Søren Kragh Andersen schrijft Parijs-Tours op zijn naam, Niki Terpstra tweede
Søren Kragh Andersen heeft een vernieuwde editie van Parijs-Tours op zijn naam geschreven. De Deense hardrijder van Sunweb bleef over de onverharde wegen bespaard van pech en liet tien kilometer van de meet Niki Terpstra en Benoit Cosnefroy zijn hielen zien. Andersen passeerde solo de meet. Terpstra sprintte in de achtergrond naar de tweede plaats.
Adieu, Sylvain!
Parijs-Tours was de laatste professionele wedstrijd in de carrière van Sylvain Chavanel. De Franse rasaanvaller met een indrukwekkende erelijst liet die bijzondere koers niet zomaar voorbij gaan: hij trok ten aanval en stichtte de kopgroep van de dag. In zijn kielzog schoof Brian van Goethem namens Roompot-Nederlandse Loterij mee. Ook Bernard Eisel, Thibault Guernalec, Emiel Vermeulen en Dries De Bondt waren attent.
De voorsprong groeide naar de zes minuten, maar door het tempo van AG2R La Mondiale, Quick-Step Floors en Cofidis werd het gat vlotjes gedicht. Hierdoor zagen Alex Dowsett, Tom Devriendt en Johan Le Bon de kans om de oversteek te maken.
Terpstra voert de forcing
Het peloton brak in stukken door een valpartij op vijftig kilometer van de meet, vlak voor de onverharde stroken. Grote namen als Jelle Wallays, Niki Terpstra, Yves Lampaert en Sep Vanmarcke lieten zich direct zien. Het verschroeiende tempo – ook op de verschillende korte maar steile heuveltjes – deed het peloton in stukken breken. Aan kop bleken De Bondt en Devriendt de sterkste gravelbedwingers, maar zij konden niet vooruit blijven.
Andersen houdt het tempo hoog
Onder aanvoering van Niki Terpstra maakte een zestal zich los, maar al snel volgde een hergroepering. Søren Kragh Andersen trok vervolgens door en lokte daarmee Terpstra met zich mee. Zij ontsprongen de dans van de lekke banden, want die werden in overvloed gemeld. Dat was tot woede van Quick-Step Floors-baas Patrick Lefevere. Benoit Cosnefroy wist knap aan te sluiten vanuit de achtergrond.
Een drietal met Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Valentin Madouas volgde op een halve minuut, maar kon het gat niet dichten. Ook een grote groep met onder meer Philippe Gilbert had een te grote achterstand. Een ijzersterke Andersen viel op tien kilometer van de meet aan. Terpstra wachtte, en de vogel was gevlogen. Met een voorgift van twintig tellen reed de Deense spierbundel finishplaats Tours in. In de lange finishstraat had Andersen alle tijd om te vieren.
Op de vraag wat hij van het nieuwe parcours vond antwoorde hij dat het jammer is dat lekke banden, zoals bij Gilbert, het verloop van de koers bepalen. En dat oude klassiekers hun DNA niet moeten opgeven.
Mooie finale! Mooie koers.
Ken uw klassieken :-)
Is dit de helaasheid der dingen of zo ?
De Renner van Tim Krabbe.
Zeer de moeite waard.
Maar waarin blinkt deze jonge wielrenner nu in uit?
Edit: het lijkt een beetje een alleskunner.
Tevens kan ik ook verklappen dat hij in 2019 voor zijn nieuwe franse ploeg ook die andere klassieker wil winnen die ook in Parijs start. Leuke dubbele binnenkomer
Lekke banden mogen het niet verpesten uiteraard.
Romāns Vainšteins 7 oktober 2018 om 17:05
Zijn rit overwinning in de RvZ dit jaar was niet zo plat hoor...
Toen zat Kragh als aankomend talent eigenlijk in precies dezelfde situatie als Cosnefroy vandaag, misschien heeft Terpstra gewoon iets tegen ontbolsterende talenten
Dit is spanning vanuit ergernis. Heeft Parijs tours niet nodig.
Verder prima wedstrijd van de Nederlanders. Idd VdHoorn, maar ook Tusveld en Eenkhoorn. Mooi.
Waarom zou cosnefroy niet voor de belangen van Naesen mogen rijden?
Mooi hoe Terpstra en de Deen het spel speelden, "niet mee willen werken, prima maar dan ga jij ook niet winnen". Zo hoort dat en dat nu de Deen won, no problem, of ie wat frisser was, zou kunnen.
Zo los je zo'n situatie op, uiteraard wordt er dan wat financieel gecompenseerd, daar zijn het profs voor. Mooie koers!
Is het al bekend waar Taco volgend jaar onder contract staat?
Punt blijft: hij valt aan en wint, terwijl hij in principe kon wachten.
Jammer Niki,
Aan de andere kant: Valverde is pas 38.
Wat betreft Terpstra, prachtig, mooi die emoties. Zie ik liever dan een robot, zoals bijv Indurain vroeger.