zaterdag 6 juli 2024 om 18:59

Richard Plugge vindt gravelrit niet thuishoren in de Tour: “Dit is terug in de tijd”

Video Deze zondag staat een cruciale etappe op het programma in de Tour de France. Het is namelijk tijd voor de gravelrit rond Troyes. Richard Plugge, teammanager bij Visma | Lease a Bike, is niet blij met de rit over de stoffige wegen. Zijn renner Tiesj Benoot stelt ondertussen wel dat de Nederlandse ploeg een sterke selectie heeft voor een dergelijke etappe.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Zo’n rit hoort niet in de Tour”, is Plugge van mening. “Ik ben het met Patrick Lefevere eens. Waarom zou je met een gravelrit de ongeluksfactor weer terugbrengen in de Tour? Ik denk dat de Tour in staat is om fantastische ritten te creëren, dus van mij hoeft die gravelrit niet.”

“Het zijn van die gravelstroken tussen wijngaarden. Daar liggen van die hele scherpe stenen. Ik vraag me af waarom je het zou opzoeken. Het is nergens voor nodig. Wij lijken wel de enige sport die altijd terug moet in de tijd, in plaats van te innoveren. Tegelijkertijd moeten we ons voorbereiden, en dat doen we dus ook. We zijn volop voorbereid om alles te voorkomen dan wel op te lossen, mocht er iets gebeuren. Maar stel dat er iemand van de top vier of vijf lek rijdt, waar doen we het dan allemaal voor?”

“Gravel is leuk voor amateurs”
Plugge vindt de gravelrit rond Troyes niet helemaal vergelijkbaar met een kasseienetappe. “Op kasseien rijd je normaalgesproken niet zo snel lek. Dat is wat ergens ‘gewoon’ is. Aan de andere kant: zo’n kasseienrit zit ook niet zo vaak in de Tour, het is alweer twee jaar geleden. Maar dit opzoeken hebben we nog nooit gedaan. Gravel is leuk voor amateurs, er zijn hartstikke leuke nieuwe gran fondo’s.”

“Maar laten we het hier, in deze sport, gewoon houden bij asfalt. Dat is al moeilijk genoeg. Dat asfalt is hier ook niet altijd tiptop in orde. Daar vallen al regelmatig renners door. Dus laten we gewoon de veiligheid in acht nemen.”

Tiesj Benoot: “Veel minder hoogtemeters dan in Strade Bianche”
Visma | Lease a Bike heeft op papier wel een sterke ploeg voor de gravelrit. “Op papier ja, maar daar krijg je helaas geen voorsprong mee”, lacht Tiesj Benoot. “Maar we hebben echt een sterke ploeg, met veel klassiekertypes. Op papier hebben we daar voordeel van. Maar als je vecht tegen Tadej Pogacar, die dit jaar ook Strade Bianche won, dan wordt het niet simpel.”

“Maar ik denk dat we gewoon vertrouwen moeten hebben. Het gaat een heel hectische dag worden. Ik hoop vooral dat niemand door pech achteruit geslagen wordt. Ik hoop op een eerlijke strijd. Dan krijgen we denk ik ook een mooie strijd.”

Benoot verkende de gravelrit rond Troyes al en vindt het niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Strade Bianche. “Je hebt veel minder hoogtemeters. Er zitten ook niet echte stroken bergaf in, alleen enkele korte stroken. Het gaat vooral hectisch zijn omdat het de Tour de France is en iedereen voorin wil rijden. Je wilt valpartijen vermijden en juist daardoor krijg je ze.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.