Sven Nys pleit voor minder wereldbekercrossen in België
Sven Nys vindt dat de kalender in het veldrijden drastisch op de schop moet om de sport internationaler te maken. De wereldbekercross in Las Vegas is volgens de 39-jarige Belg een stap in de goede richting, maar er zijn meer veranderingen nodig.
“We moeten afwijken van drie wereldbekermaches in België”, vertelt Nys aan Veldritkrant.be. “In de ideale wereld heeft elk land één, maximaal twee proeven.” Hij verwacht dat zijn woorden niet bij iedereen in goede aarde zullen vallen. “Ik weet, ik spreek tégen onze eigen organisatoren. Maar als je de sport wil promoten, moet je de vleugels spreiden.”
Nys, bezig aan zijn laatste seizoen, deelde zijn visie deze week in Brussel bij een vergadering van de UCI-commissie veldrijden. “In de wereldbeker in Las Vegas stonden veel nieuwe nationaliteiten aan de start. Landen die we hier nooit te zien krijgen. Blijkbaar is Amerika voor sommige landen beter te bereiken dan Europa. Ik heb het onder meer over China, Japan, … Dat is iets om over na te denken.”
Ook in Montreal zou dit seizoen een wereldbekercross zijn, maar de Canadese organisatie haakte op het laatste moment af. “Verschrikkelijk jammer”, vindt Nys. “Laat het duidelijk zijn dat Canada geen tweede kans meer krijgt. En terecht. Dergelijke situaties moeten we vermijden. Er wordt met veel potentiële organisatoren gesproken, maar als puntje bij paaltje komt… Toch zullen er kandidaturen voor de komende jaren zijn waar we over na moeten denken.”
[poll id=”137″]
http://veldritkrant.be/scherpe-blik/2015-10-23/scherpe-blik-sven-nys-we-moeten-af-van-drie-belgische-wereldbekermanches
@Spartacus Nys heeft zich altijd bezig gehouden met mondialisering en is ook natuurlijk gewoon meer matuur geworden. Als 25-jarige denk je enkel aan je eigen prestaties, als 38-jarige aan de toekomst van je sport.
ja, in Amerika moet je over het algemeen betalen voor sport, maar dat is niet exclusief voorbehouden aan een bepaalde tv-aanbieder, en ook zorgen ze er voor dat je de sport buiten Amerika kan volgen. dit in tegenstelling tot de telenet kwestie.
neem NBA basketball. als Nederlander kan ik me daar gewoon op abonneren, en dan kan ik elke NBA wedstrijd kijken op mijn PC, zonder een of ander tv-pakket te moeten aanschaffen waar ik helemaal niet op zit te wachten.
Er is helaas geen land dat een WB wil/kan organiseren. Landen als Spanje, Italie, Duitsland, Zwitserland en Tsjechie zijn in de laatste jaren afgehaakt. MiltonKeynes is er dit jaar uit omdat het terrein dit jaar niet gebruikt kon worden.
Ik vind het echt knokken tegen beter weten in altijd. Net als met lange baan schaatsen... is gewoon een grote sport in eigen land en dat zal het altijd blijven. Als je de boel in een nieuw jasje wilt steken kom je al snel bij shorttrack uit.
beetje vergelijkbaar met de cont.ploegen uit de vs
Duidelijk nog nooit gehoord van de Amerikaanse veldritscene. Ontzettend populair
waarom zou je als land een wereldbeker organiseren als die toch maar wordt gedomineerd door een rits Belgen en twee Nederlanders?
In de VS doen ze natuurlijk allang aan veldrijden, maar het is daar meer een soort cultsport. Hoe groot BMX is vind ik moeilijk in te schatten, een aantal van de beste BMX-ers ter wereld komt uit Nederland en hier is het nou ook niet echt een grote sport.
De veel gemaakte vergelijking met schaatsen gaat niet op, dat zul je de komende Spelen wel merken als de Russen en de Polen meer gaan winnen dan de Nederlanders
dit weekend:
dccx1 op zaterdag
dccx2 op zondag
(veel crossen in de usa duren 2 dagen)
zie programma
https://www.bikereg.com/dccx2015
het leeft echt wel aldaar
Het is wel zo dat veldrijden alleen in Vlaanderen echt serieus wordt genomen. Nederland is het een-na-grootste veldritland, maar als je hier de mensen op straat vraagt wie Sven Nys is vrees ik dat je zult worden teleurgesteld.
Je bijt niet in de hand die je voedt. Nys was de afgelopen jaren afhankelijk van deze organisatoren voor zijn inkomsten en durfde zich dus niet kritisch uit te laten, want dat zou minder inkomsten betekenen. Nu het programma voor het laatste jaar is gemaakt en de startgelden vastliggen is er voor Nys niks meer te verliezen en durft hij dit soort stoere uitspraken te doen. Dat had hij natuurlijk al veel eerder moeten doen. Het veldrijden is op leven na dood nu steeds minder crossen ook in het buitenland te volgen zijn, gaat het echt richting folklore. Jammer, maar waar.
Ja, jammer. Er is een tijd geweest dat het veldrijden nog behoorlijk internationaal was. Denk aan Wolfshohl, Thaler, Longo, Zweifel, Frischknecht, Dufraisse en anderen.