Simon Yates kraakt Aru: ”Wat hij deed, was vuil en onsportief”
maandag 10 juli 2017 om 08:59

Simon Yates kraakt Aru: ”Wat hij deed, was vuil en onsportief”

De al dan niet bewuste aanval van Fabio Aru op de flanken van de Mont du Chat, precies op het moment dat leider Chris Froome af te rekenen kreeg met mechanische pech, zorgt voor de nodige beroering in het peloton. Simon Yates, drager van de witte trui als beste jongere en de nummer zeven in de stand, heeft tegenover Cyclingnews een duidelijke mening over het voorval. ”Het was een vuile en onsportieve actie. Zoiets doe je gewoon niet tijdens de koers,” is de jonge Brit scherp.

Vooral het feit dat de Italiaan na afloop van de etappe beweert dat hij van niks wist, schiet bij Yates in het verkeerde keelgat. ”Dat is klinkklare onzin. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. Het was een smerige actie. We horen als concurrenten respect voor elkaar te hebben. Chris had op dat moment mechanische pech, hij werd niet op waarde gelost.” Yates voorspelt dat de actie van Aru wel eens gevolgen op de langere termijn kan hebben. “Uiteindelijk heeft iedereen het recht om op zijn manier te koersen, maar dit is iets wat sommige renners niet snel zullen vergeten.”

RIDE Magazine
135 Reacties
10-07-2017 13:25
Vragen die Britten gewoon om.

Ze zeiken op van alles dat niet kies is. Ondertussen is Sky toch echt een ploeg waar een luchtje aan zit evenals het hele Britse wielrennen (met name baanwielrennen). Natie blijft nog hangen in idee dat doping en andere perikelen iets is van 'vuile' naties en dat zij wel alles netjes doen. Bovendien worden ze stelselmatig voorgetrokken omdat ze als grote natie nogal wat in de melk te brokkelen hebben.
10-07-2017 13:26
Jaja, Linda'tje heeft de pulpkraan weer eens opengezet richting de domme medemens, oeioei, bibberdebibber. De meesten hier zijn klaar met dat 'sportieve' geneuzel waar met name de engelstaligen last van hebben, dat iets anders dan 'alles' toch ?
10-07-2017 13:27
Het is niet aan Yates om hier wat van te zeggen. Aru moet zelf weten dat ie aanvalt als Froome pech heeft maar ga dan niet lopen liegen dat je niks door had
10-07-2017 13:27
Op de deelnemerslijst staan 9 sky-renners (nu dus nog 8 na wegvallen van Thomas). Echter in realiteit staan veel meer sky-renners aan de start want ook bmc en orica, hoewel andere truitjes, denken er niet aan om Froome te bestoken. Het is inderdaad de Angelsaksen tegen de rest.
10-07-2017 13:28
@Lyndalid

Blijkt het nu net dat de Angelsaksen de regeltjes nogal selectief en discriminerend gebruiken. Yates moet zijn mond houden en nog wat boterhammen eten. Froome en in ruimere zin SKY maken hun eigen regels op. Zelf wachten ze op niemand, maar oh wee als het omgekeerd is.

En wat was er nu eigenlijk met de fiets van Froome? Hij stond niet lek, hij kon nog schakelen. En op de nieuwe fiets als een gek de juiste knopjes indrukken, beetje vreemd toch wel. Waarom niet eerst het gat toerijden?
10-07-2017 13:30
Jaja dat men geen fan van Sky is weten we wel.

Dat daardoor de redelijkheid moet verdwijnen is lekker onnozel. Maar hey, zo kennen we een paar types nou eenmaal. Dat overigens door de afgunst richting Sky, Yates en zelfs Martin het ook moeten ontgelden getuigt van een nog lager niveau.
10-07-2017 13:33
Doping gebruiken is vuil en onsportief. Stuk erger dan wat Aru deed. Volgens mij kan Yates beter in een hoekje gaan zitten en zijn mond houden.
10-07-2017 13:37
Sportiviteit is de eerste essentie van de sport en wordt gelukkig de jeugd meer en meer bijgebracht. Zolang een tegenstander als rivaal wordt gezien blijft het oorlog, al goed te zien in de reacties, kleineren lijkt de boodschap.
10-07-2017 13:56
@lynda u speelt graag mee in de skyshow daar kan ik niet veel aan doen. Als u het dan toch over niveau en intelligentie wilt hebben...als u de nonsens en flagrante leugens van brailsford deze winter onschuldig vindt en zomaar slikt..tja.
10-07-2017 14:01
Dat heeft werkelijk waar helemaal niets met gisteren te maken, precies mijn punt.
10-07-2017 14:03
Of Yates willens en wetens doping heeft gebruikt valt nog te bezien.
Verder heeft Yates net zo veel recht om iets van Aru te vinden als wij.
Zeker als CyclingNews hem daarnaar vraagt.
10-07-2017 14:09
Maar u klaagt dat iedereen sky haat..dat heeft er alles mee te maken. En ja ik weet niet goed waar de lat van uw niveau ligt dus zal ik niet te hoog beginnen ,kwestie van niet aan overschatting te doen, maar yates is wat men hier een ordinaire gatlekker noemt.
10-07-2017 14:20
schipperaar - 10 juli 2017 om 13:37
Als je een tegenstander niet als rivaal ziet, moet je iets anders gaan doen.
Maar soms is die rivaal een metgezel omdat je elkaar op dat moment nodig hebt, maar even later probeer je elkaar een loer te draaien.
Je kunt natuurlijk ook gezellig in een bergweide een sticky met elkaar gaan roken en je afvragen waarom iedereen zo'n haast heeft...
10-07-2017 14:23
Ach wielrennen is ook een politiek spel, wel of niet geveinsde diplomatie helpt je koersen te winnen. Arú maakt nooit vrienden met zijn acties en dan krijg je niks cadeau, wel mooier als het op die manier lukt natuurlijk, dat dan weer wel. En Yates roept dit vast echt niet omdat hij er vannacht echt van wakker ligt en wij al helemaal niet. Het is gewoonweg een andere manier. Ik verkies de manier van Arú, geen half gedoe in sport wat mij betreft, daar hebben we het gewone leven wel voor.
10-07-2017 14:32
@koel
In de giro vorig jaar pakten twee ollanders luttele nuttige seconden door samen te werken, rivalen werken zelden samen, zoals die twee honden die vechten om een been.
Is daarom dat noch Quintana, noch Aru de tour gaat winnen, gaan die angel er nooit uit krijgen bij die Saksen.
Slapen allebei met het boek alleen op de wereld onder hun kussen.
Nadeel van een loer draaien is dat het meest maar een keer lukt, dan beter een sticky.
10-07-2017 14:45
Aru is een held!
Wat een schijnheilige vertoning van Froome en zijn beschermelingen.
Zolang hij in het geel rijdt ga ik deze kleuterkoers niet meer volgen.
Mechanische pech (of onoordeelkundige omgang met de mechanica) is onverbrekelijk verbonden met sport, ook met wielrennen.
Op Verstappen wordt ook niet gewacht, wat zou dat voor een onzinnige actie zijn.
Hoera voor Aru en ik hoop dat Froome snel uit het geel wordt gereden.
10-07-2017 14:46
@LyndaLid
Etnocentrisme hoort in de beoordeling inderdaad geen rol te spelen. Maar los daarvan blijft er nog steeds een reëel issue over m.b.t. de cultuur in het peloton. De scheidslijn zal wel door landen/merkenploegen e.d. heen lopen.
10-07-2017 14:50
Alweer een bewijs dat protestanten niets te zoeken hebben in de oer-katholieke sport wielrennen.
10-07-2017 14:55
Die domme vergelijking met Verstappen slaat echt helemaal nergens op.
Veel te veel appels met peren vergelijken hier.
10-07-2017 14:57
Haha, gaan we nu zelfs dingen als protestants of katholiek erbij halen ?
Nog even en gaan hier ook mensen beweren dat het de schuld van Paars is....
10-07-2017 14:58
@Lyndalid
Er is niks onredelijks aan aanvallen bij pech van de tegenstand, het levert veel meer op dan welke 'marginal gain' dan ook. Sky deed het zelf ook nog wel eens, bijvoorbeeld toen Valverde in 2012 viel in de Vuelta. Sky heeft het wielrennen de afgelopen jaren mede hierdoor droog, zakelijk en meedogenloos gemaakt, daar plukken ze de vruchten van. Zolang ze winnen, hebben ze vrienden natuurlijk. maar alom geliefd zijn ze zeker niet.
10-07-2017 15:00
Simon Yates is wel de broer van Adam Yates die helemaal niet wachtte toen Van Avermaet weggesprongen was en enkele tientallen meters voor hem van de sokken gereden werd door een motorrijder. Van Avermaet zou zeker gewonnen worden, want een klim zoals in San Sebastian gepresenteerd wordt, kan hij zeker aan. En in de sprint is hij zeker de snelste. Het was dezelfde hypocriete Simon Yates die verontwaardigd was dat Van Avermaet zich bekloeg over het feit dat hij omvergereden werd. Dit omdat de uitlatingen van Van Avermaet 'de glans wegnamen' van de (gestolen) overwinning van zijn broer. Je moet maar durven. Verder stel ik vast dat op dit forum ook een aantal hypocrieten huizen, die selectief zijn in wat 'sportiviteit' betekent. In een ronde moeten renners 'sportief' zijn (tot hoever gaat dit ?). In een eendagswedstrijd mag men de sportiviteit aan zijn laars lappen. Overigens heb ik gisteren de Sky-trein geen ogenblik zien vertragen toen Contador tot tweemaal toe (buiten zijn wil) viel. Ook voor Daniel Martin werd niet gewacht (niet door hem en niet door de andere concurrenten). De waarheid is gewoon dat de concurrenten waaronder Yates, het gewoon in hun broek doen voor Froome en zijn team, en al lang gelukkig zijn met een (verre) ereplaats, hen gegarandeerd door dezelfde Froome.
Tot slot. Het blijft onzinnig te wachten op iemand die pech heeft of ten val komt. En als je niet wacht, mag je uiteraard ook aanvallen. Koers is koers. Ben je het daarmee niet eens, dan moet ook steeds gewacht worden op diegene die tiende staat in het klassement, of vijftigste, of honderd drieëntwintigste. Dan moet vooraan het blok er opgelegd worden, als achteraan renners dreigen buiten de tijd te geraken, dan moet elke sprint herreden worden als iemand gehinderd wordt of uit zijn klikpedaal schiet of door zijn derailleur gaat.
10-07-2017 15:03
hahaha jongens waar gaat dit allemaal naartoe. Geloven en discriminatie worden er opeens bij gehaald. Als ik het goed begrijp hebben Martin en Porte eenafspraak met Froome gemaakt. Porte zie ik dat nog wel doen want die reed vrolijk voor Froome op mont Ventoux. Maar Martin? Haha, die is verdorie van de Engelse naar de Ierse nationaliteit veranderd. Hoezo was dat eigenlijk?
10-07-2017 15:03
115 meningen! Altijd doorrijden, blijven aanvallen of wat dan ook. Stop met dat ethisch geleuter en gedrag. Koers is en blijft koers. Je gaat voor een Tour overwinning, niet voor de Fair play cup! Wat is er toch in dat wielrennen geslopen?
Scheelt ook nog (nu 116) meningen, maar dit terzijde.
10-07-2017 15:20
Eerder, wat is eruit geslopen.
Mijn indruk is juist dat er nu minder 'ridderlijkheid' is dan vroeger.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.