Talansky boekt na twee jaar WorldTour-zege voor Cannondale-Drapac op Mount Baldy
De koninginnenrit van de Tour of California is gewonnen door Andrew Talansky. De 28-jarige Amerikaan van Cannondale-Drapac was op de slotklim Mount Baldy de sterkste sprinter van de favorieten. De laatste zege van zijn ploeg Cannondale-Drapac in de WorldTour was op 12 mei 2015, toen Davide Formolo een rit in de Giro d’Italia wist te winnen. Talansky liet Rafał Majka en George Bennett achter zich. Majka behoudt wel zijn gele leiderstrui. Een ijzersterke Sam Oomen werd knap zesde, Robert Gesink eindigde op plek negen.
Direct vanuit de start was het klimmen geblazen. Een omvangrijke groep van liefst 24 renners reed op de klim weg van het peloton. Daarbij zaten onder meer Matteo Trentin (Quick-Step Floors), Peter Sagan (BORA-hansgrohe), Lawson Craddock (Cannondale-Drapac), Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) en de eerste drie uit de daguitslag van gisteren (ritwinnaar Evan Huffman, Rob Britton én Lennard Hofstede).
Dertien man weg, Britton heeft de langste adem
De grote groep werd halverwege de eerste klim uit elkaar geranseld, waarna er dertien mannen overbleven. Daniel Jaramillo (UnitedHealthcare) pakte de punten op de bergtop. In de afzink vond Britton het wel welletjes en sprong weg uit de kopgroep. Pete Kennaugh (Sky) sprong achter hem aan, maar zou hem nooit bereiken. In het peloton draaide LottoNL-Jumbo de gashendel open in dienst van Robert Gesink en George Bennett.
Gesink kraakt op de slotklim
Britton hield na de tweede beklimming van de dag drie minuten over op het peloton. Lindeman had zich terug laten zakken uit de achtervolgende groep en zette zich op kop van het peloton. Dat zorgde ervoor dat Brittons voorsprong snel daalde. Op iets minder dan zes kilometer van het einde werd hij teruggepakt. Zijn talentvolle ploeggenoot Sepp Kuss was de volgende die het probeerde, op het moment dat Gesink het lastig kreeg bij de favorieten.
Favorieten grijpen elkaar bij de keel
In de laatste vijf kilometer bleven er acht renners over: Andrew Talansky, Lachlan Morton, Brent Bookwalter, Ian Boswell, Majka, Bennett, Kuss en Sam Oomen. Gesink spartelde daar enkele tientallen meter achter. Het was Talansky die als eerste een kloof wist te creëren. Bennett, Majka en even later ook Boswell wisten als enigen over te steken. De Pool en de Nieuw-Zeelander waren opnieuw de besten, maar Talansky ging er uiteindelijk mee heen.
Oomen redelijk, had stiekem misschien iets meer gehoopt
Oomen prima, maar ik had meer gehoopt. Gesink verliest al harkend niet eens heel veel en kan morgen nog wat opschuiven.
Oomen, 21 jaar!
Ik zeg het gewoon nog een keer.
Oomen, 21 jaar!
Wat gaan we daar veel plezier aan beleven.
gesink kwam tekort, maar in beleving rijdt hij ook veel te weinig koersen.
Jammer dat Gesink toch nog wat plaatsjes verliest.
Maar toch trots op hoe TLJ heeft gereden, hoewel ze er nog niets mee hebben gewonnen deze ronde nemen ze wel het heft elke keer in handen en ze maken er een aantrekkelijke wedstrijd van Chapeau
Oomen dubbelt Morton in de TT. Dat komt goed.
Oomen wordt over drie maanden 22 jaar en staat zevende in het klassement. Exact de leeftijd die Gesink had toen hij in februari 2008 negende werd in Californië en het jongerenklassement won (een maand later gevolgd door de leiderstrui in Parijs-Nice).
Je beleving staat dan ver van de werkelijkheid. Ik heb het even voor je nagerekend. Dit seizoen inclusief vandaag:
Gesink 36 wedstrijddagen verdeeld over 8 wedstrijden
Bennett 22 wedstrijddagen verdeeld over 4 wedstrijden
Majka 27 wedstrijddagen verdeeld over 8 wedstrijden
En ter vergelijking nog twee 'koersbeesten':
Valverde 26 wedstrijddagen verdeeld over 11 wedstrijden
Sagan 28 wedstrijden verdeeld over 13 wedstrijden
In elk geval, ik gun het dat team echt wel, haast altijd als ploeg een van de sterksten, maar dan zo lang op een uitschieter moeten wachten, dat verdienen ze in mijn ogen niet.
Ja inderdaad, in het jaar dat Gesink het klassement won. Kelderman was toen zelfs nog maar twee maanden 21 jaar. Het begint een Nederlandse traditie te worden. Zo'n op voorsprong op de meeste leeftijdsgenoten zegt overigens nog niet veel over de toekomst.
Het maakt net zoveel uit als geslacht. Een man kan geen vrouwenwedstrijd winnen en een oudere geen jongerenklassement.