Simon Yates weet dat korte dopingschorsing hem zal blijven achtervolgen
foto: LaPresse
woensdag 23 mei 2018 om 10:52

Simon Yates weet dat korte dopingschorsing hem zal blijven achtervolgen

Simon Yates geeft toe dat zijn korte schorsing uit 2016 aan zijn naam blijft kleven. De drager van het roze in de Giro d’Italia werd destijds met terugwerkende kracht vier maanden geschorst omdat hij betrapt was op Terbutaline. “Misschien is dat het onvermijdelijke gevolg van wat er is gebeurd in het verleden”, zegt Yates tegen La Gazzetta Dello Sport als gevraagd wordt naar de twijfels die er op social media zijn over zijn prestaties.

Volgens de ploeg kwam de positieve test doordat de dokter vergeten was een attest aan te vragen voor het middel tegen astma. “Een onschuldige fout van een onschuldig persoon”, aldus Yates. “Ik weet dat ik het er de rest van zijn carrière mee moet doen, maar er valt niet veel meer te vertellen. En ik sta helemaal niet achter sociale media.”

Yates staat na zestien etappes in de 101e editie editie van de Giro d’Italia aan de leiding, met een voorsprong van 56 seconden op de Nederlander Tom Dumoulin. De Britse klimmer van Mitchelton-Scott won al drie etappes in La Corsa Rosa.

RIDE Magazine
69 Reacties
23-05-2018 12:02
Moet eerlijk zeggen dat ik de heer Yates geen sympathieke indruk vindt maken. Ook de taferelen na de finish, waarbij hij tegen mensen schreeuwt dat ze rustig moeten doen nadat hij op overweldigende wijze de concurrentie zijn hielen heeft laten zien, spreken daarbij niet in zijn voordeel. Maar ach, dat is persoonlijke perceptie. Niets meer, niets minder.
23-05-2018 12:04
Die opmerking over social media, maakt hem toch een eng manneke.
En het is dan ook niet de schorsing die hem kwalijk wordt genomen, maar ... Het Gebruik !
Hij denkt dat hij nog steeds kan liegen via social media. Type Erdogan / Put in.
23-05-2018 12:08
Ik gebruik ook die puffen maar hoeveel gebruikt yates er wel niet dan.
3/4 puffen per dag is wel genoeg.
En ik denk dat ik het erger heb dan yates haha
23-05-2018 12:10
Ik zou inderdaad wel willen weten met welke attesten hij rondrijdt hier. Is dat bekend/is hem dat gevraagd?
23-05-2018 12:12
Waarom je voor Terbutaline een TUE nodig hebt is omdat je bij dit middel niet kan meten hoeveel je ingenomen hebt, wat je bij Salbutamol wel kan. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dit middel niet gewoon verboden wordt, er zijn voldoende alternatieven.
23-05-2018 12:21
@magikdatzeggen
Helemaal mee eens, het begint er steeds meer op te lijken dat mensen met kwaaltjes/ziektes, zoals astma, sterk in het voordeel zijn terwijl dit nooit zou moeten kunnen.
Als je een (chronische) ziekte of blessure hebt moet je daar mee "dealen" en ben je in het geval van astma oid niet (of minder) geschikt voor het bedrijven van topsport.
Daar komt nog bij dat je als topsporter een voorbeeldfunctie hebt, die is op deze manier helaas (heel) ver te zoeken.
23-05-2018 12:24
Geeft aan hoezeer het TUE-systeem alleen maar negatieve bijwerkingen heeft. Door een vormfout kleeft een dopingschorsing inderdaad lang aan je. Ongeacht afschaffing van het systeem heb ik echter meer met een renner als Wellens, die er gewoon niet aan begint.
23-05-2018 12:38
Eerlijk gezegd snap ik niet precies wat hij bedoelt met die opmerking over sociale media. Dacht dat het met vertaling te maken had, maar de Italiaanse versie laat net zo veel ruimte voor vragen.

@8.6
Dat een talentvolle renner zijn doorbraak beleeft is op zich niet verdacht. Het is de manier waarop hij doorbreekt die mij de wenkbrauwen doet fronsen. In één keer niet alleen strijdend om de overwinning (wat al een verrassing is) maar een klasse beter dan zijn concurrenten. En niet 1x maar constant en op ogenschijnlijk elk gewenst moment.

Renners die in het verleden zo superieur waren, bleken achteraf iets te vaak een goed gevulde medicijnkast te hebben. Wat dat betreft heeft Yates gelijk: door het verleden (en zijn verleden) is het moeilijker om hem onvoorwaardelijk te geloven.
23-05-2018 12:38
Ze hebben allemaal astma. Toch vind ik het vreemd dat iedereen daar een attest voor krijgt van een dokter. Ik kan het met niet voorstellen dat 90% dit echt heeft. Blijft toch altijd een beetje een smet aan het wielrennen zulke dingen....
23-05-2018 12:41
En of het blijft kleven. TUE systeem werkt gewoon niet. Als het al in stand gehouden moet worden dan moeten er onafhankelijke mensen naar kijken, niet je eigen dokter. Dan gebeurd het geval Yates "oh vergeten aan te vragen" niet eens. Daarbij zijn er veel sport artsen enkel uit op eigen gewin. Ga maar eens met problemen naar een bekende sport arts. Eerste consult willen ze er al cortisonen inspuiten 'tegen de pijn'. Wat denk je dat die bij een topsporter doen.
23-05-2018 12:41
Ben eens benieuwd hoeveel renners er allemaal met astma-medicatie rondrijden. Bij Sky zijn ze ook pas begonnen met cortisone nadat ze zagen dat ze niet mee konden...

Zou echt heel interessant zijn om een openbare lijst te zien!
23-05-2018 12:41
@shyguy - 23 mei 2018 om 12:21 : De meeste van de betreffende wielrenners, hardlopers en schaatsers zullen geen aangeboren astma hebben, maar juist door het lange, intensieve trainen hebben opgelopen. Vooral wielrenners, die vele uren aaneen buiten op de weg trainen, lopen dat risico. Geen wonder dus dat velen astmatische klachten hebben.

Helaas zijn middelen tegen astmaverschijnselen óók in te zetten als doping. Knappe kop die een oplossing weet te vinden voor het probleem met astmamedicijnen (dat al zeker sinds 2009 speelt).
23-05-2018 12:45
Ik heb zelf totaal geen moeite gehad met Simon Yates. Talentvolle renner en zoals hij vorig jaar in de Tour reed was niet iets wat verdenkingen opriep.

Echter de dominantie van dit jaar, begint de twijfel op te roepen bij mij. Vorig jaar waren er in de Tour bijvoorbeeld ook ritten met niet al te veel zware cols, maar werd hij bijvoorbeeld op afstand van de winnaars 6e, 5e en 2x 9e in de zwaardere bergetappes.

Dat hij er nu met kop en schouders echt bovenuit steekt dat geeft te denken. En dat heeft niets met een onschuldig middeltje tegen astma te maken, maar met zijn huidige rijden in Italie. De dominantie is voor mij wat te groot ineens.
23-05-2018 12:49
Kansloze achterhoedegevechten die 'ban all doping & tue's' praatjes.
Net als 'the war on drugs' in de 'gewone' maatschappij. Conflicts of interests. Corruptie, etc.
De toekomst is nabij: biotechnologie, genetische modificatie.
Ook op het gebied van stamcelwetenschap staat nog een hoop te gebeuren, en vast nog veel meer dat gewone stervelingen nooit zullen kunnen snappen.
Ouders (in nauwe samenwerking met selecte sportartsen) kunnen straks niet vroeg genoeg beginnen de basis te leggen van de wielercarrière van het kroost.
Opdat de genetisch meest perfecte mens victor zal zijn, en roem van de massa relatieve 'weaklings' en miljarden hem zullen toekomen !
The future is bright.
23-05-2018 12:51
Waarom mogen managers , ministers , dokters, stratenmakers enz. wel medicatie
tegen een kwaal(tje) gebruiken en sporters niet ?
Rare gedachtengang.
23-05-2018 12:57
Moeten trouwens wel geweldig prestatie-verhogende middelen zijn, die astma medicijnen.
Een stuk beter dan de meeste wetenschappelijke onderzoeken vermelden.
23-05-2018 12:58
@Molovin

Maar hij is al een keer betrapt. Foutje van de ploegdokter of niet, boeit niet, hij heeft gebruikt, klaar.
23-05-2018 13:09
Haha! @ikbenprocycling. Zo'n genetisch perfect mens moet dan echter nog wel 18 jaar opgroeien waarin van alles nog wat kan gebeuren, hetgeen uiteindelijk ook de nodige (wellicht meer) invloed zal hebben op het inlossen van de bij geboorte gemanipuleerde potentie.
23-05-2018 13:19
De UCI zou eigenlijk voor elke ronde of koers bekend moeten maken wie er met TUE's rondrijdt, bij sommige sporten wordt dit al gedaan. Bij MMA wordt er regelmatig bekend gemaakt wie er een TUE heeft gekregen. Ook hier is er veel kritiek van buitenaf ivm oneerlijke concurrentie.
23-05-2018 13:19
Radicaal maar behoorlijk effectief zou zijn:
SCHAF het privilege van medisch BEROEPSGEHEIM AF voor wie topsport (commercieel) bedrijft. Het hele medische dossier van elke nieuwe prof moet toegankelijk zijn voor een speciale commissie van de nationale en hoogste internationale sportbond, ter beoordeling of deze toelaatbaar is in de commerciële topsport. Medisch dossier van vroegste jaren (idealiter pre-geboorte) tot heden. Laatste arts is eindverantwoordelijk voor eerlijke informatieverschaffing aan de commissies (om de informatieketen door de jaren te waarborgen), uiteraard met juridische regresmogelijkheid op eerdere artsen. Die zoeken het onderling maar uit achter de schermen.

@ LaurentJalabert: ik sloot niet uit dat er medisch tzt nog van alles valt 'bij te sturen' tijdens die pakweg 18 jaren ;-)
23-05-2018 13:20
goh, alweer een astma patient. Zijn er ook klassementsrenners zonder astma?
23-05-2018 13:22
Itt enkele meningen staat Yates nou ook weer niet voor op Dumoulin; minder dan 1 minuut, met zo'n 50% dank aan bonificatie seconden.
Maar inderdaad omdat ie al eerder is betrapt (vaag), en Brits is, (in navolging Froome / Wiggins) is een verdenking al snel gemaakt.

Indien van iedere renner die deelneemt openbaar bekend zou zijn of ze wel met een TUE of zonder een TUE rijden (oftwel: wie is gezond, en wie is half ziek), zou inderdaad heel veel informatieve waarde hebben. Zeker in combinatie met de geleverde prestaties.
23-05-2018 13:33
Die attesten, een moeras waar we steeds dieper in zakken. De farmaceuten zijn er maar wat blij mee.
23-05-2018 13:33
Yates verdient zijn boni's dmv machtige poef evenzeer als Dumoulin zijn voordeel in chrono's. Scott en Yates hebben als een gek gereden voor die aankomsten.
23-05-2018 13:43
Ook mij geeft het onverwachte, bovenmatige presteren van Yates een hele nare bijsmaak. Rasmussen en Ricco-sprintjes bergop hebben we al jaren niet meer gezien. Hier is een interessant artikel dat wat meer inzicht geeft in de werking van Terbutaline en het prestatiebevorderend effect van supratherapeutische doseringen: https://theconversation.com/terbutaline-the-drug-at-the-heart-of-british-cyclings-week-from-hell-58660 Voor mij zou het een aantal opvallende dingen kunnen verklaren, zoals het 'niet ademen' van Yates. Anaerobe verbranding wordt beter bij langdurig gebruik van het spul, evenals spierkracht en sprintvermogen. Toen de WADA in 2010 Terbutaline toestond (met TUE) waren er nog onvoldoende onderzoeksresultaten bekend naar het prestatiebevorderend effect. Later is meer onderzoek gedaan en is er meer inzicht gekomen in de effecten van boventherapeutisch gebruik. De WADA heeft er alleen niets mee gedaan. Er is nog steeds geen grenswaarde vastgesteld, dus kun je met een TUE onbeperkt gebruiken. Lijkt me dat hier HEEL snel een eind aan moet komen...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.