dinsdag 2 juli 2024 om 13:42

Rob Ruijgh kon twintigste plek in Tour nooit meer overtreffen: “Heb jongensdroom verwezenlijkt”

Video Rob Ruijgh werd bij zijn Tour de France-debuut twintigste in het eindklassement en kijkt vol trots terug op deze prestatie, die veel verwachtingen schiep. “Maar het ene jaar is de andere niet”, geeft hij in de Alpecin Barbershop aan, nadat hij zijn twintigste plek nooit meer kon overtreffen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Het leuke aan die Tour was dat ik samen met mijn ploeg Vacansoleil-DCM debuteerde. Je kent het van tv, maar als je daar middenin zit dan weet je pas hoe hectisch de Tour ten opzichte van alle andere wedstrijden is en hoe zwaar het ook is”, vertelt Ruijgh over die Tour van 2011. “Ik was in een heel goede vorm en hoorde een week voor de Tour dat ik mee mocht. Dat was toen een grote belevenis.”

Rob Ruijgh in dienst van Vacansoleil-DCM in de Tour de France van 2011 – foto: Cor Vos

Het meest trots is de man uit Heerlen op zijn prestatie in de etappe naar Plateau de Beille, waar hij zestiende werd. “Ik denk dat ik daar kort achter de klassementsmannen binnenkwam”, herinnert Ruijgh zich. Dat was toen twee minuten achter toppers als Andy Schleck en Alberto Contador.

Toch had er volgens de Limburger, die in de Alpecin Barbershop ook vertelt dat het wielrennen voor hem als jonge jongen een ‘uitlaatklep’ is geweest na het vroege overlijden van zijn vader, wellicht meer in zijn carrière gezeten. “Het ene jaar is de andere niet. Ik heb daarna veel te kampen gehad met blessures en heb ook nooit meer de vorm kunnen halen die ik toen had.”

Toch overheerst een positief gevoel bij Ruijgh. “Ik zit hier als tevreden man, die wel die jongensdroom heeft kunnen verwezenlijken. Ik ken genoeg oud-renners die nooit de Tour hebben kunnen rijden, dus ik ben tevreden met wat ik heb kunnen laten zien”, sluit hij af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.