Robert Stannard verklaart voor het eerst over lange dopingschorsing, vlak voor comeback
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 20 augustus 2024 om 20:36

Robert Stannard verklaart voor het eerst over lange dopingschorsing, vlak voor comeback

Voor het eerst sinds Robert Stannard een vierjarige schorsing heeft gekregen wegens een dopingovertreding, heeft de Australiër gereageerd op de uitspraak. Dat doet Stannard ruim een week voor hij zijn rentree gaat maken in het peloton tijdens de Tour of Britain op 1 september; Bahrain Victorious heeft hem namelijk tot eind 2024 vastgelegd. “Het voelt alsof ik mijn leven terug heb”, stelt Stannard.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

In augustus 2023 werd Stannard, toen renner bij Alpecin-Deceuninck, plotseling voorlopig geschorst wegens een dopingovertreding uit 2018 en 2019. Hij stelde toen al dat hij ‘nooit opzettelijk of bewust een verboden middel gebruikt’ heeft. Stannard toog naar het Anti-Doping Tribunaal van de UCI om zijn zaak te verdedigen en pleitte voor vrijspraak.

Deze zomer werd vervolgens bekend dat de UCI een vierjarige schorsing had uitgesproken tegen Stannard, weliswaar met terugwerkende kracht van 17 augustus 2018 tot en met 17 augustus 2022. Dit vanwege een ‘overtreding van het dopingreglement (in zijn tijd bij Mitchelton-Scott, red.) door het gebruik van een verboden stof of een verboden methode, naar aanleiding van afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort.’ Stannard ging nog in beroep bij het CAS, maar hij accepteert nu zijn straf.

Verklaring Robert Stannard
“Atleten met een overtreding van het biologische paspoort hebben nooit een positieve test ingeleverd”, begint Stannard zijn statement in het persbericht van Bahrain Victorious. “Ze beweerden dat het alleen maar veroorzaakt kon zijn door illegale middelen, maar hebben tijdens het hele proces geen bewijs geleverd van enig vergrijp. Er is geen bewijs van dopinggebruik verzameld of vereist om tot deze uitspraak te komen.”

“Ik hoop dat de uitspraak van het tribunaal in de toekomst gepubliceerd wordt, zodat mensen de details kunnen lezen en hun eigen mening kunnen vormen. Maar het heeft zeker mijn kijk op dingen veranderd, op wielrennen en het leven als geheel. Maar bovenal ben ik dankbaar voor de steun die ik heb gekregen van mijn naasten, familie en vrienden. Zij hebben me hier doorheen gesleept en ik geloof dat ik misschien wel iets veel groters heb gewonnen uit dit alles.”

Stannard is blij dat hij na de uitspraak van de UCI weer kan fietsen. “Het is geweldig om mijn wielercarrière voort te kunnen zetten. Ik moest een moeilijke keuze maken: de uitspraak accepteren en weer de sport kunnen beoefenen waar ik van hou, of vechten om mijn naam te zuiveren. Ik denk dat ik de verstandigste keuze heb gemaakt”, aldus de Aussie. “Ik hoop op termijn ook mijn naam te kunnen zuiveren, maar voor nu grijp ik de kans om weer te koersen met beide handen aan.”

“Ik heb mezelf verdedigd met logische verklaringen en wetenschappelijk bewijs, maar teleurstellend genoeg werd daar in het huidige systeem geen rekening mee gehouden. Onder strikte aansprakelijkheidsregels ben je verantwoordelijk, zelfs als je niet schuldig bent”, zegt hij. “De waarheid is dat ik het gewoon leuk vind om met ploeggenoten te koersen en alles op alles te zetten voor zeges, en na een jaar waarin mijn lichaam volledige rust heeft gehad en zichzelf heeft hersteld, hoop ik dat ik dat kan doen voor Bahrain Victorious.”

Verklaring Bahrain Victorious
“We zijn blij dat Robert zich bij ons voegt”, geeft manager Vladimir Miholjevič van Bahrain Victorious aan. “Robert heeft een moeilijke periode achter de rug, met veel verwarring, maar we steunen hem. En door de analyse van onze medische staf konden we geen misstappen vaststellen. Hij heeft toestemming gekregen om weer in het peloton te rijden en is een getalenteerde renner, van wie we denken dat hij nog veel potentie heeft.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.