Ronde van Zwitserland bezig met GPS-tracking na dodelijk ongeval Muriel Furrer
De Ronde van Zwitserland, Ronde van Oostenrijk en de Deutschland Tour werken samen om in 2025 te koersen met GPS-tracking. Dit om ongevallen zoals met Muriel Furrer en Gino Mäder te voorkomen. “Als je het mij vraagt, duurt het allemaal te lang”, zegt Oliver Senn, koersdirecteur van de Ronde van Zwitserland in de podcast Windschatten.
Volgens Senn is het niet uit te leggen dat de wielersport nog altijd niet gebruikmaakt van GPS-tracking: “We hebben het op de harde manier moeten leren, daar ben ik de afgelopen maanden wel achter gekomen. We kunnen wel naar de maan vliegen, maar weten niet waar een wielrenner zich in een koers begeeft. Het mag gewoon echt niet meer gebeuren.”
Daarom gaat in ieder geval de Ronde van Zwitserland in 2025 met GPS-tracking plaatsvinden. “We gaan het sowieso doen en niet eens aan de UCI vragen of het wel mag. Op een gegeven moment zullen we het ze wel vertellen. Het is onze taak als koersdirecteuren om de veiligheid van de renners te waarborgen”, aldus Senn.
De Ronde van Oostenrijk en de Deutschland Tour houden nog een slag om de arm. “Als de UCI geen actie onderneemt, dan zullen wij het doen”, zegt Thomas Pupp van de Ronde van Oostenrijk. “Dan is rijden met GPS-tracking zeker een mogelijkheid. Hopelijk volgen er dan nog meer wedstrijden.”
Slag om de arm
In een eerder stadium heeft de UCI al gecommuniceerd over het gebruik van GPS-tracking in wielerkoersen. Volgens de internationale wielerunie bieden de apparaatjes geen zekerheid om gevonden te worden. Daarom moet er meer onderzoek naar GPS-tracking gedaan worden.
“De UCI wil graag ophelderen dat GPS-trackers het niet mogelijk maken om op elk moment de positie van alle renners te volgen. De gegevens worden alleen verzameld als ze zich binnen het bereik van een actief internetnetwerk bevinden, vaak op een motorfiets tijdens een race”, zei de UCI destijds.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.