Rider agent David van der Poel: “Zit nu beter in mijn vel dan de laatste twee jaar toen ik nog koerste”
David van der Poel zette vorig jaar – na een tweede plek in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen – een punt achter zijn actieve carrière. De inmiddels 32-jarige Nederlander viel vervolgens zeker niet in een zwart gat. De oudere broer van Mathieu van der Poel mist het leven als profwielrenner niet, zo laat hij weten in een interview met het Brabants Dagblad.
Toch fietst hij nog regelmatig. “Voor de lol. Alleen, met pa of met vrienden. Ik vind het goed zo. Ik zit nu beter in mijn vel dan de laatste twee jaar toen ik nog koerste”, geeft Van der Poel aan. “Ik ben blij dat ik deze beslissing genomen heb. Met een kantoorjob zou ik nu misschien alweer naar iets anders uitzien, maar als riders agent heb ik mijn draai in mijn nieuwe leven gevonden.”
Van der Poel solliciteerde na zijn afscheid als wielrenner in het bedrijfsleven, maar begin 2024 kreeg hij een reikende hand om toch in de wielersport te blijven. Eerder dit jaar haalde zijn diploma bij de UCI om als riders agent aan het werk te gaan. Hij richtte samen met drie compagnons het bedrijf Sportsflow op. Intussen vallen er zes sporters onder het bedrijf, waarbij naast Mathieu van der Poel in ieder geval ook Arnaud De Lie is aangesloten.
Nieuwe roeping
In een uitgebreid interview met WielerFlits vertelde hij honderduit over zijn nieuwe job. “Het woord dat wijzelf graag gebruiken, is ontzorging. Dat is zo breed en zo diep mogelijk als de atleet dat zelf wil. In principe kunnen zij met alles bij ons terecht, wat hij of zij nodig heeft. Dat kan heel uiteenlopend zijn. Het meest voor de hand liggende zijn contractonderhandelingen met de teams.”
“Maar het kan ook bijvoorbeeld dat een sporter een huis wil kopen, maar daar geen verstand van heeft. Dan gaan wij dat voor diegene uitzoeken. In principe kunnen sporters met alle vragen bij ons terecht. Ook buiten contracten, buiten het wielrennen, buiten de sport. Volledige ontzorging. Wij willen graag achter de schermen werken. Wij vinden dat de atleet op één staat en dat wijzelf eigenlijk totaal niet belangrijk zijn.”
“Het is niet onze bedoeling om eender wie te contacteren”, vervolgt Van der Poel. “Het karakter van de sporters moet ook bij die van ons passen. En zij moeten ons vooral niet zien als baas of betaalheer, ik noem maar iets. Wij gaan voor vriendschappelijke relaties met atleten. Wij gaan proberen een goede relatie met teammanagers op te bouwen. Daar zijn we nu druk mee bezig, om hen op de hoogte te brengen van ons project. Mensen moeten ons ook leren kennen.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.