Sterke merken én (heel) veel geld: hoe het ‘kleine’ Tudor Pro Cycling grote namen trekt
Analyse Tudor Pro Cycling is pas bezig aan haar tweede seizoen op profniveau. Toch zit de Zwitserse ploeg stevig in de lift. Met oud-Europees kampioen Matteo Trentin, klassiekerspecialist Marc Hirschi én – meest recent – tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe trokken ze het afgelopen jaar grote namen aan. WielerFlits analyseert hoe dat kan.
Het ProTeam bestaat sinds 2023, nadat teammanager Raphael Meyer en voormalig wereldtopper Fabian Cancellara het Continental-team Swiss Academy Racing overnamen een jaar ervoor. In 2023 werd begonnen met een bescheiden selectie. Deens kampioen Alexander Kamp, de ervaren Zwitsers Simon Pellaud en Sébastien Reichenbach en de Nederlanders Arvid de Kleijn, Rick Pluimers en Maikel Zijlaard waren de bekendste namen.
Goed verhaal
Eigenaar van de ploeg is dus Cancellara, die als meervoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en het WK tijdrijden geen introductie behoeft. Tudor Pro Cycling is zijn bedrijf, maar dat gaat veel verder dan een wielerploeg alleen. Spartacus wilde iets teruggeven aan de sport, alleen wist hij niet goed wat. “Maar al snel kwamen er Gran Fondo’s, de Chasing Cancellara-evenementen en Kids on Wheels, ons kinderproject. Dat maakt allemaal onderdeel uit van mijn bedrijf. En eigenlijk is dat bedrijf uitgegroeid tot Tudor Pro Cycling zoals we dat kennen.”
Binnen de ploeg eist de Zwitser van al zijn medewerkers, en dus ook nieuwkomers, een bepaalde mindset. De resultaten die ze daarmee al ruim anderhalf jaar behalen, geeft zijn visitekaartje af. “We koersen om te winnen en niet om maar mee te zitten in een vroege vlucht. Op alle dagen rijden we met een bepaalde strategie rond, een soort wil om te koersen. Dat komt omdat ik altijd gezegd heb – tijdens mijn carrière – dat je niet kunt leren als je wint. En als je leert, dan kun je niet winnen.”
Sterke merken waaraan atleten zich graag verbinden
- Tudor Watches, kwaliteitshorloges van Zwitserse makelij
- BMC, staat bekend als fabrikant van een van de beste racefietsen ter wereld
- Assos, staat bekend als een van de beste wielerkledingproducenten ter wereld
- Hugo Boss, wereldwijd bekend designmerk voor sport- en vrijetijdskleding
Stabiliteit
Het grote probleem van het businessmodel in het wielrennen is de afhankelijkheid van geldschieters. Ploegen bestaan bij de gratie van hun hoofdsponsoren. Vallen deze weg, dan verdwijnt sowieso de identiteit van een ploeg. Maar vindt een directeur van een team geen nieuwe financiën, dan kan de ploeg zelfs helemaal verdwijnen. In een zoektocht naar nieuwe teams blijven renners graag weg bij deze onzekerheid. Tudor Pro Cycling kan die stabiliteit wél bieden, omdat het een zakelijk bedrijf is en niet alleen een wielerploeg. Het zal veel minder snel omvallen. Maar ook hier geld(t): Tudor Watches zorgt voor een dikke portemonnee.
Toch is er wel een heldere langetermijnvisie, waaraan Tudor Watches en andere merken zich voorlopig jarenlang committeren. “Het belangrijkste van ons project is om kinderen te motiveren om op de fiets te stappen en dat we hun families daarbij kunnen helpen en enthousiasmeren voor onze prachtige wielersport”, legt Cancellara uit. “Onze droom is om later samen te winnen met die kinderen. Wat voor een waanzinnig verhaal zou dat zijn? Als dat lukt, voelt het voor ons alsof we echt iets teruggeven aan de wielersport.”
Heel veel geld
Een goed verhaal, sterke merken, stabiliteit en de aanwezigheid van een voormalige wereldtopper als Cancellara zorgen voor overtuigingskracht. Allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk draait het ook om de knaken. Geld is bij de ploeg geen issue. Met het kapitaalkrachtige Tudor Watches is er een partij aan boord die dit mogelijk maakt en ook deftig faciliteert. Trentin en Hirschi – wiens makelaar nota bene Cancellara zelf is – komen allebei van UAE Emirates, de steenrijke ploeg uit het Midden-Oosten dat de oliedollars rijkelijk uitdeelt. Beide renners hadden er een miljoenencontract in euro’s.
Voor minder zullen zij het niet doen. Dat is door de hoofdsponsor bij de Zwitserse ploeg geen probleem. Uiteindelijk heeft dat ook de doorslag gegeven voor Julian Alaphilippe. Hij verlengde na zijn laatste WK-titel in 2021 zijn toch al lucratieve contract bij Soudal-Quick-Step. Hem een soortgelijk salaris bieden was voor Tudor Pro Cycling geen issue. Ze hadden daarbij wel concurrentie van Q36.5 Pro Cycling. Dat Zwitserse team heeft óók een goed verhaal, sterke merken, stabiliteit en veel geld te bieden. Zij onderhandelden sinds het voorjaar en ging mee tot 3,5 miljoen euro. Tudor bood uiteindelijk meer.
Waarom Tudor Pro Cycling veel investeert
Ondanks dat de Fransman in de jaren na 2021 geen schim was van de wereldtopper van weleer, was Tudor er veel aan gelegen om hem binnen te harken. Met Alaphilippe is een wildcard voor de Tour de France een stuk dichterbij. Daarvan is én blijft Tudor Pro Cycling afhankelijk de komende jaren. De huidige UCI-cyclus is halverwege en loopt eind 2025 af. De eerste achttien teams op de World Ranking krijgen daarna een WorldTour-licentie voor 2026 tot en met 2028, waarmee deelname aan de grootste wedstrijden op aarde een garantie is. Tudor gaat die top-18 niet halen aan het einde van 2025, omdat de achterstand tot die plek gigantisch is.
Het Zwitserse team kreeg de laatste twee seizoenen echter al veel wildcards voor de grootste klassiekers en monumenten. Dat zal met de komst van Alaphilippe en Hirschi niet veranderen. Ook werd Tudor Watches in mei 2023 de officiële tijdswaarneming van RCS Sport, de organisator van onder andere de Giro d’Italia. Die grote ronde reed de ploeg in 2024 voor het eerst; Michael Storer werd tiende in het eindklassement. Cancellara en zijn hoofdsponsor willen graag internationaal aandacht vragen voor hun project. Daarom trekken ze ook renners van buiten Zwitserland aan om de naamsbekendheid in het buitenland te vergroten.
Tudor Pro Cycling wil graag naar de Tour de France. Saillant detail is dat organisator ASO – met ook de Vuelta a España in haar portefeuille – al jarenlang samenwerkt met Tissot Watches als officiële tijdswaarneming. Het eveneens Zwitserse horlogemerk is een van de grote concurrenten van Tudor, wat op de achtergrond mogelijk een prestigestrijd oplevert waardoor Cancellara nu heel veel geld kan uitgeven. Overigens smijt hij er niet mee, maar investeren ze ook veel in de omkadering van de ploeg. Dat werpt zijn vruchten af, want renners ontwikkelen zich sterk bij Tudor. Dat blijft ook niet onopgemerkt.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.