SD Worx-Protime haalt na vertrek Lars Boom oud-wielrenner binnen als nieuwe ploegleider
Mondini boekte zijn grootste zege in de Tour de France - foto: Cor Vos
maandag 21 oktober 2024 om 19:38

SD Worx-Protime haalt na vertrek Lars Boom oud-wielrenner binnen als nieuwe ploegleider

Gianpaolo Mondini zet – na veertien jaar werkzaam te zijn geweest bij Specialized – de stap naar het ploegleiderschap bij Team SD Worx-Protime. De rol is nieuw voor Mondini, maar de 52-jarige Italiaan heeft voldoende ervaring in het wielrennen. Mondini maakte zelf jarenlang deel uit van het profpeloton en won zelfs een Touretappe.

Mondini reed in zijn wielercarrière voor onder meer Cantina Tollo, Mercatone Uno, US Postal en Domina Vacanze. Op zijn palmares prijken acht profoverwinningen. De Italiaan werd in zijn laatste jaar als beroepsrenner – 2003 – Italiaans kampioen in het tijdrijden. Maar zijn grootste zege boekte hij in 1999: hij was dat jaar namelijk de beste in de achttiende etappe van de Tour de France. In Futuroscope bleek hij de snelste renner uit een omvangrijke vlucht.

Na zijn wielercarrière studeerde Mondini psychologie en vervolgens was hij bij Specialized het aanspreekpunt voor de professionele wielerteams en renners. “Mijn verschillende achtergronden komen mooi samen in deze nieuwe rol. Ik zal een goede motivator zijn. Ook wil ik de rensters extra wegwijs maken op materiaalvlak. Als renner is je fiets je belangrijkste gereedschap”, laat hij weten in een persbericht van zijn nieuwe werkgever SD Worx-Protime.

“Ik had bij Specialized een unieke job, waar ik het aanspreekpunt voor alle gesponsorde teams en professionele renners was”, vertelt Mondini. “Maar ik was nooit volledig deel van één team. Als één van je ploegen wint, verliest een ander. Na veertien jaar voelde ik dat het stilaan tijd was voor iets nieuws. Ik liet Danny Stam weten dat ik Specialized zou verlaten. Waarop hij me de dag erna opbelde: je moét voor ons komen werken. Ik was totaal verrast, maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte dat de puzzelstukjes mooi samenvallen.”

Mondini op kop van het peloton, in dienst van US Postal – foto: Cor Vos

Knowhow
“Ik ben acht jaar professioneel renner geweest en ben daarna nooit echt volledig gestopt met wielrennen. Dat komt niet alleen van pas op tactisch en strategisch vlak, maar ik ben fysiek in staat om samen met de rensters de wedstrijden te verkennen en meteen tips en tricks te geven. Op de fiets praat iemand ook sneller. Ook stond ik bij Specialized in voor het testen van het materiaal. De expertise die ik bij Specialized heb opgebouwd, zal van pas komen.”

Sportief manager Danny Stam is tevens enthousiast. “Al elf jaar rijdt onze ploeg met Specialized en al elf jaar werken we met Gianpaolo samen. Er is altijd een klik tussen ons geweest en het is mooi dat we nu echt samen gaan werken. Na het vertrek van Anna van der Breggen en Lars Boom in de ploegleiding, waren we op zoek naar een nieuwe persoonlijkheid met heel wat ervaring in zijn bagage.”

“Ik proefde bij Gianpaolo dat hij op zoek was naar iets nieuws. Erwin (algemeen manager Erwin Janssen, red.) en ik hebben hem deze job aangeboden en tot onze grote verrassing was hij direct enorm enthousiast en ziet hij dit als een grote uitdaging. Ik ben blij dat we een persoon met zoveel knowhow binnen hebben kunnen halen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.