Sjoerd Bax op weg naar Q36.5 Pro Cycling
foto: UAE Emirates
Youri IJnsen
maandag 29 juli 2024 om 19:45

Sjoerd Bax op weg naar Q36.5 Pro Cycling

Sjoerd Bax zet naar alle waarschijnlijkheid zijn loopbaan voort bij Q36.5 Pro Cycling, vertrouwen meerdere bronnen toe aan WielerFlits. De 28-jarige Zuid-Hollander – wiens wieleroorsprong in het mountainbiken ligt – begint in 2025 aan zijn vierde jaar als prof. De laatste twee seizoenen koerste hij aan de zijde van Tadej Pogačar bij UAE Emirates.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De allrounder maakt met de stap naar Q36.5 Pro Cycling vooral een sportieve keuze, hoewel het Zwitserse ProTeam financieel behoorlijk sterk is. Bax gaat komend seizoen een van de steunpilaren zijn in de wedstrijden waarin hij komt bovendrijven. Hij krijgt met andere woorden de vrijheid om voor eigen succes te rijden, iets wat er bij de sterrenformatie van UAE Emirates vrijwel nooit in zit. Daar was hij vooral een gewaardeerd knecht. Dat bleek eerder deze zomer ook toen de ploeg uit het Midden-Oosten zich opnieuw bij Bax meldde om zijn aflopende contract te verlengen. Daar had de Nederlander een mooie verbintenis voor een bedrag met vijf nullen.

Het zegt veel over de ambitie van Bax dat hij dat opgeeft voor zijn eigen kans bij Q36.5 Pro Cycling. Toch is de keuze voor juist die ploeg niet heel opvallend. Aanvankelijk zou de Zuid-Hollander zijn profdebuut maken bij Qhubeka-NextHash, waar Doug Ryder toen de teammanager was. Dat is de Zuid-Afrikaan nu opnieuw bij Q36.5 Pro Cycling. Het was echter Aart Vierhouten die in 2021 een goed woordje voor Bax deed bij Ryder. Het was ook Vierhouten die bij UAE Emirates zat toen de Zuid-Hollander die overstap maakte. En het is nu opnieuw Vierhouten die bij Q36.5 Pro Cycling zit. De Zwitsers willen komende winter een enorme transitie maken.

Sjoerd Bax dook als eerste het bos van Wallers in tijdens Parijs-Roubaix in 2023 – foto: Cor Vos

Er lopen liefst 21 contracten af. Toen de ploeg in september 2022 groen licht kreeg om als ProTeam te beginnen, waren er niet veel goede renners meer op de markt. Aan velen moesten ze een tweejarig contract bieden, die nu dus vrijwel allemaal aflopen. Een deel daarvan is gewogen en te licht bevonden, waardoor Q36.5 Pro Cycling nu achter de schermen bezig is om de ploeg van een kwaliteitsimpuls te voorzien. Zo onderhandelt het team al maanden met Julian Alaphilippe, die zichzelf bij het team aanbood. De Zwitsers reden dit jaar al meer dan vijftien WorldTour-koersen op basis van een wildcard en zijn daardoor aantrekkelijk voor veel renners.


Laatbloeier door pech en blessures
Bax is een laatbloeier. Pas in zijn tweede jaar als junior (2014) begon hij internationaal op de weg te koersen. Daarvoor richtte hij zich op mountainbiken, waarin hij in 2014 ook Nederlands kampioen bij de junioren werd. Wel viel zijn talent op de weg meteen op – door onder meer een NK-titel tijdrijden een een tiende plek op het WK U19 – bij Rabobank, toen nog dé opleidingsploeg van Nederland. In ruim twee jaar tijd kwam hij slechts tot acht koersen, wegens een hardnekkige knieblessure. Hij leek verloren voor de wielersport, totdat Delta Cycling Rotterdam hem eind april 2017 opviste. Aan het einde van dat jaar won hij de zware Eurode Omloop in de Topcompetitie.

In 2018 reed hij opnieuw een sterk, constant seizoen. Maar net als in 2016 Rabobank deed, hield Delta Cycling Rotterdam eind 2018 op te bestaan. Daarop vertrok Bax naar Metec-TKH, waar hij ploeggenoot werd van onder meer Lars en Marijn van den Berg, David Dekker, Arvid de Kleijn en Danny van der Tuuk. Voor de Continental-formatie uit Tiel reed hij opnieuw een stabiel seizoen, met onder andere een ritzege in de Rhône-Alpes Isère Tour. Ook eindigde hij als negende in het eindklassement van de CRO Race. Daarna gooide in 2020 de coronapandemie roet in het eten.

Bax won de Eurode Omloop in 2019 – foto: Cor Vos

Dat deerde Bax niet, want in 2021 kwam hij ijzersterk terug. Hij won twee ritten en het eindklassement in de Rhône-Alpes Isère Tour, werd daarna tweede in de Tour de la Mirabelle en vervolgens ook knap tweede op het NK op de weg. In het najaar reed hij ook een aantal goede resultaten, waarna hij een tweejarige contract bij Qhubeka-NextHash overeenkwam. De Zuid-Afrikaanse WorldTour-ploeg hield eind 2021 echter op te bestaan, waardoor Bax kon fluiten naar zijn profdebuut. Alpecin-Fenix bood uitkomst en haalde hem toch binnen. Eerder hadden de Belgische formatie en Jumbo-Visma ook al interesse in de sterke Zuid-Hollander getoond.

Plots bij de beste ploeg ter wereld
Bij de Belgische formatie kreeg Bax opnieuw last van zijn knie, waardoor hij er lange tijd uit lag. In de zomer maakte hij vervolgens zijn rentree en dat luisterde hij op met enkele korte resultaten in de Arctic Race of Norway en de Ronde van Luxemburg. Omdat het WorldTeam van Alpecin-Deceuninck voor 2023 al vol zat, kreeg Bax een contractverlenging tegen dezelfde waarden voorgeschoteld bij hun Continental-team. Aanvankelijk wilde hij daarmee instemmen, maar toen won Bax eind september de Coppa Agostoni in een elitegroepje voor onder anderen Alejandro Valverde. Kort nadien won hij ook een rit in de Tour de Langkawi en plots kwam UAE Emirates

Bax vloerde in Agostoni onder meer Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali – foto: Cor Vos

De ploeg van Tadej Pogačar bood Bax een tweejarig contract en een vorstelijk salaris, waarna de Nederlander besloot daarop in te gaan. Zo reed hij als knecht praktisch het gehele klassieke voorjaar in 2023, waarin hij onder andere dertiende werd in Parijs-Roubaix, de enige koers waarin Bax een vrije rol had. Later werd hij derde op het NK tijdrijden en won hij in een sprint met een omvangrijke groep de Trofeo Matteotti. Ook dit jaar pakte hij brons op het NK tijdrijden, maar rijdt Bax tot op heden niet het allerzwaarste programma. Toch wilde UAE Emirates graag met hem verlengen, maar kon hij de lokroep van het financieel sterke Q36.5 Pro Cycling niet weerstaan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.