Stroken tot en met 27%: Dit is de beestachtige slotklim van de Clásica San Sebastián
Het Baskenland in beeld - foto: Cor Vos
zaterdag 10 augustus 2024 om 10:04

Stroken tot en met 27%: Dit is de beestachtige slotklim van de Clásica San Sebastián

Zaterdagmiddag staat de Clásica San Sebastián op het programma. Een traditionele Spaanse eendagskoers, maar het parcours is dit jaar wel vernieuwd. En hoe. In de absolute finale moet de Pilotegi beklommen worden, een monsterlijke klim met waanzinnige percentages.

De finale van de Clásica San Sebastián begint op zo’n 65 kilometer van de streep. Dan komen de renners aan de voet van de Jaizkibel (7,9 km aan 5,6%). Al snel na de Jaizkibel doemt de steile Erlaitz (3,8 aan 10,6%) op. De top van deze klim ligt op een veertigtal kilometer van de streep, een ideaal moment om flink aan de boom te schudden. Via een lange afdaling maken de renners zich vervolgens klaar voor de laatste beklimming, de Pilotegi (2,1 km aan 11,7%).

Het gemiddelde stijgingspercentage van de Pilotegi toont al dat het steil is, maar de details tonen dat het nog erger is. Een aantal stroken kennen ‘maar’ een stijgingspercentage van 5 à 6 procent, waardoor het gemiddelde natuurlijk daalt. De echt steile stroken liggen in de laatste honderden meters van de klim. Dan staat er bijvoorbeeld een strook van 27% (!) op het menu. Waanzinnig. Na de top, die op acht kilometer van de streep ligt, en de afdaling van de Pilotegi volgen nog drie vlakke kilometers tot de finish.

Vingegaard: “Bijzonder zwaar”
Jonas Vingegaard, een van de favorieten voor de zege, is de klim al gaan verkennen. “Ik heb de slotklim zeker gezien. Ik heb de Pilotegi verkend. Het is een erg steile klim. Het zal bijzonder zwaar en beslissend zijn. Ik hoop dat het me zal liggen. Als je geen goede benen hebt, zal het lastig worden, vertelde de Deen aan de organisatie van de Donostiako Klasikoa.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.