Stephen Roche: “Pogacar moet in eerste Tourweek zo veel mogelijk tijd proberen te pakken”
Foto: Cor Vos
vrijdag 31 mei 2024 om 11:25

Stephen Roche: “Pogacar moet in eerste Tourweek zo veel mogelijk tijd proberen te pakken”

Een quizvraag: wie is de laatste renner die in hetzelfde seizoen de Giro d’Italia, Tour de France en het WK op de weg naar zijn hand zette? Dan komen we bij Stephen Roche terecht, die het kunstje klaarde in 1987. Cyclism’Actu vroeg hem naar zijn kijk op de plannen van Tadej Pogacar, die dit jaar zomaar voor dezelfde trilogie zou kunnen gaan.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Pogacar is heel goed”, vindt Roche over de winnaar van de meest recente Giro. “Het is niet zijn schuld dat hij er momenteel zo hard bovenuit steekt. Er was gewoon niet voldoende tegenstand voor hem in de Giro. Wat in zijn voordeel spreekt, is dat hij zijn reserves voor de Tour de France niet heeft moeten aanboren. Ook al heeft hij een paar geweldige prestaties neergezet. Hij is uit de Giro gekomen met een overwinning en in goede stemming. Alle indicatoren staan op groen voor een herhaling in de Tour.”

Waarom is het al zo lang geleden dat iemand de trilogie is gelukt? “Niet omdat er geen renners waren om het te doen, maar omdat de omstandigheden niet goed waren. Miguel Indurain, Lance Armstrong, Marco Pantani of Chris Froome hadden het kunnen doen. Als je aankomt op het WK op een vlak parcours, heb je wel een handicap. Maar Pogacar is een van de beste renners aller tijden. Hij klimt goedt, hij daalt als de beste, kan hardrijden en sprinten. Hij kan het allemaal. En gelukkig durft hij het aan om de twee rondes te combineren. Veel renners zijn daar bang voor. Niet alleen fysiek, maar ook omdat de sponsors wanhopig zijn om de Tour de France te winnen.”

Roche gelooft dan ook in de kansen van de Sloveen. “Ik denk niet dat hij te moe aan de start van de Tour zal verschijnen. Zijn concurrenten, zoals Jonas Vingegaard, missen competitieritme. Maar er kan veel gebeuren. We zullen pas meer weten bij de eerste tijdrit of de eerste bergetappe. Als ik Pogacar was, zou ik proberen om al een zo groot mogelijk gat te slaan in de eerste week, omdat de anderen waarschijnlijk nog sterker zullen zijn in de laatste week.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.