Steven Kruijswijk: “Als het kan, ga ik voor de bergtrui”
Foto: Sirotti
donderdag 21 mei 2015 om 09:58

Steven Kruijswijk: “Als het kan, ga ik voor de bergtrui”

Steven Kruijswijk is tijdens deze Giro d’Italia al meerdere malen in de aanval geweest. Dat leverde de LottoNL-Jumbo-renner al enkele mooie ereplaatsen op, maar ook punten voor het bergklassement. De achterstand op de leider in het bergklassement is slechts negen punten. De blauwe trui hangt nu nog om de schouders van de Spanjaard Benat Inxausti, maar als het aan Kruijswijk ligt, verandert die trui binnenkort van eigenaar: “Als het kan, dan ga ik voor de bergtrui”, verklaart hij tegenover de NOS.

Kruijswijk zat gisteren wederom in de vlucht van de dag en verzamelde opnieuw punten voor het bergklassement. Toch ging Inxausti met het kleinood lopen: “Er zijn meer jongens die daar hun pijlen op gericht hebben. Het wordt moeilijk, maar als er in het hooggebergte meer punten te verdienen zijn en het is mogelijk, zal ik de trui zeker niet laten liggen.” De vlucht ontstond op het klimmetje in het begin van de etappe, die vooraf niet bestempeld stond als bergetappe: “Ik kom op zo’n klim uiteindelijk altijd wel van voren terecht”. Als ze dan demarreren, kun je maar beter proberen mee te zitten. Je hebt supergoede benen nodig om de etappe uiteindelijk ook te winnen. Vandaag had ik dat niet.”

Ilnur Zakarin bleek wel over de juiste benen te beschikken. De renner van Katusha won de rit en oogst verbazing met zijn snelle doorbraak. Toch twijfelt Kruijswijk geen moment aan de prestaties van de Rus: “Of hij daardoor met scheve ogen aangekeken wordt? Nee hoor, niet door mij in ieder geval. Ik neem aan dat hij het op een correcte manier doet. Die jongen bezit een goede dosis talent. We moeten ervan uit gaan dat het een eerlijke strijd is. Anders kunnen andere renners dat ook wel van mij gaan denken, omdat ik nu al drie keer in de aanval ben geweest.”

De 27-jarige renner staat inmiddels 23e op ruim 10 minuten van Alberto Contador. Het klassement heeft hij allang uit zijn hoofd gezet. Aanvallen, etappewinst en de bergtrui zijn nu de doelen voor Kruijswijk: “Ik probeer gewoon mijn kans te pakken. Volgende week komen er nog een paar ritten die me beter liggen dan die van vandaag.” Daarmee doelt hij op de ritten door de Dolomieten. De renners zullen daar vanaf aanstaande zondag doorheen koersen: “Hopelijk levert dat de ritwinst op die ik zoek.”

[poll id=”44″]

RIDE Magazine
33 Reacties
21-05-2015 10:04
Van z´n drie doelen (aanvallen, etappe en bergtrui) heeft hij er alvast één binnen :) Zo vind ik het eig helemaal niet zo heel erg dat z'n klassement naar de vaantjes is. Kan gebeuren toch?
21-05-2015 10:05
Dat kan zeker! Go Steven!
21-05-2015 10:12
Dat zou prachtig zijn! misschien zou die dat wel vaker moeten doen i.p.v. voor een klassement te gaan. gewoon lekker in beeld rijden Steven!
21-05-2015 10:18
Ik ben bang, dat hij daar ook niet in gaat slagen. Er zijn meer kapers voor de bergtrui en hij
heeft met deze drie ontsnappingen al veel krachten verspeeld. Om voor de bergtrui te gaan, zal
hij elke dag mee moeten zitten in de ontsnappingen en dan ook nog de explosievere klimmers achter zich laten om voldoende punten te kunnen pakken, anders gaat een van hoger geklasseerde klassementsmannen er met de bergtrui vandoor.
21-05-2015 10:18
Het zal denk ik gaan tussen Betancur, Kruijswijk en Intxausti. Dan denk ik dat Betancur en Kruijswijk het moeilijk gaan krijgen.
21-05-2015 10:19
@heuvelcolombia

Ik denk dat je Geschke er ook bij kan zetten
21-05-2015 10:22
Naast die namen kan er perfect nog iemand winnen die nog geen punten heeft. Als de drie favorieten nu geen ontsnapping meer laten rijden en altijd voor de overwinning strijden op het einde van een bergrit, kunnen zij hem ook nog pakken.

Misschien dat er een Majka opstaat die in elke grote bergrit op pad gaat en punten pakt. Dat klassement kan nog alle kanten op.

Ik hoop overigens wel dat Kruiswijk een etappe pakt. Maar hij zal een zekere sluwheid aan de dag moeten leggen.
21-05-2015 10:27
Met wat er nog op het programma staat zullen Betancur Kruijswijk Intxausti en laat staan Geschke maar randfiguren gebleken zijn in dit nevenklassement
21-05-2015 10:27
Mooi om deze giro live getuige te zijn van de totale wederopstanding vd renner Kruijswijk!
21-05-2015 10:32
Kan enorm geniet van het koersen van Kruijswijk, een rit is hem gegund.

En wat een top reactie over Zakarin! Exact hoe ik er over denk.
21-05-2015 10:34
Ook mooi dat er een keer strijd lijkt te zijn voor de bergtrui. Normaal is dat toch een trui die toevallig ook in handen is bij de roze trui.
21-05-2015 10:52
De bergtrui is een troostprijs als etappewinst niet lukt. Intxausti heeft allebei al binnen, hoewel het niet vast staat dat Intxausti ook in Milaan de bergtrui heeft.
21-05-2015 10:54
Ik vind het heerlijk om te zien, dat aanvallen. Maar niet alleen van hem, ook van Betancur en wat andere redelijk grote namen. Die bergtrui is trouwens nog niet eens voor een tiende beslist met wat er nog komt natuurlijk. Alleen de Cima Coppi geeft al bizar veel punten. Met Betancur, Intxausti en ik denk ook zeker nog Pellizotti genoeg concurrentie.

Toch vind ik een bergtrui een prijs van niks, als er geen Nederlander wint vergeet ik redelijk snel wie het precies was en je verdient er ook geen punten mee (bizar). Ik zou liever zien dat hij met deze manier van koersen tóch nog een top 10 binnen sleept, en een etappe natuurlijk! Maar een goed klassement blijft mij toch meer waard, en als ie zo doorgaat kan dat best nog samengaan met ritwinst ook!

@ nr seventeen

Dat is al jaren niet meer zo volgens mij
21-05-2015 11:00
Er zouden idd ook nog wel andere types tussen kunnen komen, maar het lijkt me niet dat Betancur Kruijswijk en Intxausti randfigueren worden in dit klassement. Lijkt me zelfs onmogelijk met al zo veel punten.

@Kristoffan, De punten die nu nog te verdienen zijn, zullen behaald moeten worden in het hooggebergte, wat een nadeel is voor Geschke en ook wel Betancur denk ik.

@#7, dat is toch wel vaker, kijk naar Pirazzi, Arredondo, Rabottini, Garzelli in de afgelopen jaren.
21-05-2015 11:07
@rv "totale wederopstanding van kruiswijk" Ik denk dat dit ironisch bedoeld is, toch!?

Hij ging voor een goed klassement. Dat klassement was na de eerste paar heuvelritten al naar de vaantjes. Nu probeert hij met een paar ontsnappingen in eenvoudigere etappe wat tijd in te halen, maar ik ben bang als het straks weer echt bergop gaat hij weer verder achterop raakt.
Het lijkt momenteel aanvallen om het aanvallen, i.p.v. om ook echt die etappewinst te pakken. Hij kan dit dan mooi als excuus gebruiken van "ik heb het geprobeerd, maar het is helaas niet gelukt"....
21-05-2015 11:08
Nee, ik bedoel wel degelijk 'wederopstanding'. Zijn eerste giri waren prachtig met constant aanvallen, jammer van die rit waar die Fransoos (nooit meer gezien) en Hondo hem zo op kop dwongen en in het ootje namen destijds :( Het hele traject > Kruijswijk als AK-man heb ik altijd verschrikkelijk nodeloos en vergooien van aanleg gevonden.

Prima reactie ook van Kruijswijk mbt Zakarin, ik zie wel een soort van Moncoutié in hem, niet teveel nadenken, lekker leunen op je talent om omhoog te rijden en door goed investeren/passie aan de dag leggen uiteindelijk gewoon een mooie carrière rijden met hier en daar een toffe overwinning.
21-05-2015 11:10
Ook al zou Kruiswijk twijfels hebben over Zakarin zal hij dat natuurlijk nooit uitspreken. In dat opzicht is de Omerta weer flink versterkt na de Henderson-Aru kwestie.

Ik vind het wel leuk dat Kruiswijk de aanval zoekt. Het is goed om een nederlanders van TLJ zo regelmatig in de aanval te zien aangezien we dat veel te weinig hebben gezien dit jaar. Of hij de bergtrui wint betwijfel ik maar dat maakt me ook niet echt heel veel uit. Go Kruiswijk!
21-05-2015 11:29
Natuurlijk is het "leuk" om Kruiswijk of andere Nederlanders in de aanval te zien, echter het is ook lichtelijk frusterend dat zij de aanvallen haast nooit met een etappezege bekronen.
Vanuit dat oogpunt vind ik "wederopstanding" een groot woord. Van wederopstanding zou volgens mij sprake zijn als hij inderdaad die etappe en bergtrui pakt. Gemakshalve laat ik dan een goed algemeen klassement maar achterwege.
21-05-2015 11:30
Mooi dat hij de aanval zoekt. Hij maakt zeker wel kans op een ritoverwinning als je de etappes van Tiralongo en Intxausti bekijkt. Hij is telkens een van de sterksten in de kopgroep maar knalt telkens op iemand die net iets sterker/slimmer is. Mooi dat hij zich zo laat zien.
21-05-2015 11:44
Goede instelling! Moet je ook maar kunnen als je hoofddoel als in de eerste week onhaalbaar blijkt. Ga ervoor kruissie!
21-05-2015 11:51
Zoals iemand al eerder aangaf (sorry weet niet meer wie) eigenlijk is het een zegen dat Kruijswijk in een van de eerste ritten die 8 minuten verloor. Anders had hij behoudend moeten gaan koersen voor zijn klassement in het wiel van een Uran en was er geen hol aan geweest.
21-05-2015 12:14
Ik mag deze spirit van Kruijswijk wel. Geniet echt van zijn manier van koersen en hoe hij zijn goede vorm na een teleurstelling toch deelt met ons wielerpubliek!

Zou gaaf zijn mocht hij nog een bergetappe winnen en eventueel de bergtrui. In een world tour klassement vind ik het toch wel bizar dat regelmatigheidsprijzen in een grand tour niet worden beloond. Sprinters verdienen wat mij betreft ook punten in de world tour ranking voor hun klassement! Evenals een jongerentrui of bollentrui.
21-05-2015 13:29
Hoera! Klinkt ambitieus en is een reëel doel. Zou zo mooi zijn wanneer deze tendens zich de rest van het seizoen voortzet. Vele malen liever strijdend voor een trui/ritwinst dan hopen dat (in dit geval) Kruijswijk nog een paar plekken opschuift in het klassement.
21-05-2015 14:17
Vanaf het prille begin al gezegd. Kruijswijk gewoon in een vrije rol naar Giro / Vuelta sturen tenzij er een kopman goede kans maakt op een topklassering, en dan nog is het zonde om hem niet los te laten want het is er een die bijzonder veel in beeld terecht komt.
21-05-2015 16:10
Kruiswijk heeft dat talent, prima dat hij het gebruikt. Mag hem graag zien rijden, met zijn vierkante schouders, goed herkenbaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.