Steven Kruijswijk: “Als het kan, ga ik voor de bergtrui”
Foto: Sirotti
donderdag 21 mei 2015 om 09:58

Steven Kruijswijk: “Als het kan, ga ik voor de bergtrui”

Steven Kruijswijk is tijdens deze Giro d’Italia al meerdere malen in de aanval geweest. Dat leverde de LottoNL-Jumbo-renner al enkele mooie ereplaatsen op, maar ook punten voor het bergklassement. De achterstand op de leider in het bergklassement is slechts negen punten. De blauwe trui hangt nu nog om de schouders van de Spanjaard Benat Inxausti, maar als het aan Kruijswijk ligt, verandert die trui binnenkort van eigenaar: “Als het kan, dan ga ik voor de bergtrui”, verklaart hij tegenover de NOS.

Kruijswijk zat gisteren wederom in de vlucht van de dag en verzamelde opnieuw punten voor het bergklassement. Toch ging Inxausti met het kleinood lopen: “Er zijn meer jongens die daar hun pijlen op gericht hebben. Het wordt moeilijk, maar als er in het hooggebergte meer punten te verdienen zijn en het is mogelijk, zal ik de trui zeker niet laten liggen.” De vlucht ontstond op het klimmetje in het begin van de etappe, die vooraf niet bestempeld stond als bergetappe: “Ik kom op zo’n klim uiteindelijk altijd wel van voren terecht”. Als ze dan demarreren, kun je maar beter proberen mee te zitten. Je hebt supergoede benen nodig om de etappe uiteindelijk ook te winnen. Vandaag had ik dat niet.”

Ilnur Zakarin bleek wel over de juiste benen te beschikken. De renner van Katusha won de rit en oogst verbazing met zijn snelle doorbraak. Toch twijfelt Kruijswijk geen moment aan de prestaties van de Rus: “Of hij daardoor met scheve ogen aangekeken wordt? Nee hoor, niet door mij in ieder geval. Ik neem aan dat hij het op een correcte manier doet. Die jongen bezit een goede dosis talent. We moeten ervan uit gaan dat het een eerlijke strijd is. Anders kunnen andere renners dat ook wel van mij gaan denken, omdat ik nu al drie keer in de aanval ben geweest.”

De 27-jarige renner staat inmiddels 23e op ruim 10 minuten van Alberto Contador. Het klassement heeft hij allang uit zijn hoofd gezet. Aanvallen, etappewinst en de bergtrui zijn nu de doelen voor Kruijswijk: “Ik probeer gewoon mijn kans te pakken. Volgende week komen er nog een paar ritten die me beter liggen dan die van vandaag.” Daarmee doelt hij op de ritten door de Dolomieten. De renners zullen daar vanaf aanstaande zondag doorheen koersen: “Hopelijk levert dat de ritwinst op die ik zoek.”

[poll id=”44″]

RIDE Magazine
33 Reacties
21-05-2015 16:31
Vandaag doet 'ie even niet mee.
21-05-2015 17:12
Gewoon gaan voor die bergtrui Steven! Niet "als het kan" natuurlijk kan dat als je ervoor kiest ;)

Wel mooi de bergtrui is gewoon een prijs en een mooie! Ik snap sowieso niet dat daar niet vaker voor gegaan wordt (door de Nederlanders dan). Was voorheen altijd schitterend hoe Rasmussen ervoor ging.
21-05-2015 17:17
Kruijswijk weet prima dat hij het niet gaat redden ik die gekke sprintjes van 1km op de top, ken je krachten en gedraag je er naar. Hij zal het moeten hebben van een vlucht zonder de mededingers wat die trui aangaat.
21-05-2015 19:12
De meeste bergen zitten moeten nog genomen worden, dus de strijd van de bergtrui is alles behalve beslist. Het zal me ook niet verbazen als een renner door één etappe ineens mee gaat doen om de bergtrui
21-05-2015 20:44
Volgens mij zijn er alleen zondag al 79 punten te behalen. Dinsdag volgens mij 76. Vrijdag 103 en zaterdag 47. Het is dus nog lang niet beslist.
21-05-2015 20:56
Lekker kruissie, dat is de instelling. Ik vind het mooi dat er nu ook een keer een Nederlander en iemand van TLJ doel maakt van de bergtrui. Hopelijk wint hij ook nog een etappe.
21-05-2015 22:05
Als Kruijswijk de 3e week weer met de beste 15 van het peloton bergop gaat, dan heeft hij een erg grote kans. Op die langere klimmen moet hij het dan niet laten aankomen op een sprintje maar 1,5 km voor de top demarreren en de andere vluchters eraf rijden. Als het goed is, is hij dan immers de beste in de vluchtgroep. De laatste col van de dag is dan bonus. Beetje aanhaken bij AK-renners of een keer mazzel hebben dat ze zich verkijken.
21-05-2015 23:35
Hopelijk heeft Kruijswijk het klassement nog niet uit zijn hoofd gezet. Zaterdag een goede tijdrit rijden en dan volgende week middels een aanval voor een etappe gaan en ondertussen tijd proberen terug te winnen. Hij krijgt in ieder geval de ruimte.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.