zaterdag 29 juni 2024 om 09:35

Tadej Pogacar: “De eerste rit is niet zwaar genoeg om totale chaos te creëren”

Interview In de Giro d’Italia weerhield zijn toekomstig ploeggenoot Jhonatan Narváez hem van een complete ronde in de roze leiderstrui. In de Tour de France 2024 krijgt hij een nieuwe kans, want de openingsrit van Florence naar Rimini draagt volledig de stempel van Tadej Pogačar. “Ik verwacht dat alle klassementsrenners topfit zijn”, deelt de Sloveen meteen een speldenprik uit naar Visma | Lease a Bike en kopman aldaar, Jonas Vingegaard.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Men schuift jou naar voren als de absolute topfavoriet. Maar hoe is het eigenlijk met je gegaan sinds die zege in de Giro?
“Ik heb een leuke periode gehad. De eerste week heb ik vooraal gerelaxt en daarna begon de voorbereiding op de Tour. Ik moet zeggen dat het heel snel gegaan is en ik ben superblij om hier te zijn. We gaan meteen in de eerste ritten zien wie goede benen heeft en wie niet. Ik verwacht dat iedereen in goede vorm is en dat ik niet de enige titelkandidaat ben. De concurrentie dit jaar is heel erg groot.”

Kun je het jezelf eigenlijk voorstellen, de Giro én de Tour in hetzelfde jaar winnen?
“Weet ik niet. Het is al heel moeilijk om één grote ronde te winnen en de Giro was echt niet gemakkelijk. Ik moest in goede vorm zijn en alles geven om te kunnen zegevieren. In gedachten is de combinatie Giro-Tour een grote uitdaging. Dat zal voor iedereen gelden. Maar ik sta open voor uitdagingen en volgens mij is in het wielrennen niets eenvoudig. We gaan zien wat er gebeurt. Maar ik heb me na de Giro wel kunnen resetten. Het voelt voor mij nu alsof ik aan mijn eerste grote ronde van het seizoen begin. Ik ben er klaar voor en over een maand zien we het verdict.”

Hoe zou je de relatie tussen jou en Vingegaard beschrijven?
“Dat is een speciale. Jonas en ik zien elkaar altijd maar een keer per jaar eigenlijk, tijdens de maand juli. Het is te gek dat we onze namen in de geschiedenisboeken schrijven als rivalen. Ik kan die rivalenstrijd goed waarderen, omdat ik Jonas respecteer. Ik vind het fijn om hem hier aan de start te zien. Ik denk ook dat hij klaar is voor de strijd, anders was hij – denk ik – niet aan het vertrek verschenen. Ik kijk er echt naar uit om er weer een grote show van te maken. Maar ik hoop ook dat ik uiteindelijk degene ben die de gele trui naar huis neemt. De laatste twee jaren heb ik wat foutjes gemaakt. En daarvoor krijg je in de Tour de rekening gepresenteerd. Je kunt de Tour zo snel verliezen. Maar ik denk dat ik fysiek nu klaar ben om deze wedstrijd opnieuw te winnen.”

Pogacar voor Vingegaard in de Tour van 2023 – foto: Cor Vos

Er zijn natuurlijk meer manieren om ‘klaar te zijn’ voor de Tour. Jij had vorig jaar in aanloop naar de Tour ook een blessure. Wat zijn jouw gedachtes over de voorbereiding van Vingegaard?
“Ja weet je, je weet nooit zeker of je goed genoeg bent. Dat komt omdat drie weken koers gewoon ontzettend lang is. Als ik het vergelijk met mezelf vorig jaar, dan was ik in de vorm van mijn leven voor een eendagskoers of een wedstrijd van een week. Maar drie weken Tour was toen gewoon nog te lang voor mijn lichaam. Je moet gewoon op jezelf vertrouwen, je vasthouden aan de trainingen die je gedaan hebt. Dat heb ik ook gedaan en ik denk dat zijn ploeg dat ook goed monitort. Zij kennen zijn trainingswaarden. Maar je weet nooit of dat goed genoeg is voor drie weken, omdat er heel veel kan gebeuren.”

Is het voor jou dan meteen zaken doen in de eerste vier dagen? Dat je meteen de concurrentie vernietigt omdat ze nu wellicht nog niet goed genoeg zijn?
“De eerste week is inderdaad best zwaar dit jaar, meteen de eerste etappe al. Maar ik moet ook zeggen dat ik denk dat de openingsrit niet zwaar genoeg is om er totale chaos van te maken. In de tweede rit zullen we op de San Luca wel al meteen zien hoe iedereen ervoor staat. Heel het peloton kent die klim uit de Giro dell’Emilia. Daar gaan verschillen ontstaan, maar alsnog zullen we sprinten met een klein groepje. Heel misschien kan er iemand solo gaan. In de vierde etappe volgt dan meteen een mooie, zware bergrit. Daar verwacht ik dat de eerste verschillen zullen ontstaan. Vanaf dat moment zullen we zeker gaan handelen.”

Wat betekent het voor jou dat alle grote namen hier aan de start staan?
“Dat is heel mooi! Eigenlijk zijn alle toprenners de komende weken in de Tour te zien. Er is nu veel voor jullie als media om over te schrijven en volgens mij is dat goed. Er is ook veel voor om voor te rijden, dus het is ook mooi dat iedereen er is. Ik heb er zin in!”

Pogacar maakte een zeer ontspannen indruk in Firenze – foto: Cor Vos

Maken Wout van Aert en Mathieu van der Poel en kans in het openingsweekend?
“Zij kunnen zeker iets uitrichten. Met name de eerste rit zou goed voor hen kunnen zijn. Misschien zelfs de tweede etappe, als ze in fantastische vorm zijn. Maar dat zullen we zien. Ik verwacht sowieso een spektakelstuk in de eerste twee etappes.”

Hoe sterk is jouw eigen ploeg?
“We zijn supersterk. Ik denk zelfs dat we een van de beste selecties hebben die ooit aan de start van de Tour hebben gestaan. In de bergen hebben we simpelweg supersterren. Ik ben echt enorm vereerd dat ik hen mijn ploeggenoten mag noemen. Maar ook voor de vlakke en meer technische ritten. We hebben er alle vertrouwen in dat we het goed gaan doen en ik ben super, superblij en vereerd dat deze jongens mij gaan helpen de komende drie weken.”

Geplaatst als onderdeel van: Tour 2024: Dit zijn de reacties na de finish van de tweede etappe

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.