dinsdag 2 juli 2024 om 07:30

Supersaaie, maar om meerdere redenen ook een historische sprintrit

Video Biniam Girmay schreef maandag geschiedenis in Turijn door als eerste donkere Afrikaan ooit een ritzege te boeken in de Tour de France. Tegelijkertijd geeft het heel goed weer waarom dit anno 2024 een bijzonder feit is. Dat en alles over de eerste bergrit in een nieuwe WielerFlits Update!

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na zeven jaar wachten was het eindelijk zo ver voor Intermarché-Wanty: een ritzege in de grootste koers op aarde. Logischerwijs zorgde het voor veel euforie bij de Waalse ploeg, die met meerdere sprinters hebben ingezet op een ritzege in deze Tour. Blije gezichten bij onder andere Mike Teunissen, terwijl Head of Performance Aike Visbeek van de gelegenheid gebruikmaakte om een lans te breken voor het wielrennen in Afrika. Girmay laat zien dat het mogelijk is om vanaf daar een zege te boeken in de Tour. Maar er moet wel snel iets op het continent gebeuren, voordat de achterstand op de Europese en Noord-Amerikaanse renners voorgoed niet meer in te halen is.

Voor Girmay zelf is het een heel mooie bevestiging van zijn andere grote zege, Gent-Wevelgem in 2022. Daarna won hij nog een rit in de Giro d’Italia en vorig jaar eentje in de Ronde van Zwitserland, maar daarnaast kende de 24-jarige Eritreeër vooral veel pech én kwam hij door te weinig kwalitatieve trainingen in 2023 amper uit de verf. Dat heeft Intermarché-Wanty afgelopen winter op verschillende manieren aangepakt: onze verslaggevers leggen uit hoe. Verder komen ook de sprinters uit Nederland en België aan bod, die wisselend succes kenden in de eerste spurt. Ook voor Marijn van den Berg, al had hij een andere opdracht: Richard Carapaz naar geel loodsen.

De Nederlandse sprinter zorgde daar wonderwel voor en dat betekent dat de Ecuadoraanse kopman van EF Education-EasyPost dinsdag in de leiderstrui begint aan de eerste, echte bergrit van deze Ronde van Frankrijk. Daarin staat onder meer de Galibier op het menu, de klim die onlosmakelijk verbonden is aan Tour-oprichter Henri Desgrange. In de podcast hoor je hoe dit zit en waarom onze verslaggevers maar weinig vuurwerk verwachten op de Alpencol. Dat zou tevens goed nieuws betekenen voor de sprinters, die in de korte bergrit een stevig gevecht aan moeten gaan met de tijdslimiet. Cees Bol en Bram Welten geven daar hun kijk op. Kijk en luister dus snel!

Iedere dag
Deze Ronde van Frankrijk voorzien onze verslaggevers Maxim Horssels en Youri IJnsen het publiek dagelijks van de WielerFlits Update. In een podcast en video van om en nabij het half uur duiden zij de gebeurtenissen in en rondom de Tour de France en kijken ze uit naar de etappe van een dag erna. De video verschijnt dagelijks op YouTube en hier op de website, de audio daarvan is te beluisteren in je favoriete podcast app.


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.