Ronde van Zwitserland start met veel en stevige buien
Foto: Cor Vos
woensdag 5 juni 2024 om 16:12

Ronde van Zwitserland start met veel en stevige buien

De Ronde van Zwitserland krijgt dit jaar een natte editie. De ronde start dit weekend met een proloog in Vaduz, juist op het moment dat op buien in de regio toeneemt. Vooral zondag, maandag en woensdag kan het soms goed doorplenzen, zo laten de voorspellingen van Weeronline zien.

Momenteel is het vrij rustig weer in grote delen van Zwitserland met zomerse temperaturen, maar dit weekend slaat het weer behoorlijk om. Zaterdag trekt een actief gebied met buien vanuit Frankrijk over het land. Zondag is het eerst nog droog, maar ’s middags komen verspreid over het land fikse regen- en onweersbuien voor. Lokaal kan dan veel regen in korte tijd vallen. De temperatuur gaat dan bovendien een aantal graden omlaag, maar koud wordt het niet. Maandag ligt de middagtemperatuur in Regenzdorf op ongeveer 22 graden.

Droger tweede deel
Dinsdag lijkt het tijdelijk een groot deel van de dag droger te zijn, maar woensdag en donderdag – wanneer de bergritten naar de Gothardpass en Cari op de planning staan – komt het weer tot buien. Hoog in de bergen valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Het is momenteel nog onduidelijk of het tijdens die ritten op het hoogste punt tot natte sneeuw komt, maar verkeken zijn de sneeuwkansen tijdens de etappe zeker niet. Op een hoogte van 2000 meter van de Gothardpass komen de maxima op slechts 5 tot 8 graden uit.

Vanaf donderdagavond neemt de kans op buien af, maar tot en met donderdagavond kan op sommige locaties meer dan 150 millimeter regen vallen. Zeker in combinatie met het bergachtige landschap kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken. De weersverwachting voor daarna is nog onzeker, maar de laatste dagen van de Ronde van Zwitserland verlopen waarschijnlijk wel een stuk droger met flink wat zon.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.