Tadej Pogacar verwacht geen verrassingen van Mathieu van der Poel
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 27 september 2024 om 19:20

Tadej Pogacar verwacht geen verrassingen van Mathieu van der Poel

Interview Tadej Pogačar is de absolute topfavoriet om zondag de wereldtitel te veroveren in Zürich. De 26-jarige Sloveen weet dat hij die status heeft, maar loopt er absoluut niet voor weg. Drie dagen op voorhand oogt hij ontspannen en zelfverzekerd. “Ik ben op alles voorbereid”, vertelt hij op de persconferentie die WielerFlits bijwoonde.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Tadej, hoe belangrijk is het WK voor jou na al die zeges die je al behaald hebt?
“De regenboogtrui is echt iets speciaals in het wielrennen. Het is het meest unieke shirt, iedereen wil ‘em hebben. Of althans, dat hoop ik toch. Je mag die trui een jaar lang dragen en het betekent dat je de beste renner van de wereld bent. Uiteraard is dat een groot doel voor mij. Sinds een paar jaar streef ik echt naar die titel. En mocht het dit jaar niet lukken, dan zal ik dat de komende jaren ook blijven doen.”

Wat maakt dit nu zo’n andere wedstrijd dan de rest? We hebben je bijvoorbeeld nog nooit zo kapot gezien als na het WK van 2023.
“Het is een heel andere koers. Het is zo’n beetje de enige dag in het jaar dat we met onze nationale ploegen rijden. Dat doen we normaal vrijwel nooit. Het vorige WK was een van de zwaarste wedstrijden die ik ooit reed. Het parcours paste me niet helemaal en in de laatste drie uren was het simpelweg te explosief voor mij. Daarom was ik ook echt uitgeput na de streep. 

Dit jaar past het parcours in Zürich me veel beter. Ik ben benieuwd wat de koers dit jaar voor ons in petto heeft. Eigenlijk kun je het WK een beetje vergelijken met de monumenten, alleen rijd je dan met je ploeggenoten die je beter kent en zij jou ook. De dynamiek van het WK, het ontbreken van koersradio’s en het rijden op een circuit, maken het anders dan koersen van A naar B.”

foto: Cor Vos

Is de steilste klim van de dag (Zürichbergstrasse) wel lang genoeg voor jou om het verschil te maken?
“Dat vind ik erg moeilijk om te zeggen. Ik vraag het mij af. Maar op dit rondje liggen vele klimmetjes. Het is een tricky parcours, omdat juist geen enkele klim echt, echt lang is. Maar het is ook vaak het geval dat je na een klimmetje niet meteen een afdaling hebt om te herstellen. Daarom voorzie ik op dit parcours heel veel verschillende situaties, iedere ronde opnieuw. Er is echt veel ruimte voor open aanvallen, aanvallen van ver en het hard maken van de koers.

Uiteindelijk zullen de vele kilometers en hoe andere ploegen koersen de doorslag geven. Ik verwacht in ieder geval geen sprint met een omvangrijke groep. Bovendien is sprinten na 274 kilometer met zo veel hoogtemeters een totaal andere opdracht dan ieder andere spurt. Ook is een sprint-a-deux weer anders dan in een klein groepje. Voor mij zou dat geen worst case scenario zijn. Zo traag ben ik tijdens een aankomst nu ook weer niet.”

Hoe sterk is jouw eigen ploeg?
“Enorm sterk met ook grote namen in ons team. Sterker nog: in mijn beleving is dit een van de beste teams ooit in de wereld. We hebben twee en misschien wel drie heel sterke kaarten om mee te spelen in de finale van de koers. Of dat een nadeel is en andere landen ons op de kop kunnen laten dringen? Nee, ik zie het juist als een voordeel. Maar wij moeten wel oppassen en het slim spelen.”

foto: Cor Vos

Wat vond je van Remco Evenepoel in de tijdrit?
“Hij zag er daar supergoed uit. Hij is ook goed omgegaan met de druk, toen die ketting eraf viel op het startpodium. Ook las ik dat hij daardoor zonder vermogensmeter is gestart. Dan heb je jezelf wel heel goed voorbereid, met name op de tijdrit. Dat is zijn discipline, waar hij het meest in uitblinkt. Komende zondag spelen we namelijk een ander spel.”

Hoe schat jij de kansen in voor Mathieu van der Poel? Denk jij dat hij dit aankan?
“Kijk, daar maak je dus een klein foutje. Mathieu zal erbij zijn in de slotronde. Volgens mij heeft hij momenteel een erg goede vorm te pakken. Hij heeft de regenboogtrui eer aan gedaan met een heel sterk jaar. Hij heeft echt waanzinnige zeges geboekt in dat tricot. Maar zondag staat er weer een nieuw WK op de kalender. Hij moet zijn titel verdedigen, maar dit is een zwaardere koers voor Mathieu met meer klimwerk dan in Glasgow.

Ook heb ik gehoord dat hij anderhalve kilo of zoiets kwijtgeraakt is deze zomer. Dus misschien was hij al de tijd zichzelf al aan het voorbereiden op deze wedstrijd. Daar geloof ik wel in. We moeten zien hoe de koers loopt, maar we mogen hem absoluut niet wegstrepen omdat we dit jaar meer moeten klimmen. We houden Mathieu in onze gedachten. Ik weet dat hij heel gevaarlijk kan zijn als hij een goede dag heeft. Er zijn niet veel zaken die me zondag kunnen verrassen.”

Pogacar met de speciale WK-fiets van Colnago waarmee hij zondag rijdt – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.