Tadej Pogacar voelde druk van regenboogtrui, maar treedt toch in voetsporen Tom Boonen
foto: Cor Vos
zaterdag 5 oktober 2024 om 19:04

Tadej Pogacar voelde druk van regenboogtrui, maar treedt toch in voetsporen Tom Boonen

In zijn eerste wedstrijd als wereldkampioen gaf Tadej Pogacar de concurrentie geen schijn van kans. De Sloveen begon in de Giro dell’Emilia al vroeg aan een solo en won met bijna twee minuten voorsprong. Toch voelde hij zich vooraf niet zo zeker.

“Ik kwam hier aan, kreeg de kleding en voelde een klein beetje druk”, citeert Velon Pogacar. “Het was mijn eerste koers in de regenboogtrui, dus je moet opnieuw bewijzen dat je de beste bent. Ik voelde de druk om te presteren vandaag, maar uiteindelijk was het een goede dag.”

In voetsporen Tom Boonen
Het is niet iedere wereldkampioen op de weg gegeven om meteen te winnen in de regenboogtrui. Sterker nog, bij de elite mannen moeten we hiervoor helemaal terug naar januari 2006. Toen won Tom Boonen de Doha International GP in Qatar, zijn eerste wedstrijd van het seizoen én zijn eerste wedstrijd sinds hij in september 2005 wereldkampioen was geworden in Madrid.

Overigens won Julian Alaphilippe in het coronajaar 2020 ook bijna zijn eerste koers in de regenboogtrui. Een week nadat hij in Imola voor de eerste keer wereldkampioen was geworden, kwam de Fransman juichend over de streep in Luik-Bastenaken-Luik. Op de streep werd hij echter nog gepasseerd door Primoz Roglic. Bovendien had Alaphilippe tijdens de sprint een onreglementair manouevre gemaakt, oordeelde de jury, waardoor hij werd teruggezet naar plaats vijf.

Alaphilippe juichte te vroeg in LBL 2020 – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.