Tadej Pogacar doet ‘het onmogelijke’ en evenaart Giro-Tour-dubbel van Pantani uit 1998
Tadej Pogacar, een wonder op twee wielen - foto: Cor Vos
zondag 21 juli 2024 om 19:54

Tadej Pogacar doet ‘het onmogelijke’ en evenaart Giro-Tour-dubbel van Pantani uit 1998

Marco Pantani was 25 jaar lang de laatste renner die in één seizoen zowel de Tour de France als de Giro d’Italia wist te winnen, maar de betreurde Italiaan heeft nu een opvolger. Tadej Pogačar kwam vandaag in de slottijdrit naar Nice niet meer in de problemen en wist zo de dubbel te realiseren.

We gaan 26 jaar terug in de tijd. In 1998 fietst Marco Pantani op de toppen van zijn kunnen. Niemand in het peloton is in staat om de kale Italiaan te volgen, eenmaal de weg begint te stijgen. El Elefantino (Het Olifantje) was al enkele jaren de beste klimmer van zijn generatie, maar in rondes van drie weken ging er altijd wel iets mis voor de renner van Mercatone Uno. Alsof de pechduivel meereed op zijn schouders.

Maar in 1998 waren de wielergoden Pantani gunstig gezind. In de Ronde van Italië rekende hij na een fascinerende tweestrijd af met de Rus Pavel Tonkov, in de Ronde van Frankrijk heette zijn grootste rivaal Jan Ullrich. De Duitser leek lang op weg naar zijn tweede opeenvolgende Touroverwinning, maar in de heroïsche Alpenrit naar Les Deux Alpes kende Pantani zijn moment de gloire. In apocalyptische omstandigheden reed hij Ullrich op negen(!) minuten en daarmee besliste hij de Tour.

Marco Pantani en Pavel Tonkov

Pantani en Tonkov in duel tijdens de Giro van 1998 – foto: Cor Vos

En zo won Pantani in één en hetzelfde jaar de Giro d’Italia en Tour de France. Een bijzondere prestatie, zo bleek wel in de daaropvolgende jaren. Na de in 2004 overleden Italiaan namen ook gewezen kampioenen Alberto Contador en Chris Froome de uitdaging aan.

Contador en Froome redden het niet
Contador probeerde in 2015 na zijn overwinning in de Giro eveneens een vuist te maken in de Tour, maar de Spanjaard moest genoegen nemen met plaats vijf. En ook Chris Froome liet zich verleiden: in 2018 ging hij na zijn overwinning in de Giro op jacht naar een vijfde Tourzege. Froome moest in de Franse ronde echter zijn meerdere erkennen in zijn toenmalige ploeggenoot Geraint Thomas en Tom Dumoulin.

Contador en Froome: de twee beste ronderenners van hun generatie deden een poging om de dubbel te realiseren, maar slaagden niet in hun missie. In het huidige wielrennen werd het winnen van de Giro en Tour in één jaar lang als vrijwel onmogelijk beschouwd, maar Tadej Pogačar spot wel vaker met wielerwetten.

Koning, keizer, Pogačar! – foto: Cor Vos

De Sloveen van UAE Emirates stond in mei aan de start van zijn eerste Giro d’Italia en zwaaide drie weken de scepter. Zijn naaste ‘belagers’ Daniel Felipe Martínez en Geraint Thomas keken na drie weken koers tegen een achterstand aan van liefst tien minuten. In de Tour kreeg Pogačar te maken met op papier veel sterkere tegenstanders, maar ook Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel bleken niet in staat om hem echt het vuur aan de schenen te leggen.

De 25-jarige Pogačar fietst zich zo in een bijzonder mooi rijtje, want hij is nog altijd maar de achtste renner in de geschiedenis die de dubbel Giro-Tour in één jaar weet te realiseren. Fausto Coppi was de eerste in 1949 en 1952 en daarna volgden Jacques Anquetil (1964), Eddy Merckx (1970, 1972 en 1974), Bernard Hinault (1982 en 1985), Stephen Roche (1987), Miguel Induraín (1992 en 1993), Marco Pantani (1998) en nu dus ook Tadej Pogačar (2024).

Renners met dubbel Giro-Tour in één jaar

flag-it Fausto Coppi (1949 en 1952)
flag-fr Jacques Anquetil (1964)
flag-be Eddy Merckx (1970, 1972 en 1974)
flag-fr Bernard Hinault (1982 en 1985)
flag-ie Stephen Roche (1987)
flag-es Miguel Induraín (1992 en 1993)
flag-it Marco Pantani (1998)
flag-si Tadej Pogačar (2024)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.