Simon Yates weet dat korte dopingschorsing hem zal blijven achtervolgen
Simon Yates geeft toe dat zijn korte schorsing uit 2016 aan zijn naam blijft kleven. De drager van het roze in de Giro d’Italia werd destijds met terugwerkende kracht vier maanden geschorst omdat hij betrapt was op Terbutaline. “Misschien is dat het onvermijdelijke gevolg van wat er is gebeurd in het verleden”, zegt Yates tegen La Gazzetta Dello Sport als gevraagd wordt naar de twijfels die er op social media zijn over zijn prestaties.
Volgens de ploeg kwam de positieve test doordat de dokter vergeten was een attest aan te vragen voor het middel tegen astma. “Een onschuldige fout van een onschuldig persoon”, aldus Yates. “Ik weet dat ik het er de rest van zijn carrière mee moet doen, maar er valt niet veel meer te vertellen. En ik sta helemaal niet achter sociale media.”
Yates staat na zestien etappes in de 101e editie editie van de Giro d’Italia aan de leiding, met een voorsprong van 56 seconden op de Nederlander Tom Dumoulin. De Britse klimmer van Mitchelton-Scott won al drie etappes in La Corsa Rosa.
En het is dan ook niet de schorsing die hem kwalijk wordt genomen, maar ... Het Gebruik !
Hij denkt dat hij nog steeds kan liegen via social media. Type Erdogan / Put in.
3/4 puffen per dag is wel genoeg.
En ik denk dat ik het erger heb dan yates haha
Helemaal mee eens, het begint er steeds meer op te lijken dat mensen met kwaaltjes/ziektes, zoals astma, sterk in het voordeel zijn terwijl dit nooit zou moeten kunnen.
Als je een (chronische) ziekte of blessure hebt moet je daar mee "dealen" en ben je in het geval van astma oid niet (of minder) geschikt voor het bedrijven van topsport.
Daar komt nog bij dat je als topsporter een voorbeeldfunctie hebt, die is op deze manier helaas (heel) ver te zoeken.
@8.6
Dat een talentvolle renner zijn doorbraak beleeft is op zich niet verdacht. Het is de manier waarop hij doorbreekt die mij de wenkbrauwen doet fronsen. In één keer niet alleen strijdend om de overwinning (wat al een verrassing is) maar een klasse beter dan zijn concurrenten. En niet 1x maar constant en op ogenschijnlijk elk gewenst moment.
Renners die in het verleden zo superieur waren, bleken achteraf iets te vaak een goed gevulde medicijnkast te hebben. Wat dat betreft heeft Yates gelijk: door het verleden (en zijn verleden) is het moeilijker om hem onvoorwaardelijk te geloven.
Zou echt heel interessant zijn om een openbare lijst te zien!
Helaas zijn middelen tegen astmaverschijnselen óók in te zetten als doping. Knappe kop die een oplossing weet te vinden voor het probleem met astmamedicijnen (dat al zeker sinds 2009 speelt).
Echter de dominantie van dit jaar, begint de twijfel op te roepen bij mij. Vorig jaar waren er in de Tour bijvoorbeeld ook ritten met niet al te veel zware cols, maar werd hij bijvoorbeeld op afstand van de winnaars 6e, 5e en 2x 9e in de zwaardere bergetappes.
Dat hij er nu met kop en schouders echt bovenuit steekt dat geeft te denken. En dat heeft niets met een onschuldig middeltje tegen astma te maken, maar met zijn huidige rijden in Italie. De dominantie is voor mij wat te groot ineens.
Net als 'the war on drugs' in de 'gewone' maatschappij. Conflicts of interests. Corruptie, etc.
De toekomst is nabij: biotechnologie, genetische modificatie.
Ook op het gebied van stamcelwetenschap staat nog een hoop te gebeuren, en vast nog veel meer dat gewone stervelingen nooit zullen kunnen snappen.
Ouders (in nauwe samenwerking met selecte sportartsen) kunnen straks niet vroeg genoeg beginnen de basis te leggen van de wielercarrière van het kroost.
Opdat de genetisch meest perfecte mens victor zal zijn, en roem van de massa relatieve 'weaklings' en miljarden hem zullen toekomen !
The future is bright.
tegen een kwaal(tje) gebruiken en sporters niet ?
Rare gedachtengang.
Een stuk beter dan de meeste wetenschappelijke onderzoeken vermelden.
Maar hij is al een keer betrapt. Foutje van de ploegdokter of niet, boeit niet, hij heeft gebruikt, klaar.
SCHAF het privilege van medisch BEROEPSGEHEIM AF voor wie topsport (commercieel) bedrijft. Het hele medische dossier van elke nieuwe prof moet toegankelijk zijn voor een speciale commissie van de nationale en hoogste internationale sportbond, ter beoordeling of deze toelaatbaar is in de commerciële topsport. Medisch dossier van vroegste jaren (idealiter pre-geboorte) tot heden. Laatste arts is eindverantwoordelijk voor eerlijke informatieverschaffing aan de commissies (om de informatieketen door de jaren te waarborgen), uiteraard met juridische regresmogelijkheid op eerdere artsen. Die zoeken het onderling maar uit achter de schermen.
@ LaurentJalabert: ik sloot niet uit dat er medisch tzt nog van alles valt 'bij te sturen' tijdens die pakweg 18 jaren ;-)
Maar inderdaad omdat ie al eerder is betrapt (vaag), en Brits is, (in navolging Froome / Wiggins) is een verdenking al snel gemaakt.
Indien van iedere renner die deelneemt openbaar bekend zou zijn of ze wel met een TUE of zonder een TUE rijden (oftwel: wie is gezond, en wie is half ziek), zou inderdaad heel veel informatieve waarde hebben. Zeker in combinatie met de geleverde prestaties.