Rustige transferzomer bij Tour de Tietema-Unibet: hoe staat de ploeg ervoor voor 2025?
foto: Joren Benjamins/Tour de Tietema
zaterdag 7 september 2024 om 13:15

Rustige transferzomer bij Tour de Tietema-Unibet: hoe staat de ploeg ervoor voor 2025?

Zo’n roerige zomer als 2023, toen Tour de Tietema-Unibet liefst dertien renners contracteerde voor 2024, heeft de ploeg van Bas Tietema dit jaar niet. Sterker nog: het is stil rond het enige Nederlandse ProTeam. Wessel Mouris en Sergio Meris zijn voorlopig de enige aanwinsten voor 2025. Hoe staat TDT-Unibet ervoor voor 2025? WielerFlits brengt een overzicht.

De selectie van TDT-Unibet blijft in 2025 grotendeels hetzelfde. Veel renners die begin 2024 bij de ploeg kwamen, tekenden een contract voor twee jaar. Bij Joren Bloem, Davide Bomboi, Cedrik Bakke Christophersen, Owen Geleijn, Axel Huens, Baptiste Huyet, Tomáš Kopecký, Adrien Maire, Sebastian Nielsen en Charles Paige was dat zelfs verplicht. Volgens de UCI zijn renners tot in het jaar dat ze hun 25 verjaardag vieren voor twee seizoenen neoprof, waardoor ze automatisch voor twee jaar een contract moeten krijgen.

Contractverlengingen
Ook een aantal renners die buiten deze categorie vallen, tekenden dit jaar een contract dat hen ook na 2024 aan de ploeg bindt. Ster van Zwolle-winnaar Nicklas Pedersen koerst tot en met 2027 voor de ploeg, net als de 27-jarige revelatie Jelle Johannink, crosser Lander Loockx en de Tsjech Adam Toupalik. Martijn Budding en Davide Bomboi beschikken nog over een doorlopend contract tot eind 2025. Abram Stockman en Hartthijs de Vries verlengden eerder dit jaar hun verbintenis ook tot eind 2027 bij Tietema en co.

Dat maakt op papier al twintig renners voor 2025. De komende maanden hoeven we dus niet al te veel meer te verwachten uit de hoek van het ProTeam van Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel, aangezien het team al het minimale aantal van twintig renners onder contract heeft voor 2025 én ook dit seizoen met 21 coureurs werkte. Desondanks kwamen ze door blessures en inschattingsfouten bij het opstellen van individuele wedstrijdprogramma’s in de knoei. De ZLM Tour moesten ze daarom afzeggen.

Op dit moment zijn Jordy Bouts, Kevin Inkelaar en Andreas Stokbro einde contract op 31 december 2024. De kans is aanwezig dat TDT-Unibet van een of meerdere van deze renners afscheid neemt aan het einde van het seizoen. Klassiekercoureur Stokbro en klimmer Inkelaar konden in 2024 door verschillende omstandigheden nog geen potten breken voor de ploeg, aanvaller Bouts reed daarentegen een attractieve Renewi Tour en behaalde dit jaar ook al ereplaatsen in de Roemeense rittenkoers Sibiu Tour.

Ruimte voor versterkingen
In de selectie voor 2025 is er op papier nog wel ruimte voor wat versterkingen. Met Simone Roganti had het team voor 2025 een talentvolle Italiaan gecontracteerd, maar deze week kwam het hartverscheurende nieuws naar buiten dat de 21-jarige Italiaan is overleden aan de gevolgen van erfelijke hartritmestoornissen. De vraag is of de ploeg nog een vervanger gaat halen voor Roganti en of het bij Mouris en Meris blijft qua nieuwe namen voor 2025. Vorig jaar presenteerde de ploeg de meeste aanwinsten rond oktober.

Tour de Tietema-Unibet 2025

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.