Stefan Küng wint Chrono des Nations na secondenspel met Vine en Price-Pejtersen
foto: Cor Vos (archief)
zondag 13 oktober 2024 om 16:13

Stefan Küng wint Chrono des Nations na secondenspel met Vine en Price-Pejtersen

Stefan Küng is in Chrono des Nations 2024 naar de zege geflitst. De Zwitser van Groupama-FDJ was de topfavoriet, maar moest afrekenen met stevige concurrentie. De tijdrit van ruim 45 kilometer draaide uit op een secondenspel, waarin Küng aan het langste eind trok ten opzichte van Jay Vine (UAE Emirates) en Johan Price-Pejtersen (Bahrain Victorious). Zij eindigden binnen vijf seconden van de winnaar.

De Chrono des Nations was dit jaar, net als de laatste edities, een tijdrit over 45,4 kilometer met start en aankomst in Les Herbiers. Onderweg lagen twee tussenpunten te wachten: eentje na 10,5 kilometer in Saint-Paul-en-Pareds en de tweede na 34,5 kilometer in Mouchamps. De tijdrit was grotendeels vlak.

Stefan Küng mocht met nummer 1 van start, omdat titelverdediger Joshua Tarling ontbrak en ook wereldkampioen tijdrijden Remco Evenepoel er – in tegenstelling tot vorig jaar – niet bij was. Küng moest in het departement Vendée zien af te rekenen met onder meer Jay Vine, Mikkel Bjerg (beiden UAE Emirates), de Europese beloftenkampioen Alec Segaert (Lotto Dstny) en Johan Price-Pejtersen (Bahrain Victorious).

Dat het spannend zou worden in deze editie, was bij het eerste meetpunt al te zien in de tussentijden. Bjerg was de snelste, maar Vine, Küng, Price-Pejtersen en Segaert volgden allemaal binnen vijf seconden na 10 kilometer. Aan het tweede tussenpunt na 35 kilometer waren de verschillen uitgediept: Küng pakte daar de leiding met Vine op 7 seconden en Price-Pejtersen op 9 seconden. Alleen Bjerg bleef verder nog binnen de 20 tellen van Küng.

In de laatste 10 kilometer verloor Küng nog iets van zijn pluimen, maar zijn voorsprong aan de finish bleek groot genoeg om de winst binnen te slepen. Vine strandde uiteindelijk op iets meer dan vier seconden en Price-Pejtersen op ruim vijf seconden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.