Romain Bardet denkt aan de dubbel Giro-Tour
Voor een Fransman is de Tour bijna heilig. Zo ook voor Romain Bardet. Maar de klimmer van AG2R La Mondiale laat aan L’Equipe weten in 2019 ook een Girodeelname te overwegen. “We zullen de voor- en nadelen afwegen, om waarschijnlijk eind november de knoop door te hakken.”
Bardet ging de afgelopen jaren vol voor Tourwinst, waardoor hij de Giro links liet liggen. Hij eindigde in 2016 én 2017 op het eindpodium van La Grande Boucle, maar hij stond nog nooit op het hoogste treetje. Dit seizoen stelde hij ietwat teleur met een zesde plaats. De aanvalslustige klimmer denkt echter dat zijn beste jaren nog moeten komen.
“Wil een keer de Giro rijden”
“Ik verwacht mijn piek te bereiken tussen mijn 28e en 32e”, aldus Bardet, die onlangs 28 kaarsjes mocht uitblazen. Hij beseft echter dat hij op een punt is aangekomen waarop hij keuzes moet maken. Een van die keuzes is het wel of niet rijden van de Giro. “Het is belangrijk dat iedereen binnen het team zijn mening geeft”, zo laat hij weten.
“We zullen waarschijnlijk eind november een keuze maken, als er een trainingskamp op het programma staat. Feit is dat ik een keer de Giro wil rijden”, is Bardet duidelijk.
Mocht Bardet volgend jaar voor het eerst de Italiaanse ronde rijden, dan is het nog niet zeker dat hij de dubbel zal betwisten. “Dat doe ik alleen als ik weet dat ik een rol kan spelen in de Tour. Anders kan ik beter thuis blijven. De intentie moet toch zijn om het minstens zo goed te doen als in 2016 of 2017.”
“Minder ruimte voor pure klimmers om aan te vallen”
De grote vraag is of Bardet de Giro wel moet betwisten. De komende Tour kent namelijk veel bergetappes, hét terrein van de Fransman. Daarnaast hoeven de renners slechts 54 kilometer tegen de klok te rijden, het zwakke punt van Bardet. Hij hoopt dat deze combinatie genoeg is om op te boksen tegen rouleurs als Tom Dumoulin, Geraint Thomas en Chris Froome, die momenteel de scepter zwaaien in het rondewerk.
“Je ziet duidelijk dat er een trend is: renners kunnen zich omtoveren tot klimmers door het verliezen van gewicht. Daarnaast is er minder ruimte voor pure klimmers om aan te vallen. Knechten worden steeds sterker, en kunnen daardoor langer aan een hoog tempo blijven rijden. Je hebt tegenwoordig drie opeenvolgende bergritten nodig om verschillen te maken.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.