Steegmans zit in de tang van Katusha
vrijdag 26 juni 2009 om 14:26

Steegmans zit in de tang van Katusha

Gert Steegmans zal niet meedoen aan het Belgisch Kampioenschap. De Katusha-renner zit gevangen in een politiek spelletje dat zijn ploeg met hem speelt. Dit loopt al sinds hij weigerde een toegevoegde antidoping-clausule in zijn contract te ondertekenen.

“Wij verbieden Gert helemaal niets”, zegt Katusha-ploegleider Jef Braeckevelt in De Standaard. “Het enige wat in die brief staat (gestuurd door Katusha aan Steegmans), is dat hij niet meer geselecteerd wordt door Katusha. Maar het nationale kampioenschap is een geval apart: daar maken wij de selectie niet, daar start gewoon elke Belgische coureur. Het enige wat ik kan zeggen, is dat Gert Steegmans zondag in Aywaille geen deel uitmaakt van onze ploeg.”

Dan kan Steegmans alsnog meedoen op eigen houtje, zou je denken. Het tegendeel is echter waar, en daar blijkt dat de Belg eigenlijk geen enkele keus heeft. “Als hij in Katusha-outfit start, gaat hij in tegen de brief die hij deze week kreeg”, zegt Jos Smets, Directeur Sport van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB). “Maar als hij in een neutrale trui start, dan pleegt hij contractbreuk ten opzichte van zijn oorspronkelijk contract. En dat is een reden om hem onmiddellijk te ontslaan. Normaal moet elke Belgische renner starten in het BK, maar we gaan hem niet verplichten zijn toekomst te riskeren.”

Op de achtergrond wordt er gelukkig wel wat geprobeerd om te voorkomen dat de 28-jarige Steegmans de rest van het seizoen thuis zit. “Zelf kunnen we niks ondernemen, want Katyusha is geen Belgische ploeg”, vertelt Smets. “Maar we overleggen met sportersvakbond Sporta en met rennersvakbond CPA. We zullen de zaak ook aankaarten bij de Internationale Wielerunie UCI.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.