maandag 8 augustus 2016 om 08:56
Rio 2016: ‘Wout Poels twijfelachtig voor tijdrit’
Het is nog onzeker of Wout Poels kan deelnemen aan de olympische tijdrit van komende woensdag. In de wegwedstrijd kwam de 28-jarige renner ten val en heeft daar kneuzingen aan zijn rechter onderarm aan overgehouden.
“Alles voelt nog heel stijf aan. Alleen is het afwachten of ik in de beugel kan liggen”, zegt de Limburger, die gisterenochtend wel weer kon trainen op zijn gewone wegfiets, tegen De Telegraaf. “Of ik woensdag van start ga, is dus nog twijfelachtig.”
Indien Poels niet kan deelnemen, zal Nederland geen vervanger oproepen. “Bauke Mollema en Steven Kruijswijk hebben hun tijdritfiets niet meegenomen. Wanneer Wout niet kan rijden, dan zal Tom Dumoulin de enige Nederlandse deelnemer zijn”, verklaart bondscoach Johan Lammerts
Het gaat hier niet om een paar amateurs die totaal geen kans maken om te winnen, maar twee mannen die meededen voor winst in de grote ronden, waarvan een ook nog Clasika San Sebastian wint, beiden hebben bewezen meer dan een behoorlijke tijdrit te kunnen rijden en met name op soortgelijke parcours. We hebben het hier over Mollema en Kruijswijk, niet over renners die op continental niveau rondrijden. Ik zie het eerder als gebrek aan topsportmentaliteit om niet te starten als je gewoon fit bent als vervanger omdat de wielerbond er niet aan gedacht heeft ook fietsen voor de reserve mannen mee te nemen. Zoveel kansen krijg je niet om aan de Olympische tijdrit mee te kunnen doen en ondanks dat je geen topfavoriet bent, moet je als subtopper gewoon de kans pakken om te starten als vervanger, mocht Poels niet kunnen starten.
Samenvatting: de wielervolger ziet graag twee Nederlanders. En daarom moet een topsporter maar opdraven. Of het voor Kruijswijk en/of Mollema zelf nuttig is, lijkt geen rol te spelen in het gros van de argumenten die ik hier lees.
Er zijn geen fietsen vergeten, er is gewoon geen interesse vanuit Mollema en Kruijswijk voor de tijdrit. Respecteer dat gewoon.
Wielrenners (op enkele uitzonderingen na) hebben als droom om ooit de Tour te winnen, of podium in een grote ronde. Of als eendagsrenner een WK of een monument. Dat zijn dé doelen in het wielrennen.
Er zijn heel veel sporten waar de OS geen groot doel.
Kijk het tennis (een speler wint liever Wimbledon dan OS).
Of voetbal (een speler wint liever het WK dan OS).
Buiten atletiek zijn het zijn vooral kleinere sporten die normaal gesproken weinig aandacht krijgen, waar de OS heel prominent zijn. Zwemmen, zeilen, turnen, boogschieten, judo, etc.
Het is misschien wel amateuristisch dat je niet meer fietsen meeneemt, maar als er ook niemand meer is die de plaats van Poels in zou kunnen nemen, is dat ook overbodig.
Vroeger konden fietsen nog afgesteld worden op hoogte etc., maar ja blijkbaar met de moderne technieken is dat niet meer mogelijk.
Poels moet gewoon starten, al lijkt hij niet goed tegen wat druk bestand als er wat van hem verwacht wordt.
Daarnaast is t wat maklukzat zegt: de heren verdienen een dik salaris met andere zaken.
Voor Mollema trouwens maar goed dat hij geen goud gewonnen geeft, dat was nog krap geworden met de terugvlucht.
Orakel: geen interesse in de tijdrit? tsja dat is wel een beetje een jammerlijke houding, dan had je toch beter kelderman mee kunnen nemen als backup en knecht.
Het verschil tussen de vrouwen teams en mannen teams van NL lijkt een beetje de teamspirit te zijn als ik als supporter kijk. Wie weet heb ik het mis hoor, maar zo komt het over
Persoonlijk vind ik, hoe begrijpelijk ook, dat wielrennen moet oppassen niet de sport van het eeuwige sparen te worden. In de Tour de France spaart iedereen zich tot de laatste dagen...en als ze kansloos zijn, sparen ze zich weer voor de Vuelta. En de rest van het jaar is een voorbereiding op de grote rondes, zo ongeveer.
Ik ben een groot wielerliefhebber, al sinds ik Peter Winnen bij Bernard Hinault zag weg fietsen op weg naar Alpe d' Huez...maar al dat gespaar komt me zo langzamerhand mijn neus uit.
Wat dat betreft vind ik wat jij het gedrocht Rio noemt een openbaring. Weg met die oortjes, kleinere ploegen en moet je kijken wat voor koers je krijgt. Dit was voor mij weer het wielrennen zoals ik me dat van vroeger herinner: spectaculair en verrassend.
De laatste jaren zit ik vaak op de bank en vraag ik me af waarnaar ik in hemelsnaam aan het kijken ben.
Maar past Bauke op de fiets van Dumoulin.
Je hebt niet meegekregen dat Valverde al zijn zeges zou willen inruilen voor de Olympische titel?
Bauke vragen, heeft eco nomie gedaan.
Wat mij opvalt, is dat Lammerts in dit interview de schuld lijkt te leggen bij Mollema en Kruijswijk, door aan te geven: "Bauke Mollema en Steven Kruijswijk hebben hun tijdritfiets niet meegenomen". Dat lijkt me toch bij de KNWU en Lammerts liggen om dat te organiseren. Nogal makkelijk van Lammerts om dat op de individuele renners af te schuiven.
Op het moment dat Dumoulin vertrok naar Rio was nog allerminst zeker of hij überhaupt kon starten. Dan zorg je als KNWU en Lammerts er toch altijd voor dat de tijdritfietsen van Mollema en Kruijswijk meegaan? Het lijkt er op dat de KNWU en Lammerts de kansen van Mollema en Kruijswijk van tevoren niet hoog hebben ingeschat en hun geld daar niet in hebben willen investeren. Dat lijkt mij nou een tikje amateuristisch. Als het echt zo is, dan zou de KNWU zich moeten schamen. Heb je twee plekken, ga je er zo mee om. Andere bonden zouden een moord doen voor een (extra) plek op de OS.
Nooit niet niks lijkt me een driedubbele ontkenning, dus in het Nederlands wordt het dan niks.
Tom, ik heb vertrouwen in je, just do it, je baalt als mens namelijk het meest van gemiste kansen.
Goed ontrafeld, maar mag je ook iets van de verantwoording bij de renners zelf leggen, hebben ze ronde tafel gezeten voor de spelen om een plan b in te lassen, kan kruiswijk niet op wout zn fiets met enige aanpassing?
Dat de bond amateuristisch is wisten we al langer, is aan de renners om dat te doorbreken maar wel met alle gezichten een kant op natuurlijk.
Ik vraag me zelfs af of beiden nog wel in Rio aanwezig zijn op het moment, zijn die niet gewoon al in voorbereiding op hun volgende koers naar huis/trainingskamp? Ik vraag me bij bijvoorbeeld Vuillermoz ook gewoon af waarom hij die TT gaat rijden.
Nu doet het er inderdaad niet meer toe. Daar heb je inderdaad gelijk in. Gedane zaken nemen geen keer. Hopelijk is dit wel een leermoment voor de KNWU. Je kunt deelname aan de Olympische Spelen niet belangrijk vinden en van tevoren denken dat je niet heel ver zal komen, maar ook Van Avermaet had van tevoren niet gedacht dat hij hier een medaille zou scoren, zoals hij zelf ook aangaf. Lijkt me dat je bij zo'n sportevenement altijd de strijd moet aangaan, ipv van tevoren je al neer te leggen bij feiten die nog geen feiten zijn. En dus moet je als bond alles in staat stellen zodat je sporters maximaal kunnen presteren, ook al is dat 'slechts' een plaats in de top 20.