Tadej Pogacar: “Plan was eigenlijk om voor de sprint te gaan”
Foto: Cor Vos
zaterdag 13 juli 2024 om 17:54

Tadej Pogacar: “Plan was eigenlijk om voor de sprint te gaan”

Tadej Pogacar boekte op Pla d’Adet zijn dertiende ritzege in de Tour de France. De UAE Emirates-ploeg werkte een huzarenstukje uit, waardoor Pogacar een serieuze slag kon slaan.

“Het was niet gepland. Het was meer op instinct. We wilden wel voor de etappe gaan. Maar het plan was gewoon om de sprint hard te maken, misschien wat seconden nemen op het einde en de rit te winnen. Maar dit is veel beter.”

Pogacar viel aan op zo’n vier kilometer van de meet, maakte de sprong naar ploegmaat Adam Yates die al vooruit reed, en werd zo een tweede keer gelanceerd. “We kwamen plots in deze situatie. Adam viel aan, wat ervoor zorgde dat Visma | Lease a Bike dat verschil onder controle moest houden. Als ik naar Adam kon rijden, dan kon hij nog een belangrijke kopbeurt voor mij doen. Zo is het ook uitgepakt. Deze overwinning is voor de ploegmaats.”

De honger van Pogacar is echter nog niet gestild. “Wat er vandaag is gebeurd, is heel goed nieuws. Ik ben hier heel blij mee. Dit momentum en de goede energie wil ik vasthouden, de goede benen ook. En vooral deze voorsprong en positie in het klassement.”

En ook al is het al zege nummer dertien, toch blijft het voor Pogacar speciaal om in de Franse rittenkoers te winnen. “Een Tourrit winnen is iets waar ik nooit aan dacht als kind. Toen ik Cav (Mark Cavendish, red.) al die ritten op tv zag winnen, dacht ik dat dat hij van een andere planeet was. Hij was een voorbeeld, en ik geloofde niet dat ik dat ook in me had. Maar hij moet geen schrik hebben dat ik op het record jaag, hij was vooral een inspiratiebron.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.