Leider Stephen Williams sprint naar tweede ritzege in Tour of Britain, Remco Evenepoel lost vroeg
foto: Cor Vos
donderdag 5 september 2024 om 16:08

Leider Stephen Williams sprint naar tweede ritzege in Tour of Britain, Remco Evenepoel lost vroeg

Stephen Williams heeft de derde etappe van de Tour of Britain op zijn naam geschreven. De renner van Israel-Premier Tech klopte Paul Magnier en Edoardo Zambanini in Barnsley, Jelte Krijnsen werd vierde. Williams blijft leider in het algemeen klassement. Remco Evenepoel speelde geen rol van betekenis, hij moest op 20 kilometer van de streep lossen.

De derde rit van de Tour of Britain beloofde op voorhand al een spectaculaire te worden. Al snel na de start in Sheffield doemden er twee zware beklimmingen van tweede categorie op, en ook daarna ging het continu op en neer. Het was donderdag op geen enkel moment echt vlak, waardoor het een erg zware dag werd. De finish in Barnsley, na een zware finale, lag ook op een stevige oplopende strook.

Krijnsen in vroege vlucht met Alaphilippe 
De lastige openingsfase zorgde ervoor dat we vrijwel meteen koers kregen te zien. Er ontstond een stevige strijd, waarbij het vooral INEOS Grenadiers was die het initiatief nam. Jongens als Ethan Hayter en Tobias Foss probeerden het, waardoor de favorieten meteen genoodzaakt waren de gashendel open te draaien. Dat deed ook olympisch kampioen Remco Evenepoel. Hij sprong mee met een aantal demarrages.

Evenepoel en co geraakten niet weg, maar een andere sterke groep wel. Jelte Krijnsen (stagiair Q36.5), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Jake Stewart (Israel-Premier Tech), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL), Ben Swift (INEOS Grenadiers) sloegen namelijk de handen in elkaar. Het vijftal reed bijzonder hard. Voor Liepins ging het al snel te hard, hij moest de rol lossen. Het peloton moest ondertussen ook flink aan de bak, want met Alaphilippe reed een gevaarlijke klant in de kop van de koers.

Krijnsen op kop – foto: Cor Vos

Aanvallen, aanvallen nog eens aanvallen!
Het was vooral Israel-Premier Tech dat aan de bak moest, ondanks dat ze Stewart als afstopper mee hadden. De ploeg van leider Stephen Williams moest alle zeilen bijzetten om de vluchters in te halen, maar slaagde daar wel in. Williams en co kregen echter geen tijd om even bij te komen, want na de samensmelting werd er slag om slinger gedemarreerd. Op die manier werd het een loodzware dag in de Tour of Britain.

INEOS Grenadiers slaagde er vervolgens weer in om een nieuwe aanval op te zetten. Deze keer was het Foss die in de aanval trok. De voormalige wereldkampioen tijdrijden kreeg acht man met zich mee, met daarbij onder meer Jonas Abrahamsen van Uno-X Mobility en Gil Gelders van Soudal Quick-Step. De acht nieuwe leiders begonnen aan een nieuw gevecht tegen het peloton, waar Israel-Premier Tech deze keer hulp kreeg van de mannen van Bahrain Victorious.

Simon Clarke reed heel wat kilometers op kop donderdag – foto: Cor Vos

Spannende finale
De aanvallers verloren zo, geleidelijk aan, steeds meer terrein. Ze reden wel hard, want op tien kilometer van de streep hadden ze nog steeds een voorsprong van een kleine 20 seconden op het uitgedunde peloton. Dat bleek niet genoeg te zijn, want op Hound Hill (1,4 km aan 5,4%) – de derde en laatste gecategoriseerde klim van de dag – maakte het peloton de aansluiting. Evenepoel zat trouwens niet meer in het peloton, hij moest op een goede 20 kilometer van de streep de rol lossen.

Het was leider Williams zelf die het laatste gaatje dichtte. Daarna was het wachten op een eerste echte aanval van een van de favorieten. Die kwam er als eerste van Tom Pidcock, die meteen Oscar Onley in zijn spoor kreeg. Williams zat niet mee, maar zijn team dichtte al snel het gaatje. De mannen van Israel-Premier Tech zetten zich vervolgens op kop van het peloton, in de hoop om alle hoop weg te nemen van de aanvallers.

Williams werkt werk van team af
Dat gebeurde ook. Zo gingen we met een uitgedund peloton de laatste zware kilometer in. Edoardo Zambanini was de renner die als eerste de sprint aanging. De Italiaan van Bahrain Victorious ging van erg ver, maar hield sterk stand. Pas in de laatste 100 meter ging leider Williams op en over Zambanini. Williams hield in de laatste meters nog de opkomende Paul Magnier af.

Zambanini werd derde – nadat hij nog bijna ten val kwam -, Nederlander Krijnsen legde knap beslag op plek vier. Williams doet dankzij zijn nieuwe zege een goede zaak in het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.