woensdag 9 oktober 2024 om 16:34

Sven Nys juicht concurrentie voor Baloise Trek Lions toe: “Het was iets te eentonig”

Video Op de Balenberg heeft Sven Nys zijn Baloise Trek Lions voor het komende crossseizoen voorgesteld. Met Joris Nieuwenhuis raakte Nys een belangrijke pion kwijt, maar de kern is in de breedte nog altijd sterk genoeg om een stempel te drukken op de komende maanden in het veldrijden. De meeste ogen zijn gericht op Thibau Nys, maar die rijdt dan weer een beperkt programma. Alle vragen over de ploeg worden beantwoord in onderstaand artikel.

Nys kon zijn ploegenpresentatie aftrappen met positief nieuws. Glowi – een Limburgs bedrijf dat actief is in HR en dienstencheques – stapt namelijk in als tweede naamsponsor, nadat het Amerikaanse trek een stapje wilde terugzetten vanaf 1 januari 2025. “Het is voor elke wielerploeg niet evident om onmiddellijk een nieuwe naamsponsor te vinden. Het is een zoektocht, maar ik ben wel blij dat de kogel door de kerk is. Dat is een last die van de schouders valt, en een bedrijf waar we leuke dingen samen mee gaan kunnen doen. Niet alleen qua naamsbekendheid, maar ik kan er ook opleidingen geven aan de medewerkers.”

Een nieuwe geldschieter, juist in de week dat Nys op social media in de clinch met analist Jan Bakelants over de toekomst van de cross. Dat moet het punt van Nys kracht bijzetten. “Het geeft vertrouwen dat we kunnen blijven investeren in de cross”, vindt Nys. “Er zijn absoluut bedrijven die interesse hebben in onze sport. 90% van de wedstrijden worden live op tv uitgezonden, er is in bepaalde periodes enorm veel publiek langs de kant van het parcours. Bedrijven en fans komen, het is op een gesloten circuit, makkelijk in beeld te brengen. Het is een kijksport en gravel is een doe-sport. Ik ben het ermee eens dat het een meerwaarde is voor wielrennen in het algemeen, maar gravel gaat ook over 100 jaar niet de plaats innemen van de cross.”

Nys vindt het belangrijk om actief aan die crosstoekomst te blijven bouwen. “We geven op de Baleberg opleidingen aan kinderen, in totaal zo’n 900. Die hebben allemaal de interesse om iets met veldrijden iets te doen. De instap in veldrijden is ook veel lager dan gravelen voor kinderen, wat zorgt dat ze behendigheid en explosiviteit opdoen. Dat kan je dan meenemen naar andere disciplines. Dat zal ook de komende jaren zo blijken. Nu zitten we in een fase dat de grootste toppers niet altijd aanwezig zijn in het veld, maar wie zegt dat er binnen tien jaar niet toppers zijn die weer traditioneel crossen van oktober tot februari?”

Vier kopmannen
Nys heeft ook zo’n types in zijn eigen ploeg. Nederlands kampioen Lars van der Haar (33) richt zich dit seizoen op een goed klassement in de Superprestige, Pim Ronhaar (23) doet hetzelfde in de X2O Trofee. Alleskunner Thibau Nys (21) crost dan weer 22 keer mee, vooraleer hij na het WK in Liévin naar wegcampagne met Lidl-Trek uitkijkt. “We gaan met Thibau maar één cross per week rijden. In december is er één weekend dat hij de Wereldbeker overslaat om een stage te doen richting het wegseizoen.”

De ploeg voor seizoen 2024-2025 – foto: Cor Vos

Ronhaar heeft nog een achterstand na de ziekte van Lyme, maar Shirin van Anrooij lijkt Nys wel te verliezen voor de crosswinter vanwege een vernauwing van de liesslagader. Joris Nieuwenhuis verkaste dan weer naar de nieuwe Ridley-ploeg. Nys heeft nog altijd zijn sterke kopmannen bij de mannen en rots in de branding Lucinda Brand (35) bij de vrouwen, maar staat dat sterke blok van vorige winter er nog? “Het voordeel is dat we een uitgebalanceerde ploeg hebben. Als de ene af en toe een mindere periode heeft, kan dat worden opgevangen door de andere renners. Daar hebben we bij de dames en heren een goed evenwicht in gevonden. Het vertrek van Joris Nieuwenhuis zorgt er wel voor dat we een schakel minder hebben.”

“We hadden eigenlijk voor vorig seizoen de angst van: gaan al onze leiders niet te veel in elkaars vaarwater komen? Gaat dat misschien enkele conflicten opleveren? Dat is gelukkig nooit gebeurd. Dat is de verdienste van de hele ploeg. Ik had Joris er graag bij gehouden, want hij was fijn om mee samen te werken en leverde ook fantastische prestaties. Maar ik denk dat we met Thibau, Pim en Lars drie renners hebben die dat kunnen opvangen. En op verschillende terreinen moeten we altijd in staat zijn om één van die drie op een podium te krijgen. Dat moet onze ambitie zijn. Bij de vrouwen kan Lucinda dat ook met Fleur Moors.”

“Veel winnaars”
Nys zietin de transfer van Nieuwenhuis en de waarschijnlijke wederopstanding van Toon Aerts bij Team Deschacht-Hens-Maes bovendien geen slechte zaak voor de sport. “Hoe meer kampen aan de start van een wedstrijd staan, hoe meer battles je gaat krijgen in verschillende truien. Het was de afgelopen jaren iets te eentonig. We zijn een stukje het slachtoffer van ons eigen succes. Na ons superseizoen wist je dat er contracten moesten worden opgewaardeerd en dan bots je soms op je eigen limieten.”

“Maar nu kunnen we veel verschillende winnaars krijgen. Er zitten veel jonge talenten aan te komen, ook bij die andere ploegen die zeker hun rol zullen opeisen. De cross is aan de jeugd. We kunnen niet blijven teren op Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Die zullen er zeker wel ergens zijn, maar de cross leeft ook zonder hen. We hebben ook de mooiste battles gezien voor zij erbij waren. Als we terugkijken naar oktober en november, dat was voor de kijker alleen maar smullen met spannende wedstrijden en veel publiek.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.