Sepp Kuss stelt eindzege Vuelta a Burgos veilig, slotrit voor Pavel Bittner en dsm-firmenich PostNL
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 9 augustus 2024 om 16:16

Sepp Kuss stelt eindzege Vuelta a Burgos veilig, slotrit voor Pavel Bittner en dsm-firmenich PostNL

Sepp Kuss heeft de Vuelta a Burgos gewonnen. De Amerikaanse renner van Visma | Lease a Bike stelde zijn eindzege veilig in de slotrit, die gewonnen werd door Pavel Bittner. De Tsjechische renner van dsm-firmenich PostNL klopte Nicolò Parisini en Iván García Cortina in de sprint.

De laatste etappe van de Vuelta a Burgos beloofde een zeer spannende te worden. Sepp Kuss begon als leider aan de slotrit, maar had slechts vier seconden voorsprong in het algemeen klassement op de jonge Max Poole. Er lagen geen zware beklimmingen op de slotdag, maar met een verraderlijke finish in Condado de Treviño was nog veel mogelijk.

Kort na de start in Frías zagen we drie renners het hazenpad kiezen. Patrick Gamper (Red Bull-BORA-hansgrohe), Michael Leonard (INEOS Grenadiers) en Ivo Oliveira (UAE Emirates) sloegen de handen in elkaar. Drie echte hardrijders, die best een gevaar vormden voor het peloton. Gamper en zeker Oliveira hebben al een tijdje een naam in het peloton, Leonard minder. De Canadees is nog maar 20 jaar oud, maar bewees met zijn dertiende plaats in de tijdrit heel wat in zijn mars te hebben.

Leonard maakte erg veel indruk in Burgos – foto: Cor Vos

Strijd voor het klassement?
Het peloton zorgde er dan ook voor dat de drie vluchters niet al te veel ruimte kregen. Ze moesten wel een hoog tempo rijden om dat te bekomen, zeker in de heuvelachtige fase. Daardoor moesten er een hoop snelle mannen lossen in de finale, waaronder eerdere ritwinnaar Caleb Ewan en José Alvaro Hodeg. Wanneer ook de klassementsrenners zich gingen mengen op een van de heuvels, waren de pure sprinters zeker kansloos.

Het waren Victor Lafay en Davide Piganzoli die voor de aanval kozen. Dsm-firmenich PostNL en Movistar zetten zich op kop van het peloton in de hoop het gat te dichten. Dat lukte ook, maar ondertussen reden Gamper en Leonard – Oliveira zat er niet meer bij – wel nog in de kop van de koers. Zij begonnen met een goede twintig seconden voorsprong aan de laatste vijf kilometer.

Er moest hard gereden worden in het peloton – foto: Cor Vos

Bittner pakt de rit
Dat bleek uiteindelijk net niet genoeg te zijn. De twee vroege vluchters werden gegrepen in de allerlaatste kilometer. Dat was voornamelijk te danken aan de mannen van dsm-firmenich PostNL, die met Pavel Bittner nog een snelle man in het peloton hadden. Het werk van de Nederlandse ploeg werd beloond, want Bittner zette de sprint naar zijn hand. Hij klopte Nicolò Parisini en Iván García Cortina. Kuss kwam niet in de problemen in de finale en stelde zo zijn eindzege veilig.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.