Supertalent Jarno Widar hint op stap naar de profs in 2025: “Valangst moet onder controle zijn”
Foto: LaPresse
woensdag 24 juli 2024 om 10:19

Supertalent Jarno Widar hint op stap naar de profs in 2025: “Valangst moet onder controle zijn”

Supertalent Jarno Widar heeft zijn toekomst tot 2027 aan Lotto Dstny, maar op dit moment weet hij nog niet in welk seizoen hij de stap zal zetten van het Development Team naar de profploeg. Bij DirectVélo beschrijft de 18-jarige groeibriljant welke factoren hij bij zijn beslissing zal evalueren.

Widar ontpopt zich dit jaar bij de beloften als een van de absolute supertalenten van zijn generatie. Met veel overmacht zette hij zware klimrondes als de Alpes Isère Tour (2.2), Giro Next Gen (2.2U) en Giro della Valle d’Aosta – Mont Blanc (2.2U) achter zijn naam. En dan moeten met de Tour de l’Avenir en het WK zijn volgende grote doelen nog komen.

“Zonder pretentie, op fysiek vlak, zou ik al aan de top kunnen staan”, doet Widar zijn verhaal. “Ik had aan het begin van het jaar al de benen om bij de profs voor de winst te spelen in de Settimana Coppi e Bartali. Alleen verhinderden problemen met positionering mij daar om tot het uiterste te gaan. Het overlijden van Gino Mäder in de Ronde van Zwitserland heeft een enorme impact op mij gehad. En toen ik bij de junioren drie keer kort na elkaar ten val kwam, zeiden mensen dat ik geen techniek had en niet naar beneden kon rijden. Vandaag gaat het steeds beter, maar als het kan, blijf ik toch liever achterin het peloton.”

Volgens Widar is die valangst een van de factoren die meespelen bij het bepalen van zijn toekomst. “Ik heb nog drie en een half jaar contract. Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar als de Ronde van de Toekomst goed verloopt en ik me daar beter in het peloton voel, zal de ploeg me nog in enkele profkoersen opstellen in het najaar. Als alles goed gaat, dan ga ik volgend jaar misschien naar het ProTeam. Het team zal me de keuze geven. Dit jaar wilde ik bij de beloften vooral veel winnen.”

Familiale structuur
Widar koos niet zomaar voor Lotto Dstny. “Alle grote blokken respecteren dat ik tot 2027 aan hen ben verbonden. Dit is de perfecte keuze voor mij. Ik ben omringd door jongens die belangrijk voor me zijn, zoals vriend Milan Donie. Ik ken het personeel goed en ik heb deze omgeving nodig, ik heb het opperste vertrouwen nodig van de jongens om me heen. In moeilijke tijden heb je altijd een schouder nodig om op te leunen. Zou ik dat hebben gehad in sommige andere teams waar er tien leiders zijn? Ik weet het niet zeker.”

“Hier kan ik ook sneller een leider worden. Het is mijn drijfveer, mijn motivatie op dagelijkse basis. Ik wil de beste zijn. Als ik naar Visma | Lease a Bike was gegaan, had ik deze rol over een paar jaar misschien kunnen claimen, maar zou ik dit jaar gelukkig zijn geweest? De structuur van Lotto Dstny is bescheidener dan UAE Emirates of INEOS Grenadiers, maar er is ruimte voor een meer menselijke en familiale kant. Het is de perfecte balans. Hier doen we het werk serieus, maar zonder onszelf serieus te nemen. We lachen aan tafel. Ik weet niet of dat overal het geval is. Ik heb hier in ieder geval gewoon alles wat ik nodig heb.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.