Terugblik 2011: Oktober
De laatste aflevering van onze terugblik brengt ons naar de maand oktober. Een maand met klassiekers zoals Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije, maar ook een maand waarin nieuwe wedstrijden een kans kregen. Zo vond dit jaar de eerste editie van de Tour of Beijing plaats, de nieuwe vijfdaagse rittenkoers met WorldTour-status. Met enkele overwinningen lieten de Nederlanders en de Nederlandse ploegen zich bovendien nog even zien in het slot van het seizoen.
Tour of Beijing
Tussen vijf en negen oktober reed een peloton met enkele grote namen in China. Met vijf etappes zonder echte bergen, maar met een korte tijdrit zou het algemeen klassement al na de eerste dag bepaald kunnen zijn. Aan de start een aantal erkende specialisten zoals David Millar, Lars Boom en de kersverse wereldkampioen Tony Martin. De Duitser startte in Beijing als één van de topfavorieten en hij maakte dit direct in de eerste etappe waar door de rit tegen de klok met overmacht te winnen. Hij legde de tijdrit van 11,3 kilometer als snelste af en verwees David Millar en Alex Dowsett naar de overige podiumplaatsen. Lars Boom zette aanvankelijk de zesde tijd neer, maar kreeg twintig strafseconden toegewezen. Ploegleider Erik Dekker kwam met de volgwagen namelijk te dicht bij Boom rijden, volgens Dekker omdat de luidspreker van de motorkap was gewaaid.
Lars Boom had minder geluk in de Tour of Beijing dit jaar (foto: Sirotti)
De tweede etappe werd gewonnen door Heinrich Haussler, die in de massasprint sneller was dan Denis Galimzyanov en Theo Bos. De Nederlander had weliswaar de hoogste topsnelheid maar zat niet goed genoeg gepositioneerd om als eerste over de streep te komen. Een dag later stond de koninginnerit op het programma. Een rit met drie beklimmingen van de eerste categorie maar een vlak slot. Het werd een Iers feestje. Op de slotklim ontsnapten Nicolas Roche, Philip Deignan en Chris Froome. Dit trio hield een minimale voorsprong over op het aanstormende peloton. Roche was uiteindelijk net iets sneller dan zijn landgenoot. Chris Froome eindigde nog net voor het sprintende peloton op de derde plek. De laatste twee etappes eindigden beide in een massasprint. In Shunyi was Elia Viviani in een chaotische sprint sneller dan zijn ploeggenoot Peter Sagan. Een dag later was Denis Galimzyanov de snelste. De eindoverwinning was voor Tony Martin, met Niki Terpstra als beste Nederlander op de tiende plaats.
Tony Martin dankt de eindzege aan zijn sterke tijdrit (foto: Sirotti)
Giro dell’Emilia
De Giro dell’Emilia was de afgelopen jaren een Nederlandse aangelegenheid. Robert Gesink won in 2009 en 2010, maar zou er dit jaar niet bij zijn. In deze editie was er wel een Nederlander die juichend over de streep kwam, maar hij zou niet vereeuwigd worden op de erelijst van Emilia. De koers kwam dit jaar pas op gang in de voorlaatste ronde, op de beklimming van de San Luca. Carlos Betancourt, Oliver Zaugg en Robert Kiserlovski kozen de aanval. Laatstgenoemde bleek echter de minste van dit trio en moest de twee al snel laten gaan. De twee koplopers bouwden een voorsprong op van bijna driekwart minuut op het uitgedunde peloton. Zaugg kon het tempo van de Colombiaan in de slotkilometers echter niet meer volgen, waardoor de 21-jarige neo-prof naar de overwinning kon rijden. Dit was Bauke Mollema echter niet opgevallen toen hij op kleine achterstand juichend over de streep kwam. De Groninger bleek de sterkste van het peloton maar moest dus genoegen nemen met de tweede plaats.Rigoberto Urán maakte het Colombiaanse feestje compleet door als derde te eindigen.
Parijs-Tours
Parijs-Tours is een echte herfstkoers met veel harde wind en waaiervorming. Met Mark Cavendish en Philippe Gilbert aan de start, werd er in het peloton veel gekeken naar de ploegen van beide heren. Op 75 kilometer van de streep brak het peloton in meerdere waaiers. De eerste waaier van vijftien renners vond aansluiting bij een vroege vlucht van zeven renners, hierdoor ontstond een grote kopgroep met onder andere Greg Van Avermaet, Maarten Tjallingii en Marco Marcato. Deze groep zou het peloton voorblijven ondanks pogingen van Gilbert om een tegenaanval op te zetten. Op de Côte de Beau Soleil liet Marcato de rest van de kopgroep zijn rugnummer zien, alleen Van Avermaet had de benen om hem te volgen. Het duo werkte goed samen waardoor ze de achtervolgers ver genoeg achter zich hielden. In de sprint klopte de Belg Marcato met schijnbaar gemak. Kort achter deze twee eindigde Kasper Klostergard van Saxo Bank op de derde plaats.
Ronde van Lombardije
De koers van de vallende bladeren kende dit jaar een nieuwe aankomstplaats, Lecco. Het zou de mooiste dag worden uit de carrière van een ervaren Zwitser. Op de Ghisallo di Madonna koos Vincenzo Nibali het hazenpad. Hij reed snel een voorsprong bij elkaar van een minuut, maar moest nog 50 kilometer afleggen. Zijn poging was dan ook gedoemd te mislukken waardoor er een hergroepering kwam aan de voet van de Villa Vergano. Door een tempoversnelling van Ivan Basso volgden op de slotklim al snel nog maar een tiental renners. In de laatste anderhalve kilometer van deze kilm ging Oliver Zaugg op de pedalen staan. Niemand had antwoord op de versnelling van de Zwitser van Leopard-Trek. Hij kwam als eerste boven en hield stand in de afdaling, al werd het nog even spannend in de laatste kilometers. Zaugg pakte zo zijn eerste overwinning uit zijn loopbaan als prof. Achter hem sprintte Daniel Martin naar de tweede plaats en werd Joaquim Rodriguez derde.
Overige wedstrijden
Op 2 oktober werd de Tour de Vendee gereden. Het liep uit op een overwinning voor Marco Marcato van Vacansoleil-DCM. De Italiaan boekte zo zijn eerste en enige seizoenszege nadat hij al veelvuldig op het podium had gestaan. Een dag later sprintte Marcel Kittel naar zijn vijftiende seizoenszege tot dan toe in de Sparkassen Münsterland Giro. Het goudhaantje van Skil-Shimano versloeg John Degenkolb en Kris Boeckmans in de sprint. Youri Havik werd de beste Nederlander op de vijfde plaats. In de Jayco Herald Tour voegde Kittel bovendien nog twee overwinningen toe aan zijn palmares, hij won er de derde en vijfde etappe.
Kittel boekte dit jaar 17 overwinningen (foto: Sirotti)
In de Gran Piemonte, voorheen bekend als Giro del Piemonte, won op 13 oktober Daniel Moreno. De Spanjaard ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van dertien renners. Vlak achter hem sprintte Greg Van Avermaet naar de tweede plaats. Als afsluiting van dit wielerjaar was er nog Nederlands succes in de Tour of Hainan. Kenny van Hummel sprintte in China naar drie etappezeges en werd twee keer tweede. Ook Tom Veelers boekte nog een overwinning in Hainan. Voor Veelers was dit zijn tweede overwinning van 2011 nadat hij ook in de derde etappe van Circuit Franco-Belge, de sterkste was.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.