Simon Yates kraakt Aru: ”Wat hij deed, was vuil en onsportief”
De al dan niet bewuste aanval van Fabio Aru op de flanken van de Mont du Chat, precies op het moment dat leider Chris Froome af te rekenen kreeg met mechanische pech, zorgt voor de nodige beroering in het peloton. Simon Yates, drager van de witte trui als beste jongere en de nummer zeven in de stand, heeft tegenover Cyclingnews een duidelijke mening over het voorval. ”Het was een vuile en onsportieve actie. Zoiets doe je gewoon niet tijdens de koers,” is de jonge Brit scherp.
Vooral het feit dat de Italiaan na afloop van de etappe beweert dat hij van niks wist, schiet bij Yates in het verkeerde keelgat. ”Dat is klinkklare onzin. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. Het was een smerige actie. We horen als concurrenten respect voor elkaar te hebben. Chris had op dat moment mechanische pech, hij werd niet op waarde gelost.” Yates voorspelt dat de actie van Aru wel eens gevolgen op de langere termijn kan hebben. “Uiteindelijk heeft iedereen het recht om op zijn manier te koersen, maar dit is iets wat sommige renners niet snel zullen vergeten.”
Ze zeiken op van alles dat niet kies is. Ondertussen is Sky toch echt een ploeg waar een luchtje aan zit evenals het hele Britse wielrennen (met name baanwielrennen). Natie blijft nog hangen in idee dat doping en andere perikelen iets is van 'vuile' naties en dat zij wel alles netjes doen. Bovendien worden ze stelselmatig voorgetrokken omdat ze als grote natie nogal wat in de melk te brokkelen hebben.
Blijkt het nu net dat de Angelsaksen de regeltjes nogal selectief en discriminerend gebruiken. Yates moet zijn mond houden en nog wat boterhammen eten. Froome en in ruimere zin SKY maken hun eigen regels op. Zelf wachten ze op niemand, maar oh wee als het omgekeerd is.
En wat was er nu eigenlijk met de fiets van Froome? Hij stond niet lek, hij kon nog schakelen. En op de nieuwe fiets als een gek de juiste knopjes indrukken, beetje vreemd toch wel. Waarom niet eerst het gat toerijden?
Dat daardoor de redelijkheid moet verdwijnen is lekker onnozel. Maar hey, zo kennen we een paar types nou eenmaal. Dat overigens door de afgunst richting Sky, Yates en zelfs Martin het ook moeten ontgelden getuigt van een nog lager niveau.
Verder heeft Yates net zo veel recht om iets van Aru te vinden als wij.
Zeker als CyclingNews hem daarnaar vraagt.
Als je een tegenstander niet als rivaal ziet, moet je iets anders gaan doen.
Maar soms is die rivaal een metgezel omdat je elkaar op dat moment nodig hebt, maar even later probeer je elkaar een loer te draaien.
Je kunt natuurlijk ook gezellig in een bergweide een sticky met elkaar gaan roken en je afvragen waarom iedereen zo'n haast heeft...
In de giro vorig jaar pakten twee ollanders luttele nuttige seconden door samen te werken, rivalen werken zelden samen, zoals die twee honden die vechten om een been.
Is daarom dat noch Quintana, noch Aru de tour gaat winnen, gaan die angel er nooit uit krijgen bij die Saksen.
Slapen allebei met het boek alleen op de wereld onder hun kussen.
Nadeel van een loer draaien is dat het meest maar een keer lukt, dan beter een sticky.
Wat een schijnheilige vertoning van Froome en zijn beschermelingen.
Zolang hij in het geel rijdt ga ik deze kleuterkoers niet meer volgen.
Mechanische pech (of onoordeelkundige omgang met de mechanica) is onverbrekelijk verbonden met sport, ook met wielrennen.
Op Verstappen wordt ook niet gewacht, wat zou dat voor een onzinnige actie zijn.
Hoera voor Aru en ik hoop dat Froome snel uit het geel wordt gereden.
Etnocentrisme hoort in de beoordeling inderdaad geen rol te spelen. Maar los daarvan blijft er nog steeds een reëel issue over m.b.t. de cultuur in het peloton. De scheidslijn zal wel door landen/merkenploegen e.d. heen lopen.
Veel te veel appels met peren vergelijken hier.
Nog even en gaan hier ook mensen beweren dat het de schuld van Paars is....
Er is niks onredelijks aan aanvallen bij pech van de tegenstand, het levert veel meer op dan welke 'marginal gain' dan ook. Sky deed het zelf ook nog wel eens, bijvoorbeeld toen Valverde in 2012 viel in de Vuelta. Sky heeft het wielrennen de afgelopen jaren mede hierdoor droog, zakelijk en meedogenloos gemaakt, daar plukken ze de vruchten van. Zolang ze winnen, hebben ze vrienden natuurlijk. maar alom geliefd zijn ze zeker niet.
Tot slot. Het blijft onzinnig te wachten op iemand die pech heeft of ten val komt. En als je niet wacht, mag je uiteraard ook aanvallen. Koers is koers. Ben je het daarmee niet eens, dan moet ook steeds gewacht worden op diegene die tiende staat in het klassement, of vijftigste, of honderd drieëntwintigste. Dan moet vooraan het blok er opgelegd worden, als achteraan renners dreigen buiten de tijd te geraken, dan moet elke sprint herreden worden als iemand gehinderd wordt of uit zijn klikpedaal schiet of door zijn derailleur gaat.
Scheelt ook nog (nu 116) meningen, maar dit terzijde.
Mijn indruk is juist dat er nu minder 'ridderlijkheid' is dan vroeger.