Saoedi-Arabië had al lang voor de AlUla Tour een nationale ronde
Simon Yates won de AlUla Tour 2024 - foto: Cor Vos
vrijdag 24 januari 2025 om 13:34

Saoedi-Arabië had al lang voor de AlUla Tour een nationale ronde

Een deel van het profpeloton begint zijn seizoen tegenwoordig in een land op Arabisch Schiereiland, zoals Oman of de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Saoedi-Arabië heeft al een tijdje zijn eigen koers: de AlUla Tour. WielerFlits dook in de geschiedenis van deze ronde.

De (voor)geschiedenis van de AlUla Tour gaat verder terug dan je in eerste instantie zou denken. De wedstrijd komt namelijk voort uit de Tour de Saudi Arabia, waarvan de eerste editie plaatsvond in 1999. De Egyptenaar Amer El Nadi ging toen met de zege lopen. Na een jaar afwezigheid keerde de koers in 2001 terug op de kalender en ook in 2002 vond er een uitgave plaats. De Iraanse wielerlegende Ghader Mizbani – in zijn tijd de Tadej Pogacar van het Aziatische circuit – schreef de rittenkoers beide keren op zijn naam. Hij is nog altijd recordhouder wat het aantal eindoverwinningen betreft.

In de tien jaar die volgden, werd de Tour de Saudi Arabia niet verreden. De daaropvolgende terugkeer bleek van korte duur – in 2013 stond de koers eenmalig weer op de kalender – maar eind 2019 kondigde de ASO aan de koers definitief nieuw leven in te zullen blazen. De ‘nieuwe’ wedstrijd ging de Saudi Tour heten, kreeg een 2.1-status en duurde van 4 tot en met 8 februari 2020, net voor het uitbreken van de coronacrisis.

foto: Cor Vos

“Deze nieuwe ronde is niet alleen een spannende organisatorische uitdaging, maar ook een mooie wedstrijd voor een grote groep renners én voor de tv-kijkers, die nieuwe landschappen kunnen ontdekken”, zei ASO-directeur Yann Le Moenner bij de aankondiging van de Saudi Tour. Zijn laatste opmerking, over het ontdekken van nieuwe landschappen door de tv-kijkers, is in lijn met de economische plannen van Saoedi-Arabië. Het land wil minder afhankelijk worden van olie-inkomsten en zet daarom in op onder meer toerisme en topsport.

Nu ASO de Saudi Tour organiseerde, stonden er voor het eerst grotere namen aan de start. De eerste hernieuwde editie kwam op naam van Phil Bauhaus. De Duitser won twee etappes en pakte zo genoeg bonificatieseconden om Nacer Bouhanni op de slotdag te onttronen. De ronde bevatte dat jaar, zoals de einduitslag al doet vermoeden, overigens uitsluitend vlakke etappes.

Phil Bauhaus aan het feest – foto: Cor Vos

Vanaf 2022 kwam daar wat verandering in. Nadat de Saudi Tour in 2021 niet door kon gaan vanwege de coronacrisis, verhuisde de wedstrijd namelijk naar een ander gebied in Saoedi-Arabië. De editie van 2020 vond plaats in de omgeving van hoofdstad Riyad, maar vanaf 2022 werd er gekoerst in het noordwesten van het land, rond de stad AlUla. In deze regio, die zich als fietsparadijs en vakantiebestemming op de kaart wilde zetten, trof men heuvelachtiger terrein aan.

Maxim Van Gils, toen tweedejaarsprof, maakte in 2022 meteen gebruik van dat terrein. Hij sloeg toe in de koninginnenrit en schreef de ronde op zijn naam. Een jaar later was Ruben Guerreiro de gelukkige.

Dit was de laatste ‘Saudi Tour’, want vanaf 2024 werd de naam aangepast aan de locatie. Sindsdien spreken we van de AlUla Tour. Met Simon Yates won een gevestigde waarde, maar we ontdekten ook weer een jong Belgisch talent. De toen 21-jarige Junior Lecerf eindigde, in zijn eerste koers als prof, namelijk als tweede.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.