Stan Van Tricht sprint na ware thriller naar eerste profzege in Coppa Bernocchi
foto: Cor Vos
maandag 7 oktober 2024 om 16:21

Stan Van Tricht sprint na ware thriller naar eerste profzege in Coppa Bernocchi

Stan Van Tricht heeft de 105e editie van de Coppa Bernocchi op zijn naam geschreven. De Belg van Alpecin-Deceuninck maakte deel uit van de vroege vlucht, werd gelost door zijn medevluchter Bart Lemmen, maar kwam na een ware thriller toch weer in de positie om de koers naar zijn hand te zetten. In een sprint bleek hij uiteindelijk sneller dan Alex Baudin en Roger Adrià en zo boekte Van Tricht zijn eerste profzege.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Tussen de Coppa Agostini van zondag en Tre Valli Varesine van dinsdag was het vandaag tijd voor de Coppa Bernocchi. Vanaf Legnano ging de koers naar een lokaal circuit. Deze omloop werd bereikt na zo’n 35 kilometer, was 16,5 kilometer lang en moest zeven keer worden afgelegd. Het rondje bevatte twee beklimmingen, met de San Pancrazio (540 meter aan 8,2%) en daarna de Piccolo Stelvio (1,6 km aan 6,2%).

Na de laatste passage over het circuit, moesten de renners nog de Ceppine (480 meter aan 9,%) beklimmen. Dit was de laatste helling waar het verschil kon worden gemaakt, want nadien ging het in licht dalende lijn weer naar Legnano. Voor de start waren de meeste ogen gericht op Remco Evenepoel, maar was het tevens uitkijken naar Marc Hirschi en – bij uitbereiding – de hele UAE Emirates-ploeg, Primoz Roglic en Michael Matthews.

Van Tricht voert de kopgroep aan – foto: Cor Vos

Bart Lemmen maakt deel uit van vroege vlucht
Maar in de eerste koersuren ging de aandacht uit naar vijf andere renners. Bart Lemmen besloot niet te wachten op de finale en was een van de aanstichters van een vroege vlucht. De Nederlander van Visma | Lease a Bike wist – samen met de Belg Stan Van Tricht (Alpecin-Deceuninck), Fransen Anthony Perez (Cofidis) en Pierre Latour (TotalEnergies) en de Italiaan Alessandro Pinarello (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) – een mooie voorsprong bijeen te fietsen.

De voorsprong van de groep-Lemmen bedroeg op een gegeven moment net iets meer dan vijf minuten en dit bleek ook meteen de maximale voorgift. In het peloton besloten de mannen van Soudal Quick-Step – in dienst van topfavoriet Remco Evenepoel – de koers te controleren. De Belgische formatie wist zo steeds meer van de voorsprong af te knabbelen en rolde hiermee de rode loper uit voor Evenepoel, die al in een vroeg stadium besloot om de knuppel in het hoenderhok te gooien.

Evenepoel wil niet wachten
De Belg besloot op goed tachtig kilometer van de finish zijn kaarten al eens op tafel te leggen. Drie renners bleken in staat – of bereid – om hun wagonnetje aan te haken: ploegmaat Mauri Vansevenant en UAE-renners Hirschi en Pavel Sivakov. Red Bull-BORA-hansgrohe – de ploeg van Roglic – liet zich dan weer ‘verrassen’ en moest de kastanjes uit het vuur halen in de achtervolging op de vier tegenaanvallers. Hierdoor bleven de verschillen beperkt en dus speelbaar.

Remco Evenepoel speelde slechts een bijrol – foto: Cor Vos

De uitval van Evenepoel bleek uiteindelijk geen lang leven beschoren, want met nog goed vijftig kilometer te gaan werden de aanvallers weer bij de lurven gegrepen. Dit was voor Alex Baudin (Decathlon AG2R), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Roger Adrià (Red Bull-BORA hansgrohe) en – andermaal – Pavel Sivakov het sein om het over een aanvallende boeg te gooien. Deze vier renners raapten de uit de kopgroep geloste Perez op en openden de jacht op de drie overgebleven koplopers: Lemmen, Van Tricht en Pinarello.

Sterke Lemmen begint aan solo
Dit drietal begon met een voorsprong van een kleine minuut (op de vijf tegenaanvallers) aan de laatste veertig kilometer, terwijl het peloton al tegen een achterstand aankeek van anderhalve minuut. De renners kregen in de finale nog twee klimmetjes voor de wielen geschoven, met de Piccolo Stelvio (1,6 km aan 6,2%) op ruim dertig kilometer van het einde als voorlaatste scherprechter. Op deze helling besloot Lemmen zijn duivels te ontbinden. De oud-militair kende een begenadigde dag en wist eerst Pinarello en vervolgens Van Tricht uit het wiel te rijden.

De 28-jarige Nederlander stond daarna voor een duidelijke maar wel aartsmoeilijke opdracht: een solo van goed dertig kilometer afwerken, en dat in regenachtige en dus pittige omstandigheden. Lemmen liet zich echter niet van de wijs brengen en wist zijn voorsprong op Pinarello en Van Tricht alsmaar verder uit te breiden. Het gevaar kwam vooral uit de achtergrond, maar de groep met Powless en Sivakov bleef aanvankelijk hangen op een vijftigtal seconden. En het peloton? Daar was het geloof op een hergroepering al lang verdwenen.

Bart Lemmen reed lange tijd alleen voorop – foto: Cor Vos

Een ongelijke strijd
Terug naar voren, waar Lemmen alles op alles zette om zijn voorsprong vast te houden. De Nederlander voelde inmiddels wel de hete adem van de achtervolgers in zijn nek. Powless, Adrià, Baudin en Sivakov waren inmiddels aangesloten bij Van Tricht en Pinarello en werkten voorbeeldig samen, in een poging om Lemmen in te rekenen. Het verschil werd zo steeds kleiner. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer, werd het verschil geklokt op een halve minuut.

De dappere Lemmen hield lang stand, maar het leek toch een ongelijke strijd. De inmiddels toch redelijk moegestreden Lemmen zag zijn voorsprong alsmaar kleiner worden, maar viel ook zeker niet stil. Hierdoor mocht hij blijven dromen van een prestigieuze zege, maar de zes achtervolgers hadden de eenzame koploper in het vizier. Op drie kilometer van de finish, was zijn voorsprong geslonken tot minder dan tien seconden. Dit bleek niet genoeg om uit de greep te blijven van de achtervolgende groep.

De achtervolgende groep kwam toch nog aansluiten – foto: Cor Vos

Van Tricht snelt naar eerste profzege
Lemmen werd uiteindelijk net voor het ingaan van de laatste kilometer in de kraag gevat, en zo moest een sprint beslissen over winst en verlies. Powless probeerde zijn op papier snellere medevluchters nog te verrassen met een aanval, maar Van Tricht bleek zeer attent en wist op overtuigende wijze naar de zege te snellen. De Belg wist Baudin en Adrià ruim achter zich te houden en mocht zo voor de allereerste keer zijn handen in de lucht steken bij de profs. Powless werd vierde, voor Lemmen.

Van Tricht volgt op de erelijst zijn landgenoot Wout van Aert op, die vorig jaar wist af te rekenen met de Italianen Vincenzo Albanese en Andrea Bagioli.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.