Stijn Devolder soleert naar derde Belgische titel
zondag 23 juni 2013 om 17:46

Stijn Devolder soleert naar derde Belgische titel

Stijn Devolder

foto: Sirotti

Stijn Devolder is voor de derde keer in zijn carrière Belgisch kampioen op de weg geworden. De veteraan van Radioshack sprong op twee ronden van het einde weg uit een grote kopgroep en hield relatief makkelijk stand. De sprint voor de tweede plaats werd gewonnen door Gianni Meersman, voor Jan Bakelants.

De combinatie van een snelle openingsfase en een loodzwaar parcours zorgden voor de aanwezigheid van enkele kleppers in de vlucht van de dag, waaronder titelverdediger Tom Boonen. Hij kreeg naast ploegmaats Pieter Serry en Dries Devenyns ook het gezelschap van Lotto-Belisol renner Bart De Clercq. Het viertal reed een voorsprong van maximaal drie minuten bij elkaar, al hield De Clercq zich meestal afzijdig.

Het was dus aan de drie Belgische ProContinentale ploegen – Topsport-Vlaanderen-Baloise, Crelan-Euphony en Accent.Jobs-Wanty – om een achtervolging op te zetten. De voorsprong stabiel houden bleek geen probleem, maar veel dichterbij komen lukte niet. Pas toen Thomas De Gendt en Jurgen Van den Broeck zich op 80 kilometer van het einde roerden ging de voorsprong snel bergaf, en werd de groep bij de kraag gevat.

De echte finale werd pas geopend op 60 kilometer van de streep met een sprong van wereldkampioen Philippe Gilbert. Enkel Guillaume Van Keirsbulck was in staat te volgen, maar werkte vanzelfsprekend niet mee. Gilbert wilde wel doorgaan, maar vond het nog iets te ver tot de finish. Het tweetal liet zich inlopen maar erachter was intussen wel de schifting gevoerd. De kop van de wedstrijd bestond immers nog uit slechts achttien renners.

In deze achttienkoppige groep waren met Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Gianni Meersman en Thomas De Gendt zo goed als alle topfavorieten vertegenwoordigd. Nog steeds een te grote groep naar de zin van enkeling Kevin Seeldraeyers. De Astana-renner plaatste een snedige demarrage waarop enkel Jan Bakelants en Thomas De Gendt een antwoord in huis hadden. De gehele Omega Pharma-Quickstep ploeg moest zich dubbel plooien om hen terug te grijpen.

Van het moment van vertwijfeling bij de samensmeltig maakte de jonge Waal Gaetan Bille handig gebruik om een voorsprong van een halve minuut bij elkaar te rijden. Nog steeds werd getwijfeld in de achtervolgende groep, waarna Stijn Devolder besloot op zijn eentje naar Bille toe te rijden. Devolder deed dat in een mum van tijd en liet Bille snel achter. De veteraan van Radioshack bleef doorzetten en reed al snel een voorsprong van een minuut bij elkaar.

Daar brak de ban voor de achtervolgers. Meer en meer werd er naar elkaar gekeken, en na een tijdje beseften ze dat de vogel gaan vliegen was. Jurgen Van den Broeck en Bjorn Leukemans probeerden nog wel even een achtervolging op poten te zetten, maar vonden te weinig geïnteresseerden. Stijn Devolder kon zo solo naar de derde Belgische titel in zijn carrière rijden. Op anderhalve minuut redde topfavoriet Gianni Meersman de meubelen nog voor Omega Pharma-Quickstep met de zilveren medaille.

Belgisch kampioenschap op de weg 2013
La Roche-en-Ardenne – La Roche-en-Ardenne (226 km)

1. Stijn Devolder (Radioshack-Nissan)
2. Gianni Meersman (Omega Pharma-Quickstep)
3. Jan Bakelants (Radioshack-Nissan)
4. Bjorn Leukemans (Vacansoleil-DCM)
5. Sep Vanmarcke (Blanco Pro Cycling)
6. Philippe Gilbert (BMC Racing)
7. Greg Van Avermaet (BMC Racing)
8. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol)
9. Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM)
10. Laurens De Vreese (Topsport Vlaanderen-Baloise)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.