht veel waarde aan hun band. “Richard heeft mij professioneel veldrijder gemaakt. Ik kwam van de junioren af bij het Rabobank Development Team, en toen had ik geen idee wat ik aan het doen was. Ik ging natuurlijk nog naar school, ik trainde, maar ik wist niet wat of hoe. Ik was nog geen professioneel wielrenner, en dat heeft Richard van mij gemaakt.”

En nu zullen de twee dus terug gaan samenwerken. Een grote stap voor Groenendaal, die na zijn job als ploegleider bij Pauwels Sauzen-Bingoal zich op andere zaken in het veldrijden richtte. “Ik ging op mijn leeftijd zeker niet meer in een los verhaal stappen. De visie en omkadering waren dus erg belangrijk. Ik heb het gevoel dat ik in een veilige omgeving stap. Ook voor mij als sportieve leider of adviseur is er een vangnet. Ik kan op anderen terugvallen, dat is fijn. Voor mij was het ook erg belangrijk dat ik me alleen zou moeten richten op het sportieve deel van het verhaal.”

Persoonlijke klik
“Ik heb wel even moeten nadenken over het voorstel. Ik heb het laten landen. Ik voelde me natuurlijk wel vereerd. Ik ken Joris ook al erg lang. We hebben wel tegen elkaar gezegd dat we nu anders zijn dan vroeger en op een andere manier met elkaar zullen omgaan. Maar uiteindelijk gaat het over hetzelfde spelletje als vroeger.”

“Hoe we vroeger samenwerkten? Dat was erg intensief. Ik deed bij de opleidingsploeg van Rabobank onder meer het veldrijden. Toen begeleidden we de jongens echt van A tot Z. We gingen de crossers oppikken en zetten ze weer thuis af, gingen met hun ouders praten, … Dat was zeer intensief. We hebben een lange tijd zo met elkaar gewerkt.”

Nieuwenhuis bij de voorstelling – foto: Cor Vos

‘Begrijpen we elkaar nog?’
Die samenwerking zal nu op een andere manier verlopen, dat is vanzelfsprekend. Maar de persoonlijke klik tussen Groenendaal en Nieuwenhuis is wel een meerwaarde. “Dat geeft meer rust en vertrouwen. Wat Joris van mij vraagt is duidelijk. Hij wil ervaring in en rond de cross. Ik weet wat er tijdens een cross met een renner gebeurt en welke informatie een crosser dan nodig heeft. Joris wil dat ik hem daar in bijsta.”

“Hoe ik me nu voel? Aan de ene kant is het erg leuk, ik voel dat ik weer op zoek kan gaan naar die adrenaline kick. Maar aan de andere kant ik ben ook wel heel nerveus. Gaat het wel lukken? Begrijpen we elkaar nog? Ik heb wel een verantwoordelijkheidsgevoel naar de renners toe. De renners zijn er continu mee bezig. Ik ben een klein onderdeeltje van het hele verhaal. Maar dat probeer ik wel zo goed mogelijk te doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.