Roze en ritzege: Annemiek van Vleuten slaat keihard toe in eerste bergrit Giro Donne
foto: Cor Vos
zaterdag 1 juli 2023 om 14:41

Roze en ritzege: Annemiek van Vleuten slaat keihard toe in eerste bergrit Giro Donne

Na een valse start op vrijdag, is de Giro Donne zaterdag dan nu écht begonnen met een zege voor Annemiek van Vleuten. De wereldkampioene won de tweede etappe door iedereen eraf te rijden op de laatste beklimming van de dag en vervolgens naar de finish in Marradi te soleren. Van Vleuten, die de honderdste UCI-zege van haar carrière boekte, pakte ook de eerste roze trui.

De openingstijdrit van de Giro d’Italia Donne viel vrijdag letterlijk in het water. Nadat meerdere rensters op het natte wegdek onderuit schoven, werd de etappe afgelast. We begonnen zo ook zonder rozetruidraagster aan de tweede rit, van Bagno a Ripoli naar Marradi. Onderweg lag slechts één helling, maar wel een flinke. De Passo della Colla is bijna tien kilometer lang aan een kleine zes procent. Met de top op 16,5 kilometer van de finish kon hier vuurwerk verwacht worden.

Duo voorop
De aanloop naar de Passo della Colla was vlak. Aanvankelijk wist hier niemand weg te komen, maar met nog zo’n 75 kilometer te gaan, weekte een duo zich los: Irene Mendez (Bizkaia Durango) en Susanne Andersen (Uno-X). Zij reden een voorsprong van zo’n vier minuten bijeen op het peloton, waar nog twee rensters in de tegenaanval gingen. Beatrice Pozzobon (Mendelspeck) en Giorgia Bariani (Top Girls Fassa Bortolo) belandden echter in de chasse patate.

De twee koploopsters – foto: Cor Vos

Aan de voet van de Passo della Colla, toen het weer hevig was beginnen te regenen, was al flink geknabbeld aan de voorsprong van Mendez en Noors kampioene Andersen. Het verschil was op dit punt al teruggebracht tot onder de anderhalve minuut. Op vijf kilometer van de top, werden de twee definitief gegrepen. De televisiekijker kreeg hier weinig van mee, want door onweer lukte het niet om beelden van de beklimming naar de huiskamers te brengen.

Van Vleuten gaat solo
Toch kwam er wel wat nieuws binnen vanuit de koers. Er vormde zich een groepje met Elisa Longo Borghini, Gaia Realini, Marta Cavalli, Ane Santesteban, Mavi García en Annemiek van Vleuten. Die laatste had nog wat extra jus in de benen en ging er aan het einde van de klim alleen vandoor. Ze begon met een voorsprong van meer dan een halve minuut aan de afdaling. Cavalli en Realini waren de eerste achtervolgsters.

Van Vleuten reed bergop weg bij de concurrentie – foto: Cor Vos

Het verschil tussen Van Vleuten en de twee achtervolgers werd een beetje groter in de kilometers die volgden, maar op zo’n vijf kilometer voor het einde groeide de tweede groep wel behoorlijk door de terugkomst van onder meer Longo Borghini en García. Het tempo ging daardoor ook wat omhoog. Maar Van Vleuten zouden ze niet meer pakken: de wereldkampioene kwam alleen aan in Marradi en kwam voor de eerste keer als winnares over de streep in haar regenboogtrui. Zondag zou ze niet in dat tricot starten, want ze pakte ook het roze.

De achtervolgers kwamen driekwart minuut na Van Vleuten over de streep. Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ) sprintte naar de tweede plaats, Juliette Labous (Team DSM) werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.