Sandra Alonso zegeviert na late uitval in slotrit Thüringen Ladies Tour, Mischa Bredewold tweede in klassement
foto: Cor Vos (archief)
zondag 30 juni 2024 om 15:41

Sandra Alonso zegeviert na late uitval in slotrit Thüringen Ladies Tour, Mischa Bredewold tweede in klassement

Sandra Alonso is winnares geworden van de zesde en laatste etappe van de Thüringen Ladies Tour. Leidster Ruth Edwards werd in de slotrit naar Schmalkalden van alle kanten aangevallen, maar de Amerikaanse wist stand te houden en won zo de ronde. Mischa Bredewold werd tweede in het klassement.

De slotrit van de Thüringen Ladies Tour kende een vrij pittige beginfase. Vanuit het vertrek ging het meteen vijf kilometer aan 4,2% omhoog en daarna volgde gelijk de loper naar Oberhof (12 km aan 3,2%). Het tweede deel van de etappe was gemakkelijker, maar op goed twintig kilometer van de streep zat nog wel een klim van 2,2 kilometer aan 5,5 procent. Klassementsleidster Ruth Edwards mocht hier nog wat aanvallen verwachten, al had ze wel een comfortabele voorsprong. Nummer twee Mischa Bredewold stond op meer dan twee minuten.

Explosief begin
In het begin van de etappe was het meteen oorlog. Door verschillende demarrages én het barslechte weer dunde het peloton stevig uit. Onder meer Cristina Schweinberger (Fenix-Deceuninck), de nummer drie van het klassement, miste de slag. Leidster Edwards hield wel stand vooraan, waar vooral Lidl-Trek en SD Worx-Protime de pees erop legden. In de achtervolging stonden ze ook niet stil. VolkerWessels en Fenix-Deceuninck, de ploeg van Schweinberger, wilden maar wat graag terugkeren en uiteindelijk lukte dat ook. Veertig kilometer voor de finish kwam er een hergroepering.

Er volgde een onrustige fase met de nodige uitvalpogingen. Niemand kwam weg, tot de laatste beklimming van de dag. Hier gaf Shirin van Anrooij gas in dienst van haar ploeggenote Brodie Chapman. Door het hoge tempo dat zij reed, moesten veel rensters passen. Toen Van Anrooij af gaf, was er nog maar een klein groepje over. Het waren Chapman, Edwards, Kasia Niewiadoma, Sandra Alonso, Mirre Knaven en Mischa Bredewold die samen over de top kwamen.

Alonso pakt de zege
Na de afdaling kwam er een relatief grote groep terug. In de diepe finale kwamen dezelfde rensters echter toch weer bovendrijven. Na een aanval van Niewiadoma, op een klein klimmetje, scheidden acht rensters zich af. Daarbij onder meer weer Chapman, Bredewold en leidster Edwards. Ook Sandra Alonso zat mee. Zij plaatste in de laatste twee kilometer een aanval en wist de achtervolgende, weer wat gegroeide groep voor te blijven.

Maggie Coles-Lyster (Roland) won op enkele tellen de sprint voor plek twee. Lucinda Brand werd derde, Karlijn Swinkels vierde. Ruth Edwards eindigde als zevende en verzekerde zich zo van de eindzege. Ook Mischa Bredewold zat in het peloton en werd zodoende tweede in de algemene rangschikking.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.