Stefan Küng plots bij grootste uitdagers Mathieu van der Poel? “Had een vertrouwensboost nodig”
Video Stefan Küng is zo’n renner die er in de finales van de Vlaamse klassiekers altijd bij zit, maar o zo lastig wint. In Dwars door Vlaanderen toonde hij zich, enkele dagen voor de Ronde van Vlaanderen opnieuw bij de besten, en sleepte daarbij een podiumplaats uit de brand.
De 30-jarige Zwitser haalde de finale in de eerste plaats, omdat hij de massale valpartij met Wout van Aert, Mads Pedersen en Jasper Stuyven wist te ontwijken. “Dat gebeurde eigenlijk net achter mij, ik heb het alleen gehoord. Het is heel ongelukkig, ik voel me slecht voor de jongens. Elke keer als we een een situatie zoals deze hebben, denk je: als er nu iemand een achterwiel raakt, of neergaat, dan gaan er veel renners neer. Het is een ongelukkig deel van wielrennen, dat je liever niet ziet. Maar het is ook lastig om te vermijden, want als je de hellingen die de koers zo mooi maken, wil beklimmen, moet je ook ergens naar beneden.”
In de finale kwam Küng zo terecht in een kopgroepje van zes, maar daarin werd het hem zeker niet gemakkelijk gemaakt. “Het was zwaar, omdat we allemaal minder goed vertegenwoordigd waren dan de jongens van Visma | Lease a Bike. Ze speelden het spel goed. Ik heb er het maximale uitgehaald en ben blij met het podium. Het was een goede generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen.”
Küng stond eerder al op het podium van het WK, de E3 Saxo Classic en Parijs-Roubaix. Maar winnen blijkt zo lastig voor de Zwitser van Groupama-FDJ. Is dat vooral omdat hij geen sprint in huis heeft? Je zou denken dat Küng alleen moet aankomen. Zelf wijst hij eerder naar bepaalde wedstrijdomstandigheden.
“Na een wedstrijd als deze kán ik wel sprinten, maar ik kan niet de hele groep samenhouden en dan nog de sprint winnen. Ik denk dat ik in deze groep, in staat moet zijn om elke renner één tegen één te kloppen in de sprint. Of alleszins om hen uit te dagen. Op een bepaald moment zijn we met twee of drie weg, waaronder Matteo van Visma | Lease a Bike, maar die zegt dan: ik rijd niet, ik wacht op Tiesj. Dan is het natuurlijk lastig. Als ik met Matteo wegrijd, dan heb ik een goede kans. Volgende keer hoop ik op een extra ploegmaat in zo’n groep.”
Ronde van Vlaanderen
De volgende keer, dan denken we aan de Ronde van Vlaanderen. Door het uitvallen van veel favorieten, stijgt Küng alleen maar op de favorietenlijstjes. Meer nog, na Matteo Jorgenson en Mads Pedersen, kom je al snel bij de Zwitser terecht als de uitdager voor Mathieu van der Poel. Wat op zich al bewonderenswaardig is, gezien de moeilijke tijd (Küng en zijn vrouw kregen jammerlijk te maken met een miskraam) waar hij de afgelopen weken door moest.
“Zo’n podiumplaats kon ik wel gebruiken, bij wijze van vertrouwensboost”, vindt Küng. “Zeker omdat ik er een gekke voorbereiding heb opzitten. Ik heb geen Tirreno-Adriatico kunnen rijden, maar wel Nokere Koerse en de GP Denain. Ik was in die koersen altijd mee aan het doen voor de overwinningen. In de E3 Saxo Classic was ik fysiek ook heel goed, maar ik had nooit een resultaat. Het is goed om na deze koers al iéts binnen te hebben. Het is geen zege, maar je toont wel dat je er staat. Het is goed voor het vertrouwen, de benen voelen goed. Dat is belangrijk. Ik ben klaar en kijk uit naar zondag.”
Meteen na de wedstrijd kende Küng de situatie van Wout van Aert en Mads Pedersen nog niet, maar de spoeling aan topfavorieten voor de Ronde van Vlaanderen was sowieso al vrij matig. “We moeten de situatie richting zondag bekijken, maar dat kunnen we pas echt als we de definitieve startlijst voor ons hebben. Maar dat er nog weinig favorieten overblijven, kan zeker een impact hebben op de wedstrijd.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.