Roglic is niet bezig met record aantal eindzeges Vuelta: “Er zitten twee andere doelen in zijn hoofd”
foto: Cor Vos
dinsdag 10 september 2024 om 09:59

Roglic is niet bezig met record aantal eindzeges Vuelta: “Er zitten twee andere doelen in zijn hoofd”

Primoz Roglic deelt na zijn vierde eindzege in de Vuelta a España het record van meeste overwinningen met Roberto Heras. De Sloveen maakt echter geen groot doel van een vijfde zege, denkt zijn trainer Marc Lamberts. “Er zitten twee andere doelen in zijn hoofd”, zegt de Belg in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Ten eerste: natuurlijk de Tour proberen winnen”, vertelt Lamberts. “Ook al beseft hij steeds meer dat het allicht nooit zal lukken, maar dat wil niet zeggen dat hij daar de komende twee jaar niet voor zal willen blijven vechten.”

Roglic was in 2020 bijzonder dicht bij de eindzege in de Tour, maar verloor het geel toen op de voorlaatste dag aan zijn landgenoot Tadej Pogacar. Nadien reed hij de Ronde van Frankrijk nooit meer uit. Bij zijn deelnames in 2021, 2022 en 2024 gooide een valpartij steeds roet in het eten.

Ronde van Zwitserland
En het tweede doel? “De Ronde van Zwitserland winnen”, aldus Lamberts. “Dan heeft Primoz alle grote rittenkoersen van één week op WorldTour-niveau afgevinkt. Ik denk dat hij daar volgend seizoen zeker werk van zal willen maken, al heeft hij mij onlangs ook verteld dat hij ook eens in één seizoen alle drie de grote rondes wil rijden en dan past de Ronde van Zwitserland daar niet in…”

“Maar zelfs indien die twee à drie resterende doelen niet meer lukken, mag hij nu al zeggen dat hij een fenomenale carrière heeft gehad, zeker in de wetenschap dat hij een laatbloeier is en ook al erg veel pech heeft gekend.”

Vuelta-voorbereiding
Lamberts vertelde ook nog uitgebreid over de voorbije Vuelta. Hij was erg onder de indruk van de vermogens die zijn poulain leverde. “Deze Vuelta is een van zijn beste prestaties ooit, als het al niet de beste is”, klinkt het.

En dat na een moeizame voorbereiding. Roglic brak bij een val in de Tour namelijk een dwarsuitsteeksel van een ruggenwervel. “Na zijn opgave is hij één week van de fiets gebleven en drie dagen gaan revalideren in het Red Bull Performance centrum in Salzburg, waar ze hem intensief behandeld hebben. We hebben toen getwijfeld of we zijn seizoen niet beter zouden stopzetten, maar we kregen de goedkeuring van de orthopedisten en de dokters dat hij kon fietsen, maar wel met pijn.”

“We zijn dan holderdebolder voor drie weken op hoogtestage naar Tignes getrokken, maar in de eerste week was van intensiteit geen sprake, door de tractie op dat dwarsuitsteeksel. Pas in de tweede en derde week van de hoogtestage kon hij ‘high intensity interval’-trainingen afwerken. In totaal hebben we tijdens die hoogtestage toch drie weken van 28 à 30 uur kunnen afwerken, maar altijd met pijn. Die pijn is ook tijdens de Vuelta niet weggegaan, maar werd wel verdraagbaar om te kunnen presteren.”

Roglic op het eindpodium in Madrid – foto: Cor Vos

Ziekte? 
In de Vuelta zelf, die volgens de gegevens van Lamberts zwaarder was dan de vorige drie Vuelta’s die Roglic won, liep ook niet alles van een leien dakje. In het slotweekend kregen meerdere stafleden en renners van Red Bull-BORA-hansgrohe namelijk met ziekte te kampen. “We hebben echt stress gehad”, aldus Lamberts. “De hele ploeg zat nadien met de daver op het lijf, maar gelukkig bleef Primoz vrij van symptomen.”

Zelf hintte Roglic er overigens op dat hij toch niet volledig fit was tijdens de slottijdrit. “Ik ben vandaag al een keer of twintig na de wc geweest”, zei hij na de chronoproef tegen onder meer Cyclingnews. “Maar ik was al zover gekomen, ik moest het afmaken. Het is hoe het is. Er zijn zeker wat uitdagingen voor ons om zulke dingen te voorkomen, maar dat is iets voor later. Nu is het tijd om te genieten van de zege.”

Of hij zelf écht ziek was, wilde hij niet bevestigen. “Niet echt, maar het was ook niet optimaal. Het is hoe het is. Zoals ik al zei, wil ik er niet teveel over uitweiden.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.