Richard Plugge mist veiligheidsinnovaties van Boplan in de Tour: “Heeft geweldige oplossingen”
foto: Cor Vos
dinsdag 9 juli 2024 om 09:26

Richard Plugge mist veiligheidsinnovaties van Boplan in de Tour: “Heeft geweldige oplossingen”

Afgelopen zaterdag overleed de Noorse renner André Drege tijdens de Ronde van Oostenrijk als gevolg van een valpartij. Volgens Richard Plugge, de teammanager van Visma | Lease a Bike, laat het nog maar eens zien dat er snel meer veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden in het wielrennen. Dat zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

“Het laat nogmaals zien dat er iets moet gebeuren”, zegt Plugge, nadat hij zijn condoleances over heeft gebracht, over het ongeval van Drege. “Wielrennen is een gevaarlijke sport en dat zal altijd zo blijven, maar we moeten nu kijken – en snel – hoe we veilig kunnen vallen. Het klinkt altijd een beetje raar, maar in de Formule 1 en de MotoGP is het gelukt. Daar kan je veilig vallen. Daar moet veel meer haast mee gemaakt worden en daar moeten we geen politiek proces van maken.”

Business
Volgens Plugge zijn er ’talloze ideeën’ om de sport veiliger te maken. “En ook de organisatoren hebben die ideeën. We moeten vooral een professionele organisatie hebben die daarop ingrijpt. En niet een politieke organisatie, wat SafeR (een project dat ervoor moet zorgen dat de kans op zware valpartijen drastisch verkleind wordt, red.) nu dreigt te worden.”

“Je moet dit als een business bekijken, omdat dit over levens gaat, letterlijk, en over de gezondheid van renners. En vervolgens ook over het image van de sport. Dat is dan het minst belangrijke, maar toch ook wel belangrijk als bedrijfstak. Dus moet je dit als vanuit een business-perspectief bekijken.”

Boplan
“Boplan heeft bijvoorbeeld geweldige oplossingen”, doelt hij op het Belgische veiligheidsbedrijf, dat de laatste jaren al diverse innovaties introduceerde die gebruikt worden in de wielersport. “Ik zie ze hier (in de Tour de France, red.) niet, terwijl ze die gratis aanbieden. En er zijn meer dingen te halen en te bereiken met elkaar als we hier op een andere manier naar gaan kijken dan de kerk in het midden houden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.