Tadej Pogacar wachtte bewust tot laatste kilometer Galibier: “Wilden vandaag hard toeslaan”
foto: Cor Vos
dinsdag 2 juli 2024 om 17:21

Tadej Pogacar wachtte bewust tot laatste kilometer Galibier: “Wilden vandaag hard toeslaan”

Tadej Pogacar heeft in de eerste bergrit van de Tour de France een tik uitgedeeld aan de concurrentie. De Sloveen kwam solo aan in Valloire en heroverde de gele trui. “Ik ben superblij”, zei hij in het flashinterview na afloop.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Dit was zo ongeveer het plan en we hebben het perfect uitgevoerd”, aldus Pogacar. “Het was als een droomrit. Dat ik het solo af kon ronde, is ongelofelijk. Ik ben superblij.”

UAE Emirates nam in de finale van de etappe het heft in handen. De vroege vluchters werden daardoor op de Col du Galibier weer ingelopen. “We wilden vandaag hard toeslaan”, legt Pogacar uit. “Ik ken deze rit heel goed. Ik heb hier al vele weken getraind in het verleden. Het voelde als een thuiswedstrijd om door Sestrière en over de Montgenevre te rijden. Het was heel mooi om hier te koersen.”

Wachten tot laatste kilometer
Pogacar viel aan in de laatste kilometer van de Col du Galibier. “Er waren ook boniseconden op de top en ik had vanaf de start al vertrouwen. De benen waren ook goed, dus ik moest het proberen. Eerst was er veel tegenwind op de klim, dus in het wiel was het niet superzwaar. Het team deed heel goed werk, maar ik wilde niet te vroeg gaan vanwege de wind. Ik heb zo’n groot mogelijk verschil proberen te maken in de laatste paar honderd meter.”

“Daarna kende ik de afdaling, maar ik was een beetje verrast om te zien dat de weg wat nat was in de eerste drie bochten. Het was daardoor een beetje eng. Maar de afdaling is supersnel, dus als je de weg kent, helpt dat erg.”

Door zijn sterke optreden staat Pogacar nu stevig aan kop in het klassement. Remco Evenepoel volgt op 45 seconden als nummer twee, titelverdediger Jonas Vingegaard volgt op 50 seconden. “Dat is heel goed nieuws. Ik kan blij zijn met waar ik sta. Ik ben superblij met de vorm en hoe ik me voel op de fiets. Laten we zo doorgaan en het dag per dag bekijken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.