Roger Adrià wint Grand Prix de Wallonie na Spaans onderonsje op Citadel van Namen
foto: Cor Vos
woensdag 18 september 2024 om 17:39

Roger Adrià wint Grand Prix de Wallonie na Spaans onderonsje op Citadel van Namen

Roger Adrià heeft de Grand Prix de Wallonie op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Red Bull-BORA-hansgrohe was op de Citadel van Namen net wat sneller dan zijn landgenoot Alex Aranburu. Clément Champoussin vervolledigde het podium. Op de plaatsen vier en vijf eindigden respectievelijk Biniam Girmay en Rick Pluimers.

De Grand Prix de Wallonie finishte ook in 2024 op de Citadel van Namen (2,9 km aan 4,1%). In de tweehonderd kilometer naar de voet van deze kasseiklim kwamen de coureurs ook al de nodige hellingen tegen. Zo moest op vijftien kilometer van de streep nog de Côte du Tienne-aux-Pierres (3 km aan 5,3%) beklommen worden.

Eerste waaier sluit aan bij vroege vlucht
Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van zes renners. De Belgen Michiel Lambrecht (Bingoal WB), Arno Claeys (Flanders-Baloise) en Kenny Molly (Van Rysel-Roubaix) kozen het ruime sop samen met Gleb Brussenskiy (Astana Qazaqstan), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural-Seguros RGA) en Jan Sommer (Q36.5). Hun maximale voorsprong bedroeg iets meer dan vier minuten.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Op ongeveer vijftig kilometer van de streep ging het tempo in het peloton de hoogte in. Omdat er wel wat wind stond, leidde dit tot scheuren. Topfavorieten Biniam Girmay en Arnaud De Lie waren bij de les: zij zaten beiden in de eerste waaier. Deze eerste groep reed in één ruk naar de kopgroep. Decathlon AG2R had de slag gemist en moest in het verweer. Ze kregen het gat echter niet één, twee, drie dicht. Het verschil bleef lange tijd schommelen rond de twintig seconden.

Duo op weg naar de Citadel
Vooraan begon de samenwerking op den duur echter stroever te lopen. Nadat er scheuren ontstonden in de groep, vielen de plukjes renners een voor een terug tot in het peloton. Oscar Riesebeek had echter nog wel wat in de tank. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck ging er na de samensmelting meteen weer vandoor. Hij hield het in zijn eentje een tijdje vol, maar op 19 kilometer van de streep zat zijn avontuur er definitief op. De volgenden die het probeerden waren Mads Würtz Schmidt (Israel-Premier Tech) en Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty).

Riesebeek probeert het – foto: Cor Vos

De twee gaven flink gas, want hun voorsprong liep op tot driekwart minuut. Bij het opdraaien van de Citadel van Namen was het verschil gehalveerd, maar Schmidt en Zimmermann maakten nog altijd een kans. Uno-X Mobility deed er wel alles aan om het duo terug te pakken en later kwam ook Lotto Dstny helpen. Ondertussen was Zimmermann begonnen aan een solo. Hij had Schmidt op een kleine twee kilometer van de streep achtergelaten.

Spaans duel
Door een versnelling van Jonas Abrahamsen, die de rest van het peloton op sleeptouw nam, werd het gat echter snel kleiner. Voor de laatste bocht kwam alles zodoende weer bij elkaar. Het zou een sprint worden, die als eerste werd aangegaan door Alex Aranburu. De Spaans kampioen bleef lang in leidende positie, maar uiteindelijk kwam nog één renner hem voorbij: zijn landgenoot Roger Adría. De renner van Red Bull-BORA-hansgrohe eiste zo de zege op. Aranburu werd tweede, Clément Champoussin derde.

Biniam Girmay viel net naast het podium. De Eritreeër kwam aan het einde nog sterk opzetten, maar moest genoegen nemen met een vierde plek. Eén plaats daarachter finishte Rick Pluimers, wiens ploeggenoot Matteo Trentin nog viel in de laatste bocht. Arnaud De Lie, die andere topfavoriet naast Girmay, eindigde buiten de top-tien.

Aranburu buigt het hoofd voor Adría – foto: Cor Vos

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.