Tadej Pogačar uit kritiek op Visma | Lease a Bike: “Ze zijn een beetje aan het downplayen”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
dinsdag 9 juli 2024 om 07:37

Tadej Pogačar uit kritiek op Visma | Lease a Bike: “Ze zijn een beetje aan het downplayen”

Interview Geletruidrager Tadej Pogačar is na de door hem gewonnen Giro d’Italia en een covid-besmetting vlak voor de Tour de France 2024, heel blij met waar hij op de eerste rustdag staat. Tijdens de traditionele persconferentie stond hij uitgebreid stil bij de strijd met – vooral – Jonas Vingegaard, al spraken zijn soms wat geïrriteerde antwoorden wel boekdelen. Pogačar focust zich namelijk vooral op zichzelf.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Vorig jaar was het verschil tussen jou en Jonas klein, maar zei die laatste dat dit aan het einde niet meer zou zijn. Hoe zie jij dat nu?
“Toen was Jumbo-Visma vol zelfvertrouwen voor de laatste paar ritten. Nu spelen ze hetzelfde spel. Maar ik moet zeggen dat me dat niet echt interesseert. Ik heb veel meer vertrouwen in mezelf dit jaar. Ik vind het leuk zoals de koers tot zover is gelopen. Ik heb de gele trui en dat voelt goed. Ik let alleen op mijn eigen wedstrijd. En als alles normaal verloopt, zou ik ook de komende én volgende week in de laatste drie dagen over goede benen moeten beschikken.”

Welke gesprekjes hebben jij, Jonas en Remco Evenepoel gevoerd toen jullie met z’n drieën weg waren tijdens de gravelrit? Er leken wat frustraties en gevoelens te zijn ten opzichte van elkaar.
“Het is normaal in koers dat je niet veel kunt communiceren, alleen met kleine gebaartjes of korte woorden. Iedereen weet wat hij moet doen. Zondag wilden Remco en ik heel graag doorrijden naar de finish, om misschien zelfs voor de ritzege te strijden. We zaten in de winnende ontsnapping. Maar Jonas wilde helemaal niet meewerken aan een ritzege of tijd winnen op andere klassementsrenners, dan ben je daar niet blij mee. Maar zo is het nu eenmaal. Ik vond het in ieder geval leuk om op gravel te koersen. Ik voelde me ook goed, dus al bij al een goede dag.”

Vingegaard heeft tot op heden vaak op je wiel gekoerst. Wat weet jij intussen over zijn vorm?
“Dat wist ik op de San Luca in Bologna al. We verbraken daar de KOM op Strava, terwijl we niet supersnel aan de klim begonnen. Toch waren we twintig tellen sneller dan het bestaande record. Jonas kon daar prima mijn wiel houden. Toen was het voor mij wel duidelijk: als je zo snel San Luca kan beklimmen, dan is je vorm best in orde. Ook de wijze waarop hij door het peloton rijdt in het wiel van zijn ploeggenoten, altijd van voren: hij is supergefocust en staat scherp. Hij neemt risico’s in het peloton en de afdalingen. Hij is in erg goede vorm.”

Vingegaard kon Pogacar steeds relatief makkelijk volgen – foto: Cor Vos

Met de vele vraagtekens rond Jonas: had je nu niet gedacht een grotere marge op hem te hebben?
“Eerlijk gezegd wist ik niet hoe goed hij was, tot het moment dat Visma | Lease a Bike aankondigde dat hij naar de Tour zou gaan. Ze hadden hem uiteraard niet naar de Tour gestuurd als hij niet in topvorm zou zijn. Na het openingsweekend had ik al gezien dat hij supergoed was en dat ik niet veel tijd op hem kon pakken.”

Jonas zei maandagmorgen dat hij misschien niet zo sterk is als vorig jaar, maar dat jij wel sterker bent dan destijds. Is dat een juist conclusie?
“Nee. Ze zijn een beetje aan het downplayen. Had die rit over de San Luca er vorig jaar ingezeten, dan denk ik niet dat we daar sneller overheen waren gegaan dan nu het geval is. Jonas probeert echt te downplayen. Maar vanuit mijn kant interesseert me dat niet, om eerlijk te zijn. Ik focus me op mijn eigen benen, het genieten op de fiets, het genieten van het geel en op een goed gevoel op de fiets iedere dag.”

Denk je dat Vingegaard bang voor jou is en ben jij bang voor hem?
“Nee, ik ben niet bang voor hem. Ik zou zelfs durven zeggen dat ik zondag tijdens de gravelrit meer angst had voor Remco Evenepoel. Ik ben voor niemand bang. Ik moet gewoon de dagen goed doorkomen zoals ik tot op heden heb gedaan. Maar ik heb wel gezien dat Visma | Lease a Bike zondag bang voor mij was, of voor onze ploeg. Remco of wie dan ook kon vertrekken, zonder dat Jonas bewoog. Hij maakte zich alleen maar zorgen om mij. Maar toen Primož Roglič op achterstand kwam, hebben wij wel meteen onze ploeg op kop gezet. Al had Visma | Lease a Bike dat ook gedaan als ik achterop was geraakt. Dat was de dynamiek. Jonas focust zich op mij en ik denk dat hij een beetje bang is. Maar we zien bergop wel hoe dat zal gaan.”

En hoe vind je dat Evenepoel het doet?
“Echt, ik neem mijn hoed af voor hem. Het is onze eerste grote ronde waarin we samen tegen elkaar koersen. Ik vind het tot nu toe heel leuk om tegen hem te rijden. In de gravelrit zagen we dat hij superagressief kan koersen. Het is een taaie uitdager. Maar ik vind het wel heel mooi om te zien dat een jongen als hij volgas gaat zodra hij kan en probeert het verschil te maken. Hij is echt in super, supergoede vorm en rijdt ook op een indrukwekkende manier rond.”

Ook in de gravelrit week Vingegaard niet van Pogacars zijde – foto: Cor Vos


Na 09.10 minuten behandelen we dit onderwerp ook in de WielerFlits Update

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.