Sven Vanthourenhout moet plannen voor EK omgooien: “België moet ander koersverhaal schrijven”
Foto: Cor Vos
vrijdag 6 september 2024 om 13:12

Sven Vanthourenhout moet plannen voor EK omgooien: “België moet ander koersverhaal schrijven”

Gaat de Belgische selectie anders koersen op het Europees kampioenschap in eigen land nu Wout van Aert met een pijnlijke kniewonde toch forfait moet geven. Het koersplan van bondscoach Sven Vanthourenhout wordt in ieder geval stevig herschreven, zo vertelt hij in gesprek met Sporza. Sprinters Jasper Philipsen en Tim Merlier moeten nu de selectie dragen.

“Ik heb heel hard gevloekt”, aldus Vanthourenhout. “Je zag onmiddellijk de ernst van de situatie, maar ook de menselijke kant kwam naar boven. Je kent het verhaal van Wout en dan denk je: toch niet opnieuw? Hij heeft hard moeten vechten om weer op het hoogste niveau te komen en is daarin geslaagd, wat niet evident is. Maar nu is er weer zo’n dobber.”

“Het is moeilijk te aanvaarden als bondscoach, want Wout heeft een enorme meerwaarde op en naast de fiets. Hij is niet te vervangen. In Limburg moest hij het kopmanschap delen met de sprinters. Zürich zou op de limiet zijn, maar kijk naar Wout in de Vuelta: hij had er tot zijn recht kunnen komen. We zullen hem missen. Ook Remco Evenepoel, want ze waren de laatste jaren naar elkaar toegegroeid. Dat hebben we ook gezien op de Spelen. Ze hadden mekaar echt gevonden en dat zal op termijn nog wel het geval zijn.”

Edward Theuns vervangt Van Aert, maar dat zal niet in dezelfde rol zijn. “Niemand kan zijn plaats innemen en zonder Wout moeten we het koersverhaal anders schrijven. Dat is nu mijn taak, samen met de andere jongens in de selectie.”

“Iedereen is fit. Tim Merlier is wel uit de Renewi Tour gestapt, maar dat uit voorzorg. Hij heeft enkele hersteldagen ingelast en traint weer goed”, besluit de selectieheer. Samen met Jasper Philipsen en Jordi Meeus is Merlier nu een van de leiders in de selectie.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.