Tadej Pogacar: “Ik moest me focussen op hydrateren, eten en afkoelen”
Foto: Cor Vos
zondag 14 juli 2024 om 17:42

Tadej Pogacar: “Ik moest me focussen op hydrateren, eten en afkoelen”

Tadej Pogacar deelde in de vijftiende Tourrrit de genadeslag toe aan Jonas Vingegaard. Eerst sloeg de geletruidrager met succes een aanval van de Deen af, om hem vervolgens op Plateau de Beille zelf op meer dan een minuut te rijden.

“Ik had nooit deze uitkomst verwacht na het begin van de tweede week. Ik ben blij met mijn vorm, maar heb wel hard afgezien. Het was ook heel warm. Ik heb in mijn carrière altijd al met de hitte gesukkeld, maar ploeg heeft me goed geholpen met af te koelen. We hebben dat goed aangepakt en kunnen goed terugkijken op de Pyreneeën. Ik hou van de Pyreneeën en zij houden van mij.”

Al werd Pogacar wel onder druk gezet door Jonas Vingegaard en Visma | Lease a Bike. “Zij hebben de koers gecontroleerd en een hoog tempo opgelegd op de beklimmingen. Ik maakte me niet echt zorgen. Ik moest vooral naar mezelf kijken, en de focus leggen op hydrateren, eten en afkoelen. Aan de voet van de laatste klim zat ik op de limiet toen Jonas me probeerde los te schudden.”

“Maar dan zag ik dat hij ook begon af te zien. Toen hij het nog eens probeerde, merkte ik dat hij niet de benen had om het vol te houden tot de top. Dan ben ik maar zelf gegaan.”

Waardoor Pogacar nu in polepositie ligt voor zijn derde Tourzege. “Ik heb een comfortabele voorsprong, maar ik moet wel de focus en dezelfde mentaliteit behouden voor de laatste week. Ik kijk ook uit naar de rustdag. Ik hoop dat we een goede koffierit hebben met de jongens, waarin we even kunnen stoppen voor een koffie en resetten. Daarna gaat het full gas in de slotweek.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.