Sprintzege Colbrelli na slijtageslag in Parijs-Nice, Groenewegen vierde
Sonny Colbrelli heeft in Parijs-Nice de tweede etappe gewonnen. De 26-jarige Italiaan van Bahrain Merida won in Amilly na een enerverende rit van 195 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Hij klopte John Degenkolb en Arnaud Démare. Dylan Groenewegen werd vierde.
Voor de tweede dag op rij moest het peloton de rit afwerken onder zware weersomstandigheden. De renners kregen vandaag in hun tocht naar het zuiden opnieuw te maken met een stevige portie wind, regen en zelfs natte sneeuw. In het begin van de koers had het peloton de wind in de rug en ontstond er een kopgroep van negen renners, met onder andere de Nederlander Sam Oomen (Sunweb). Deze kopgroep was echter geen lang leven beschoren en werd spoedig ingelopen. Een alerte Julian Alaphillipe veroverde bij de tussensprint twee bonificatieseconden
De sterke wind zorgde ervoor dat het peloton al vroeg in de wedstrijd in zes verschillende groepen uiteen viel. Contador en Porte waren aanvankelijk bij de les, maar werden al snel gelost uit de eerste groep. Uiteindelijk ontstond er een groep van 22 renners met onder meer Degenkolb, André Greipel, Alexander Kristoff, Marcel Kittel, Julian Alaphilippe en Arnaud Démare. Met Sam Oomen en Timo Roosen waren er twee Nederlanders vertegenwoordigd. Een achtervolgende groep slaagde erin om zich bij de koplopers te voegen, maar Porte was ondertussen al verder achterop geraakt.
Gilbert in de aanval
Na een volgende schifting ontstond er een nieuwe kopgroep, maar met nog 56 kilometer te gaan slaagden de achtervolgers (met onder andere Alberto Contador) erin om aan te sluiten. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Tony Gallopin (Lotto-FixAll), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Marc Sarreau (FDJ), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence KTM) en Sven Erik Bystrøm (Katusha – Alpecin) gingen er vervolgens vandoor. Sarreau moest na een lekke band afhaken. In de tweede tussensprint van de dag was Gilbert de sterkste, wat hem virtueel in het geel plaatste. Met nog twintig kilometer te gaan, ging hij er alleen vandoor. Terwijl de Belgisch kampioen stevig doorreed, werden de achtervolgers ingelopen door het peloton. Op zes kilometer van het einde was ook de moedige poging van Gilbert ten einde.
Colbrelli sterkste sprinter
In de slotfase probeerde Kristijan Koren nog een massasprint te voorkomen, maar de renner van Canondale-Drapac slaagde daar niet in. Een late aanval van Michael Albasini (Orica-Scott) was evenmin succesvol. Een massasprint bleek onvermijdelijk. Colbrelli ging vroeg aan en werd niet meer gepasseerd. Met een wiel verschil passeerde hij als eerste de finish, wat hem zijn eerste zege van het seizoen opleverde.
Toen aan de finish de eindbalans opgemaakt kon worden, bleek dat het voor Richie Porte een desastreuse dag is geweest. De Australiër begon als een van de grote favorieten aan Parijs-Nice, maar kwam op een achterstand van meer dan veertien minuten over de finish. Démare blijft aan de leiding van het algemeen klassement. Hij vergroot zijn voorsprong ten opzichte van Julian Alaphilippe zelfs van vier naar zes tellen.
Le premier sprint massif de cette édition à revivre ! / Relive the last kilometer and Colbrelli’s fabulous sprint! #ParisNice pic.twitter.com/CET7IzpVXs
— Paris-Nice (@ParisNice) 6 maart 2017
Tripodboom - 6 maart 2017 om 16:59
Als Groenewegen pretendeert een topsprinter te zijn had hij deze moeten winnen. Ideale positie, maar geen schijn van kans tegen Colbrelli en niet bekend als topsprinter. Belooft niet veel goeds.
Maar dat was het commentaar van gisteren, ben benieuwd welk commentaar hij vandaag heeft.
Reactie Colbrelli: "Listened to Dylan's 'Slow train coming' a lot over the weekend"
Sterker nog: Dylan eindigt achter de nr 3 van de Amstel, een P-R winnaar én 2 MSR winnaars!en wordt toch nog vierde! 't Is een mirakelman ;-)
klopt, helemaal vergeten dat Der Sjon die ook heeft gewonnen.
Geef die gast wat tijd, die eerste WT overwinning in het buitenland komt vanzelf.
Hoe eerder de aansluiting hoe beter en met wat oefening bergop sprinten kan ie deze mannen als vandaag best de baas, laat het weer geen 3 jaren plan worden, hoe beter, hoe minder de sprinttrein hoeft te worden ingezet met meer mogelijkheden voor het ak, sagan kan ook zonder.
Groenewegen met Sagan vergelijken is wel heel kort door de bocht. Dylan is niet de snelste van het pak, kan vaak nog wat kennis over het timen gebruiken en zal het alleen zeker niet maken. Een goede sprinttrein maakt in quasi iedere sprint een wereld van verschil.
Sprinttreinen worden vaak ontregeld door boemeltreinen en met zijn timing zit het wel goed, mist misschien nog wat souplesse zoals Sagan en een vdp, die elk gaatje benutten, zoals je zelf zegt heel kort door de bocht omdat elke meter telt.
Ook weer een leuke wedstrijd gezien. Een stuk interessanter dan ik vooraf had durven hopen.