Ryan Kamp mist Overijse, twijfelt aan EK en laat incident met Iserbyt achter zich
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zaterdag 26 oktober 2024 om 13:31

Ryan Kamp mist Overijse, twijfelt aan EK en laat incident met Iserbyt achter zich

Interview Het woord ‘turbulent’ kun je gerust op de eerste weken van deze crosswinter van Ryan Kamp plakken. De 23-jarige Noord-Brabander rijdt sinds dit jaar voor eenmansploeg Fenix, maar dat betekent niet dat hij minder in het nieuws is. Al is dat wel vervelend nieuws, want het betreft een zware valpartij van afgelopen weekend en het veel besproken trapincident met Eli Iserbyt. “De laatste twee weken zijn niet leuk geweest”, vertelt hij aan WielerFlits.

Het gaat met de crosser relatief oké na zijn zware val op de startstrook in Ruddervoorde, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. “Ik heb mezelf beter gevoeld, maar het gaat in principe naar omstandigheden best nog wel oké”, zegt hij over hoe hij zich voelt. Tot donderdag had hij de fiets niet aangeraakt. “Ik heb me een aantal dagen stram gevoeld, zonder dat ik echt duidelijke pijnpunten kon aanwijzen. We wisten echter wel snel dat een van de hoofdspieren in mijn rug – die langs de rugwervel afloopt – in ieder geval zwaar gekneusd is. Die voel ik dan ook het meeste.”

Een pijnlijke rug is voor een crosser misschien wel de meest vervelende blessure die er is. Het heeft dan ook de nodige gevolgen voor Kamp. “Woerden heb ik afgelopen week al moeten missen. Erg jammer, want dat vind ik altijd een heel leuke wedstrijd. Ook dit weekend cross ik niet, waardoor ik er in Overijse (Superprestige, zondag, red.) niet bij zal zijn. Dan is het daarna de vraag of het de moeite waard is om naar Spanje af te zakken voor het EK (waarvoor Kamp wel geselecteerd is, red.). Dat is nog even afwachten. De Koppenbergcross zou ik sowieso niet rijden dit jaar.”

Incident met Iserbyt blijft aanmodderen
Kamp wil goed de tijd nemen om te herstellen van zijn val, zodat hij niet blijft aanmodderen. Dat doet de discussie rondom hem en Eli Iserbyt wel. De twee kregen het met elkaar aan de stok na een valpartij in de Exact Cross van Beringen, waarna de Belgisch kampioen op de spaken van de Nederlander zijn fiets stampte. Iserbyt werd gediskwalificeerd én voor een week geschorst, Kamp kon een goede uitslag vergeten. Daar kwam dus zijn val bovenop. “De laatste twee weken zijn niet leuk geweest. Kort door de bocht gezegd is het gewoon rot”, zucht de crosser uit Roosendaal.

Toch lijkt de situatie rond Iserbyt maar niet te gaan liggen en bemoeiden ook Bart Wellens en Niels Albert zich ermee. Zij willen dat men tevens de kant van Kamp onderzoekt en niet enkel wijst naar Iserbyt. “Als ik heel eerlijk ben, dan lach ik er af en toe maar om. Ik heb zelf het gevoel dat – vooral vanuit mijn kant, maar ook vanuit Eli begreep ik – het voor ons allebei wel goed is en dat we beiden door willen met onze wedstrijden. Maar ja, schijnbaar wil de rest zich er wel nog graag mee blijven bemoeien. Ik heb daar weinig woorden voor en ik heb er ook geen boodschap aan.”

In radiopeloton zingt een scheldwoord rond dat Kamp gebruikt zou hebben over het gestalte van Iserbyt. “Ik ga daar zo min mogelijk woorden aan vuil maken. Het enige wat ik wel wil zeggen over hetgeen ik geroepen heb, is dat het niet slim van mij was. Op dat moment zelf gebeurt het in het heetst van de strijd en denk je er niet over na. Het is wel zo dat er vóór onze botsing geen letter uit mijn mond is gekomen. Toevallig stonden daar bekenden van mij die dat kunnen bevestigen. Kijk ook de beelden maar eens terug. Het neemt niet weg dat wat ik uit frustratie daarna riep, niet fijn is. Maar ik heb Eli geen aanleiding gegeven om te doen wat hij direct na de val heeft gedaan.”

“Wat mij betreft mag het nu wel gaan liggen”, stipt Kamp aan. “Het is gebeurd en we draaien dat niet meer terug. Eli is ervoor gestraft. Het incident is natuurlijk helemaal niet goed voor de wielersport, maar ook zeker voor Eli niet. Ik bedoel: hij is toch een persoon die de crosswereld kleur geeft. Hier wordt niemand beter van, dat is de eindconclusie van dit verhaal. Dat Eli en ik een verleden hebben? Ik weet niet waarom dat zo zou zijn. Ik ben bij Pauwels Sauzen-Bingoal heel lang en leuk ploeggenoot met hem geweest. Ik heb ook alleen maar het beste voor met Eli.”

Twee van de drie hoofddoelen al om zeep
Hoewel Kamp dus als eenling met Fenix op zijn tenue rijdt, valt hij onder het dak van de broers Roodhooft. Samen met zijn trainer heeft hij besloten om zich deze winter te focussen op de klassementen rondom de Superprestige en de Wereldbeker. “Dat zou ik aanvullen met een mooi programma om die crossen heen. Nu is door mijn val de Superprestige al een beetje verpest (zeker nu hij Overijse ook moet laten schieten, red.) en omdat ik de Koppenbergcross niet doe, is de X2O Trofee ook geen optie. Het EK was ook een heel groot doel en daar was ik klaar voor, maar da’s eveneens om zeep. Alleen de Wereldbeker blijft nu nog over.”

“Ik wil echter vooral laten zien dat ik mijn plek dubbel en dwars waard ben”, klinkt het plots scherp. “Vorig jaar werd aan mij getwijfeld. Nadat mijn contract ten einde liep, was nergens plaats voor mij. Dat was heel frustrerend, omdat ik in de bloei van mijn carrière sta. Zeker omdat ik vorig jaar een degelijk seizoen had, dat was raar. Ik wil laten zien: ‘Ik ben Ryan, ik weet wat ik kan’. Heel gelukkig weten ze dat nu bij de ploeg ook. Daar ben ik heel dankbaar voor. Maar dat wil ik ook bevestigen tegenover alles en iedereen, die verbetenheid is het voornaamste dat ik wil tonen. Zo van: ‘Luister, ik ben op straat gezet. Maar ik kan het echt wel!’.”

Kamp aan het werk in een zwart tenue zonder sponsors kort na de jaarwisseling in Koksijde – Foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.